Wednesday, February 28, 2024

Isprobala sam O`spray – sprej za uklanjanje ljepila baznog podloška

Podijelite

Iako mi je kao osobi sa stomom glavno i osnovno imati dostatnu količinu stoma pomagala, točnije baznih podložaka i vrećica, jedna sam od onih koja kod mijenjanja pomagala koristi i ostale proizvode za njegu stome, a vodim se vrlo jednostavnim pravilom – ako mogu sebi na bilo koji način olakšati život, zašto ne!

Kad sam tek dobila stomu, iskreno, nisam ni znala da postoji ovako veliki broj proizvoda koji mogu svakodnevnu brigu i rutinu mijenjanja stoma pomagala pojednostaviti. Mislila sam da je ono što su mi tada dali u bolnici nakon operacije, sve što ću imati na raspolaganju.

Ne kažem da je to nešto loše; niti tvrdim da svatko treba koristiti sve proizvode dostupne za stomu, ali iz ove perspektive uviđam da je za mene uvođenje novih proizvoda za stomu i preistomalnu kožu u rutinu mijenjanja pomagala praktičnije i korisno.

Sprej za uklanjanje ljepila baznog podloška sam prvi put probala početkom prošle godine. Ne mogu reći da sam “pro level” u korištenju istog, ali mislim da je 365 i nešto dana dovoljno da opišem svoje iskustvo korištenja.

Puno je jednostavnije koristiti sprej nego uljne rupčiće, a koje sam prije spreja koristila za istu namjenu. Osim toga, u slučaju nedostatka higijenskog čvora, a kod hitne potrebe mijenjanja pomagala bez odgode, kod korištenja spreja mogu odmah lijepiti podložak nakon korištenja istog (s tim da koristim suhe maramice u kombinaciji), dok s uljnim maramicama to nije slučaj zbog masnog traga koji ostavljaju (one su mi i dalje ok, ali pod pretpostavkom da imam dostupnu vodu i sapun).

Sprej koristim na način da prvo uklonim svoje postojeće pomagalo. Našpricam sprejom vrh podloška, pričekam malo i uklonim staro pomagalo u cijelosti. Sprej umanji ljepljivost podloška i on se puno jednostavnije skine s kože. Ukoliko je potrebno, a uglavnom nije s trenutnim pomagalima, špricam sloj po slog podloška dok ga lagano odvajam od kože.

Zatim otklonim ostatke fekalija suhom maramicom ili toalet papirom, kožu oko stome pošpricam O`sprayom, ostavim da kratko djeluje i uz pomoć vlažne maramice i kružnim pokretima uklonim ostatke baznog podloška i/ili paste s peristomalne kože.

Nikada ne pritišćem velikom silom kožu oko stome da ju ne bih oštetila, a ako kojim slučajem nisam od prvog puta otklonila ostatke podloška i/ili paste s kože, jednostavno ponovim cijeli postupak još jednom, točnije pošpricam sprejom i pređem maramicom.

Nakon toga kožu operem blagim sapunom i vodom jer sam koristila vlažne maramice i nastavim s daljnjom procedurom mijenjanja pomagala.

Da zaključim:

Sprej je cjenovno pristupačniji u odnosu na sprejeve slične namjene. Bitna info jer sprej se ne može dobiti na doznaku već se kupuje.

Jednostavan je za rukovanje, praktičan i kompaktan – što znači da ga uvijek mogu ponijeti sa sobom da mi bude na dohvat ruke.

Nakon njegove upotrebe moguće je bez dodatnih radnji odmah zalijepiti bazni podložak bez straha da će se isti odlijepiti.

Služi svrsi kojoj je namijenjen. U prijevodu, pomaže lakše skinuti podložak i uklanja sve ostatke podloška i/ili paste s moje kože.

Ne pecka me prilikom nanošenja, što znači da ne iritira moju kožu.

Obzirom da ga ne trebam veliku količinu i ne moram koristiti uz baš svako mijenjanje pomagala (često mijenjam pomagala), jedna bočica mi može trajati dosta dugo.

Uputstva za O`spray – sprej za uklanjanje ljepila (dođu u svakom pakiranju proizvoda), a koje smatram da je korisno pročitati:

  • Primjena:

Primijenite sprej na površinu podložne pločice koja se lijepi na kožu kako biste smanjili njezinu adhezivnu sposobnost (ljepljivost) i olakšali njezino odvajanje od kože.

  • Mjere opreza:

Molimo da strogo slijedite upute za korištenje proizvoda i da kontaktirate svoju stoma sestru ili liječnika ako je potrebno.

Molimo da koristite proizvod uz vodstvo zdravstvenog osoblja. Naša tvrtka ne snosi odgovornost za ikakvu štetu ili gubitke nastale zbog korištenja proizvoda koje nisu u skladu s uputama za korištenje.

Ovaj proizvod treba primijeniti na kožu oko stome, ali se ne smije nanositi na otvorene rane.

Ako imate kožne alergije, odmah stanite s korištenjem.

Zatvorite otvor spreja odmah nakon korištenja kako biste izbjegli kontaminaciju, čuvajte ga u hladnoj i suhoj okolini.

Držite proizvod dalje od vatre.

Izbjegavajte izravno udisanje.

  • Skladištenje:

Držite proizvod na hladnom i suhom mjestu, dalje od vatre.

  • Način odlaganja:

Ne bacajte proizvode izravno u toalet, molimo da ih odložite u za to namijenjenu kantu za otpatke.

  • Oprez:

Ovaj proizvod nije sterilan i ne bi se smio koristiti kod ljudi s oslabljelim imunosnim sustavom, kao na primjer kod pacijenata s leukemijom, čiji je imunosni sustav oslabljen lijekovima. Ne smije biti korišten kod nedonoščadi i novorođenčadi koja prima njegu u inkubatoru.

  • Pratite korake:

Otvorite čep spreja, pritisnite mlaznicu i poprskajte otopinu ravnomjerno na područje oko kože gdje treba ukloniti ljepilo podložne pločice.

Ostavite otopinu neko vrijeme na koži, a onda uklonite ostatke ljepila zajedno s otopinom koristeći gazu ili ručnik.

Nakon korištenja, vratite čep na sprej.

Proizvod testiran i opisan: O`spray – sprej za uklanjanje ljepila

Pomagala i proizvodi za njegu stome koje ja koristim su iz Lentell kolekcije

Pročitajte više

Više

Translate »