-3.5 C
Široki Brijeg
More

  Isprobala sam Comfizz pojaseve za stomu

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Svima je dobro poznato kako je tjelesna aktivnost zbog brojnih pozitivnih učinaka na zdravlje preporučljiva svakoj osobi, pa tako i osobama koje imaju stomu.

  U čemu je onda razlika kod zdrave populacije i osoba koje imaju stomu ili osoba koje su imali abdominalne operacije?! Razlika je u riziku i sigurnosti prakticiranja tjelesne aktivnosti.

  Naravno da stoma ili abdominalna operacija neće i ne smiju biti razlog zbog kojeg ćete odustati od svojih omiljenih vježbi ili ne usuditi se krenuti vježbati, naprotiv, upravo oni trebaju biti vaš razlog za pokrenuti se i raditi na sebi.

  Postoje određeni rizici koji su veći kod osoba sa stomom i stoga je bitno i od iznimne važnosti tjelesnu aktivnost prilagoditi mogućnostima i sposobnostima svoga tijela.

  Moglo bi se reći da sam ja “rizična skupina” zbog reza preko skoro cijelog abdomena i ileostome koju imam, jer nije bilo drugog načina za staviti pod kontrolu moju bolest, ali unatoč tomu skoro tri godine redovito vježbam.

  Svjesna rizika koji mi prijeti, u svijet vježbi sam ulazila polako i sigurno, osluškujući govor svoga tijela i vodeći se svojim mogućnostima fizičke izdržljivosti.

  Svoju sigurnost nisam prepustila pukoj sreći i riskirala fizičku povredu stome, prolaps stome ili parastomalnu kilu, nego sam poduzela korak više i svaki put kad radim treninge, svoju stomu i abdomen zaštitim potpornim pojasom.

  Za potporne pojaseve Comfizz sam se odlučila iz više razloga. Prvi, jer mi je sigurnost na prvom mjestu. Drugi, jer želim da moja stoma vrećica ostane na mjestu. I treći, jer uz sigurnost i potporu volim i fine materijale i veliki izbor boja, oblika i veličina.  

  Pa krenimo redom.

  Sigurnost

  Prva stvar koja mi se svidjela jeste izbor više različitih razina potpore. Ovdje sam šansu dala razini 1 i 2.

  Razina 1 je blaga potpora i kod fizičke aktivnosti nju sam koristila na treninzima koji nisu uključivali vježbe za abdomen. Za ovu vrstu vježbi je i više nego dovoljna razina 1 jer lagano “stisne” abdomen i da mu blagu potporu, što je meni dovoljno kad ne naprežem mišiće trbuha. Isto tako, razina jedan mi je sasvim dovoljna kod uobičajenih kućanskih poslova ili recimo kod vožnje bicikla.

  Razina 2 ima bolji stisak. Razinu 2 koristim kod vježbi koje uključuju abdomen. Sasvim mi je dovoljno da mi razina 2 pruži potporu kad naprežem abdomen.

  Ovdje moram napomenuti da ja vježbam već duži vremenski period i da sam počela testirati ove pojaseve nakon dvije godine redovnih treninga.

  Položaj vrećice

  Kada koristim bilo koju razinu potpore vrećica ostaje na mjestu. Ovo mi je definitivno super. Ne skače zajedno sa mnom  što mi daje mogućnost da se slobodno krećem i da u tom pogledu nemam nikakvih prepreka za izvoditi vježbe.

  Kad koristim Comfizz pojaseve volim svoju vrećicu okrenuti vodoravno. Tako ju ne presiječem napola i ako se krene puniti i dalje ostaje pod kontrolom jer ju cijelu obuhvati pojas.

  Izbor boja

  Iako volim živopisne boje kod pojaseva sam se ipak odlučila na nešto neutralnije boje jer smatram da ih na taj način mogu kombinirati uz sve ostale boje, kao na primjer uz Comfizz donje rublje koje sam odabrala u raznim jarkim bojama. (P.S. Vi ne morate biti kao ja, ako se odlučite za Comfizz pojaseve možete odabrati odabrati crnu ili bijelu boju, kao i neku od od živopisnih boja, žutu i crvenu; ili tamno plavu i tamno sivu, ali i razinu koja vašim potrebama odgovara). Dakle, izbor boja je stvarno veliki, što znači da i u ovom pogledu Comfizz pojasevi zadovoljavaju kriterije, pa čak i oni najizbirljiviji mogu pronaći boju i model koji im odgovara.

  Bonus

  Najbolje od svega je mogućnost kombiniranja proizvoda. I to sam isprobala. Više puta sam na trening nosila Comfizz bokserice visokog struka razina 1 i pojas razina 2. E to je već prava potpora. Nije da dižem velike težine, ali za mene, kao osobu sa stomom, i 16 kg (koliko najviše dižem) je ipak “pozamašna cifra”, a parastomalna kila ili prolaps “baš vole” nesmotreno naprezanje trbušnih mišića. Kod kombinacija sam svaki put oduševljena i zbog toga koliko me “ispeglaju” u predjelu trbuha, hehe. To je svakako bonus nad bonusima. Ovakve čvršće potpore ne koristim duži vremenski period, nego samo ciljano i po potrebi.

  Comfizz pojasevi mi odgovaraju  jer su dovoljno čvrsti za moje potrebe, ali i iz razloga jer onemogućavaju da vrećica „skakuće“ sa svakim izvođenjem vježbi. I stvarno su mekani i lagani da ih skoro pa i ne osjetim na trbuhu; i možda najbitnije ne remete slobodan protok pražnjenja sadržaja na stomu.

  Svakako preporučujem kao svakodnevnu potporu i kao potporu kod vježbanja. Ja ne želim da me stoma ograničava i to svakako i pokazujem.

  Jednostavno, koristim pravu potporu za svoju stomu i no sikiriki.

  Zašto prepustiti slučaju moguće nezgode, kad je tako jednostavno izbjeći neželjene komplikacije – što u prijevodu znači vježbati bez brige i uživati u tjelesnoj aktivnosti.

  *Sadržaj sponzorira Comfizz*

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »