-2.5 C
Široki Brijeg
More

  Inicijalni rezultati ispitivanja otkrivaju povećan rizik od nastanka srčanih problema i raka kod upotrebe Xeljanz lijeka

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Xeljanz (tofacitinib) je prvi put odobren 2012. godine kao lijek za liječenje odraslih osoba od reumatoidnog artritisa, a kod kojih lijek metotreksat nije više djelovao kao terapijsko sredstvo. Godine 2017. ovaj lijek je odobren za liječenje psorijatičnog artritisa, a 2018. godine za liječenje ulceroznog kolitisa.

  FDA – U.S. Food and Drug Administration izdala je upozorenje za javnost o preliminarnim rezultatima kliničkog ispitivanja za lijek Xeljanz koji se koristi kod pacijenata oboljelih od artritisa i ulceroznog kolitisa, prema kojima su ti pacijenti rizična skupina za razvijanje ozbiljnih srčanih problema i nastanak raka u usporedbi s drugim vrstama lijekova pod nazivom inhibitori tumor nekrotizirajućeg faktora (TNF).

  Tofacitinib djeluje tako što smanjuje odgovor imunološkog sustava i na taj način smanjuje djelovanje prekomjernog odgovora imunološkog sustava kod oboljelih od reumatoidnog artritisa, psorijatičnog artritisa i ulceroznog kolitisa.

  Nakon što je FDA odobrila korištenje tofacitinib lijeka, od njegovog proizvođača, Pfizera, zatraženo je provođenje kliničkog ispitivanja o sigurnosti korištenja kod pacijenata s reumatoidnim artritisom koji su koristili metotreksat kako bi se procijenio rizik od ozbiljnih srčanih problema, raka i infekcija. U ispitivanju su se proučavale dvije zasebne doze xeljanza, ona od 5 mg dvaput dnevno koja je odobrena za oboljele od reumatoidnog artritisa i veća doza od 10 mg dva puta dnevno u usporedbi s drugim lijekom za reumatoidni artritis, TNF inhibitor. Ispitivanje se provodilo na pacijentima koji su imali najmanje 50 godina i barem jedan kardiovaskularni rizik. U veljači i srpnju 2019. godine FDA je izdala upozorenja kako preliminarni rezultati ispitivanja pokazuju povećan rizik od krvnih ugrušaka i smrtnosti prilikom korištenja više doze lijeka, one od 10 mg, dva puta dnevno. Kao odgovor na istraživanje FDA je odobrila stavljanje upozorenja (Boxed Warning) na uputstvo o lijeku za tofacitinib.

  Nakon završetka kliničkog ispitivanja, rezultati pokazuju veću pojavu ozbiljnih srčanih problema i raka kod pacijenata s reumatoidnim artritisom liječenih i većom i manjom dozom tofacitiniba u usporedbi s pacijentima liječenima s TNF inhibitorima, te je FDA u isčekivanju dodatnih rezultata ispitivanja.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  SourceFDA
  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »