Tuesday, July 23, 2024

Inficiranje rudarskom glistom bi mogao postati novi tretman za ulcerozni kolitis

Podijelite

Infekcija živim parazitima Ancylostoma duodenale (rudarska glista) dobila je zeleno svjetlo za početak sveobuhvatnog ispitivanja kod oboljelih od upalnih bolesti crijeva (IBD), zahvaljujući novoj pilot studiji.

Usredotočujući se na pacijente s ulceroznim kolitisom, ovo je prva studija takve vrste koja koristi rudarske gliste u kontroliranom okruženju i istražuje kako se toleriraju kao potencijalna terapija za ovo stanje.

Ancylostoma duodenale (rudarski valjkasti crv) je nematoda (valjkasti crv). Nematode su nesegmentirani, okrugli crvi s izraženim spolnim dimorfizmom (jedinke su različitog spola), mužjaci su manji od ženki. Tijelo nematode prekriveno je kutikulom koja ima složenu strukturu. Ispod kutikule nalazi se mišićni sloj koji omogućuje kretanje parazita. Ancylostomae duodenale ženke dosežu 10-13 mm, a mužjaci 8-11 mm.

Upalne bolesti crijeva (eng. Inflammatory Bowel Disease – IBD) predstavljaju grupu bolesti koje se lokaliziraju u probavnom traktu, izazivajući upalne procese kod oboljelih. Pod probavnim traktom podrazumijeva se sljedeće: usta, jednjak, želudac, tanko crijevo i debelo crijevo. Sudjeluje u razgradnji hrane, apsorpciji nutritivnih vrijednosti iz hrane i uklanjanju otpadnih tvari iz organizma.

Ukoliko dođe do upale u bilo kojem dijelu probavnog trakta, njegov normalni proces se poremeti. Kod IBD postaje i područje bola i dolazi do poremećenog rada, a u pojedinim slučajevima može biti i opasno po život.

Više je oboljenja koja se svrstavaju pod upalne bolesti crijeva, a dva najčešća su ulcerozni kolitis i Crohnova bolest.

Crohnova bolest može izazvati upalne procese u bilo kojem dijelu probavnog trakta, ali u većini slučajeva budu lokalizirani u tankom crijevu. Kod ulceroznog kolitisa upala se javlja isključivo u debelom crijevu i rektumu.

Točan uzrok upalnih bolesti crijeva još uvijek nije poznat, ali se smatra da genetske predispozicije zajedno s okolišnim čimbenicima mogu imati bitnu ulogu.

Rudarske gliste ciljaju na crijeva svojih životinjskih ili ljudskih domaćina, ali dug je put od njihove točke ulaska do crijeva.

Larve obično ulaze kroz kožu, najčešće preko stopala, gdje ulaze u krvotok i završavaju u plućima. Putujući dišnim putevima, na kraju se iskašlju i progutaju, konačno stižući na svoje krajnje odredište: crijeva.

Jednom kada uđu u crijeva, larve rudarske gliste su sposobne dovršiti sljedeću fazu svog životnog ciklusa i postati odrasle jedinke kako bi se mogle paritiu čemu im pomaže krv uzeta iz stijenke crijeva. Jajašca ovih parazita izlaze iz tijela zajedno s fekalijama čime ciklus počinje ispočetka.

U slučaju da se pitate kako je moguće da skupina crva čiji su konačni cilj crijeva može biti korisna kod jednog od oblika IBD-a, kao što je ulcerozni kolitis, imajte na umu da su fiziološke prednosti nekih parazita utvrđene u nekoliko područja medicine.

Neke su studije otkrile da infekcija helmintima kao što su rudarske gliste, metilji i trakavice ima zasluge ne samo za liječenje IBD-a, već i astme, ekcema, multiple skleroze, reumatoidnog artritisa i dijabetesa.

Pacijenti s ulceroznim kolitisom već koriste terapiju rudarskih glista bez medicinskog nadzora, što sugerira da bi takvo što moglo biti od koristi, ali nedostaje baza s dokazima, napisali su autori nove studije koja istražuje mogu li se gliste tolerirati kao potencijalni tretman za ulcerozni kolitis.

Pilotsko, randomizirano, dvostruko slijepo, kontrolirano ispitivanje svoju teoriju je provelo na malom uzorku ispitanika kako bi ispitali na koji način je zaraza ovim parazitima utjecala na pacijentove šanse za ostanak u remisiji nakon pogoršanja ulceroznog kolitisa. Uzeto je 20 pacijenata čija je bolest bila u remisiji i dano im je ili 30 ličinki rudarske gliste ili placebo, a zatim je praćen njihov napredak kroz 52 tjedna kako bi se vidjelo da li će doživjeti novu aktivnu fazu bolesti.

Kako je istraživanje provedeno na samo 20 sudionika, znači da se rezultati ne mogu generalizirati.

Glavni cilj istraživanja nije bio prikupiti uvide u terapiju rudarskom glistom, nego istražiti može li se ovakvo što tolerirati u istraživanju. Zamisao ove studije mogla bi se proširiti kako bi uključivala više pacijenata, stvarajući veću količinu podataka koji bi se mogli koristiti za istraživanje terapijskih učinaka infekcije rudarskom glistom.

“Dvostruko slijepo” ispitivanje je ono koje zahtijeva da i istraživači i sudionici nisu svjesni tko prima lijek, a tko placebo. U ovom slučaju,  držanje placebo grupe u neizvjesnosti bilo je lako, međutim vidljiva jajašca u stolici grupe s rudarskom glistom značila je da su većina tih sudionika znala što im je dano.

Nuspojave povezane s infekcijom rudarskom glistom bile su blage, a rezultati krvi su pokazali da, iako su svi sudionici u ovoj skupini razvili eozinofiliju, njihova kvaliteta života nije bila statistički različita od one u placebo skupini.

Ova pilot studija je prvi kontrolirani dokaz o korištenju zaraze rudarskom glistom kao terapije ulceroznog kolitisa, zaključili su autori studije. Pokazalo se da se terapija protiv rudarske gliste dobro podnosi i da je sigurna, a randomizirano kontrolirano ispitivanje je izvedivo.

Terapija rudarskom glistom mogla bi pružiti alternativnu terapijsku opciju konvencionalnim lijekovima i poboljšati adherenciju uklanjanjem potrebe za svakodnevnim uzimanjem lijekova. Ova je studija je još jedan korak bliže prema dokazivanju je li ovakva metoda liječenja djelotvorna kod ulceroznog kolitisa.

Cijela studija dostupna OVDJE.

Pročitajte više

Više

Translate »