18.5 C
Široki Brijeg
More

  Imate IBD? Evo zašto biste trebali uvesti smoothieje u vašu prehranu

  Kod upalnih bolesti crijeva (IBD) ponekad može biti pravi izazov konzumacija svježeg voća i povrća, što u konačnici rezultira smanjenim unosom nutritivnih vrijednosti koje ova hrana ima.

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Osobe koje boluju od Crohnove bolesti ne mogu apsorbirati sve nutritivne vrijednosti iz hrane, a kod nekih se čak razvije i strah od hrane zbog posljedica koje dolaze nakon konzumacije određene hrane, ističe Laura Burak, autorica Slim Down With Smoothies za Everyday Health.

  Ispijanje smoothija može biti ukusno i nutritivno korisno, ali i jednostavan i brz način unosa dovoljne količine voća i povrća za osobe koje imaju neku od dijagnoza upalnih bolesti crijeva (IBD), kao što su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis.

  Dok većina oboljelih od IBD ne podnosi dobro voće i povrće, te sjemenke i orašaste plodove, dobra stvar je što ih većina, bilo da su u aktivnoj fazi bolesti ili u remisiji, može bez problema konzumirati voće i povrće, ukoliko se vlakna koja je teže probaviti uklone ili kada se njihov proces varenja ubrza blendanjem.

  Osim što su voće i povrće namirnice koje pozitivno utječu na zdravlje, određene studije ističu kako osobe s dijagnozom neke od upalnih bolesti crijeva, a koje konzumiraju voće i povrće, češće imaju manji stupanj aktivnih, upalnih faza bolesti i da njihovi upalni procesi imaju kraće periode trajanja, što svakako nije novina obzirom da su voće i povrće poznati po tome što sadrže brojne protuupalne nutrijente.

  Samim blendanjem se počinje postupak varenja hrane, pa se konzumacijom smoothija probavnom sustavu već u startu taj proces olakšava, čime se i sami postupak probavljanja hrane pojednostavljuje, što znači da probavni trakt “odmara” prilikom konzumacije voća i povrća na ovaj način. Najbolje od svega je da se vitamini, minerali i ostale nutritivne vrijednosti iz ovih namirnica ne gube blendanjem, pojašnjava Burak.

  Osim toga, konzumacijom voća i povrća podiže se nivo energije u organizmu, utječe i na bolju kvalitetu sna, te pomaže kod prevencije nutritivnog deficita i malnutricije – stanja koja su učestalija kod osoba s IBD nego kod opće populacije.

  Bezbroj je načina za dobar smoothie. Ipak, kod IBD za pripremu istih treba pristupiti s dozom opreza i korištenjem namirnica koje su u sigurnoj zoni za oboljelu osobu.

  Započnite s jednostavnim smoothijima. Znam da je većini veliko uzbuđenje početak uvođenja voća i povrća u ishranu, ali ipak pripazite i uvodite jednu po jednu novu namirnicu u ishranu. Na primjer, ako dobro podnosite banane i bademovo mlijeko, onda napravite smoothie od te dvije namirnice. Nakon par dana dodajte borovnice u vaš smoothie. I to ste tolerirali dobro?! Odlično, idući put dodajte šaku mladog špinata. Razumijete?, objašnjava proces uvođenja namirnica Colleen Webb za Wellness by Food.

  Smoothiji od voća i povrća su jednostavan način unosa istih u organizam za oboljele od IBD, ali i ukusni obroci ili međuobroci prepuni vitamina, minerala, vlakana i drugih moćnih hranjivih tvari koje štite od kroničnih oboljenja. Kako ista dijagnoza u pravilu ne vrijedi i jednaka tolerancija na hranu kod oboljelih, uvijek se preporučuje korištenje namirnica koje se toleriraju prilikom pripreme shoothija.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  2 KOMENTARI

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,098ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »