-3.5 C
Široki Brijeg
More

  Identificiran mogući uzrok nastanka Crohnove bolesti

  EurekAlert su početkom travnja objavili zanimljiv članak zbog čijeg sadržaja bi moglo doći do preokreta u samom gledanju na Crohnovu bolest, kao i do promjene načina liječenja ove, do sada, neizlječive bolesti.

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Oboljeli od Crohnove bolesti koji se nerijetko svakodnevno bore s iscrpljujućim simptomima ove bolesti bi napokon mogli predahnuti zahvaljujući revolucionarnom istraživanju koje je provelo Sveučilište McMaster.

  Brian Coombes, znanstvenik Sveučilišta McMaster, izjavio je kako je njegov tim identificirao soj adhezivno invazivne E-Coli (AIEC), a koja se snažno veže uz Crohnovu bolest i često se nalazi u crijevima oboljelih.

  Ako pregledate sluznicu crijeva pacijenata s Crohnovom bolesti, otkriti ćete da oko 70 do 80 posto njih je pozitivno na AIEC bakterije, ono što još uvijek ne razumijemo je zašto, rekao je Coombs, profesor i predsjedatelj Odjela za biokemiju i biomedicinske znanosti i kanadske Katedre za istraživanje patogeneze zaraznih bolesti. Vjerujemo kako bi AIEC mogla biti mogući uzrok nastanka Crohnove bolesti, dodao je.

  Mutiranjem svakog gena u određenom soju AIEC-a i ispitivanjem kako ti mutirani geni rastu kod laboratorijskih miševa, istraživači su uspjeli odrediti koji su geni omogućili bakterijama da slobodno koloniziraju crijevnu ovojnicu oboljelih od Crohnove bolesti.

  AIEC bakterije rastu u biofilmu koji prekriva stanice koje se nalaze na crijevnoj stjenki – štiteći ih od imunološkog sustava i antibiotika. U ovom istraživanju, znanstveni tim je identificirao kritičnu strukturu proteina na površini bakterija koja im omogućuje rast u biofilmovima.

  Coombes navodi kako je Crohnova bolest uzrokovana nemogućnošću imunološkog sustava da “isključi” svoj upalni odgovor na crijevne bakterije, a simptomi same bolesti su dijareja, umor, gubitak tjelesne mase te pothranjenost. Trenutni tretmani su usredotočeni na ublažavanje upalnih procesa, ali oni ne rješavaju osnovni uzrok ovakvog stanja.

  Nove su terapije na putu – korak smo bliže otkrivanju kako ova bakterija koju vežemo uz Crohnovu bolest živi u crijevima, a kad to saznamo, biti ćemo u mogućnosti razviti nove terapije, rekao je Coombes.

  Na čelu ovoga istraživanja je Wael Elhenawy, a samo istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications. Studija je financirana sredstvima kanadskog Instituta za zdravstvena istraživanja te sredstvima fondacije Crohn`s and Colitis Canada.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »