18.5 C
Široki Brijeg
More

  Hidrogel od nanovlakana obogaćen matičnim stanicama daje obećavajuće rezultate kod komplikacija Crohnove bolesti

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  U novoj studiji provedenoj na modelima miševa s Crohnovom bolesti, biorazgradivi kompozit hidrogela obogaćen matičnim stanicama koji su razvili istraživači s Johns Hopkins Medicine, u suradnji s Whiting School of Engineering, pokazao je značajan uspjeh u liječenju perianalnih fistula – jedne od mnogih komplikacija Crohnove bolesti.

  Crohnova bolest je jedno od dva poznatija oboljenja koja se zajedničkim imenom nazivaju upalne bolesti crijeva (IBD). Oko 30 do 40 posto pacijenata s Crohnovom bolesti razvije perianalne fistule – upaljeni tunel između kože i unutrašnjosti anusa. Fistule mogu uzrokovati bol, oticanje, nelagodu i curenje krvi ili gnoja. Za liječenje stanja obično je potrebna operacija. Međutim, više od polovice pacijenata nema koristi od trenutno dostupnih tretmana.

  Injektirajući, biorazgradivi, mehanički fragmentirani kompozit hidrogela od vlakana (mfNHC), obogaćen matičnim stanicama kojeg je osmislio tim Johns Hopkinsa, može se ubrizgati u trakt fistule. Dobiveni odgovor je viši stupanj zacjeljivanja, ali i smanjenje veličine fistule šest puta, u usporedbi s operativnim tretiranjem.

  Rezultati su objavljeni 4. siječnja 2023. godine u časopisu Science Advances.

  Velikom broju pacijenata dijagnosticira se Crohnova bolest od kasnih tinejdžerskih godina pa sve do ranih 20-ih godina; i naravno da oni razmišljaju o tome da bi cijeli život mogli boriti se s perianalnom fistulom, kaže doktor Florin M. Selaru – izvanredni profesor medicine i onkologije; direktor IBD centra na Hopkinsu i Atran, profesor za istraživanje IBD na Johns Hopkins Medicine i jedan od autora studije. Ovo stanje kod pacijenata s Crohnovom bolesti poznato je kao stanje koje je teže liječiti. Nadamo se da ovi rezultati nude potencijalnu novu paradigmu liječenja koju treba prevesti i time poboljšati kvalitetu života ovih pacijenata.

  Selaru kaže da su prethodne studije i sadašnja klinička ispitivanja pokazala kako je ubrizgavanje matičnih stanica oko fistule pomoglo lokalnom zacjeljivanju. Međutim, malo je vjerojatno da će se matične stanice zadržati oko tunela fistule neko smisleno vrijeme koje bi moglo omogućiti značajnije zacjeljivanje. Hidrogel koji je izradio tim može se ubrizgati izravno u trakt fistule. Prožet je fragmentima nanovlakana koji ovoj tvari daju dovoljno čvrstoće da učvrsti matične stanice na mjestu fistule, kako one ne bi migrirale, što će pomoći u regeneraciji tkiva i potaknuti zdravo zacjeljivanje.

  Razmišljajte o tome kao o lokalnoj isporuci kompozita nanogel-nanovlakana za regeneraciju tkiva, koji također zadržava matične stanice na mjestu ozljede i omogućuje zacjeljivanje, kaže Selaru. Gel je izgradio “okvir” koji je zadržao matične stanice na mjestu fistula i pospješio regenerativno zacjeljivanje.

  Rezultati su pokazali da je gel ukupno smanjio volumen tunela fistule za šest puta, u usporedbi s operativnim tretiranjem.

  Ovi su rezultati jako obećavajući za budućnost biostimulacije “popravka” tkiva kod kroničnih ozljeda – čak i nakon perianalnih fistula, kaže dr. sc. Hai-Quan Mao, profesor na Odsjeku za znanost o materijalima i inženjerstvo Whiting School of Engineering i Odjel biomedicinskog inženjerstva i autor ove studije.

  Selaru, međutim, upozorava da ove vrlo ohrabrujuće rezultate treba provjeriti u ispitivanjima na ljudima. Do sada provedeni pokusi postavili su temelje takvih translacijskih budućih studija. Tim planira nastaviti ovaj rad i poboljšati gel; uključujući i istraživanje o stvaranju verzije s pjenom.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,098ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »