4.1 C
Široki Brijeg
More

  Flavonoidi iz kukuruza djeluju na smanjenje upale u crijevima kod miševa s IBD

  Znanstvenici su otkrili da određeni flavonoidi - prirodni spojevi koje možemo naći u voću i povrću, a koji su poznati po svojim pozitivnim učincima na zdravlje - koje sadrži biljka kukuruza, imaju snažna protuupalna svojstva i djeluju na smanjenje upale u crijevima kod miševa s upalnim bolestima crijeva (IBD).

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Flavonoidi su spojevi koji se prirodno mogu naći u različitim biljkama i koji su poznati po svojim antioksidativnim, protuupalnim i antikancerogenim svojstvima.

  Upalne bolesti crijeva su kronična oboljenja probavnog trakta, koja su zadnjih godina u porastu među svjetskom populacijom, a od kojih su najpoznatije Crohnova bolest i ulcerozni kolitis.

  Prema istraživanju koje je provedeno prošle godine da se naslutiti kako bi flavonoidni spojevi u budućnosti mogli davati obećavajuće rezultate kod oboljelih od upalnih bolesti crijeva zbog svog antioksidativnog potencijala, te sposobnosti smanjenja upalnih procesa i propusnosti crijeva.

  Biljka kukuruza sadrži visoke razine flavonoida, uključujući i flavan-4-ols iz obitelji flavonida koji su prethodnici jedne druge klase crvenkasto-smđih pigmenata, naziva flobafeni.

  Biokemijske analize su pokazale da sorte kukuruza koje sadrže flobafene imaju veći antioksidativni učinak od konvencionalnih sorti, što je svakako obećavajuća karakteristika koja bi se mogla infiltrirati među elitne sorte radi povećanja prehrambenih prednosti, napisali su istraživači.

  Kako bi se kod miševa izazvale upalne bolesti crijeva, isti su tretirani s karboksimetilcelulozom (CMC), spojem za koji je poznato da uzrokuje upalu crijeva, nakon čega su životinje podijeljene u četiri skupine, a ovisno o načinu prehrane kroz studiju.

  Kroz ovu studiju koristili smo dvije sorte kukuruza – jednu koja sadrži flavan-4-ols i drugu koja isti ne sadrži – kako bismo istražili protuupalni učinak te vrste flavonoida, istaknuo je Surinder Chopra.

  Prva skupina je dobivala standardnu prehranu, druga skupina prehranu koja sadrži 15% flavan-4-ols-a, treća skupina prehranu koja sadrži 25% flavan-4-ols-a, dok je četvrta skupina dobivala genetski identičan kukuruz koji nije sadržavao flavan-4-ols.

  U usporedbi s onim životinjama koje su imale standardnu prehranu i prehranu koja nije sadržavala flavan-4-ols, životinje koje su dobivale kukuruz s 15% ili 25% flavonoida imale su smanjenu upalu u crijevima. Životinje koje su dobivale flavan-4-ols su također imale niže vrijednosti citokina IL-6.

  Podatci dobiveni kroz naše istraživanje upućuju na činjenicu kako se upala crijeva inducirana CMC-om smanjila prilikom korištenja prehrane obogaćene flavan-4-ols-ima, istaknuli su.

  Potrebno je provesti još studija kako bi se istražio terapijski potencijal ovih spojeva kod ljudi s različitim oblicima IBD, zaključili su istraživači.

  Istraživanje Intestinal Mucosal Barrier Function Restoration in Mice by Maize Diet Containing Enriched Flavan-4-Ols je objavljeno u znanstvenom časopisu Nutrients.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »