6.3 C
Široki Brijeg
More

  Fitness, treninzi, vježbanje i stoma

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Dok se oporavljate od operacije, tjelovježba bi vam mogla biti zadnja stvar na umu. No, kondicija i aktivnost zapravo bi mogli biti ključ za brži oporavak i, dugoročno gledano, bolju kvalitetu života.

  Nakon što ste se potpuno oporavili od operacije formiranja stome, i pod uvjetom da imate suglasnost svog liječnika, nema razloga zašto ne biste trebali biti aktivni u sportu, fitnessu, treninzima i vježbanju!

  Najbolja vježba odmah nakon operacije je hodanje, što će svakako biti i prijedlog medicinskog osoblja nakon operacije. Možda će vam u početku trebati pomoć medicinske sestre ili možda pak fizioterapeuta, ali kako se budete oporavljali iz dan u dan, hodanje će postajati lakše.

  Važno je pronaći način za uživanje u vježbanju kroz aktivnost koja odgovara vašem tijelu. Vježbanje nije samo trčanje, vožnja bicikla, fitness ili satovi teretane. To može biti polagana šetnja prirodom, neka jednostavna joga u nekoj udobnoj odjeći, lagani utezi ispred TV-a ili jednostavno svakodnevno jutarnje istezanje mišića.

  Možda ćete imati priliku i čuti od nekih osoba da ne biste trebali vježbati ako imate stomu, ali to uopće nije istina. Osobe sa stomom mogu vježbati sasvim normalno kao i one osobe bez stome, bitno je samo prilagoditi se svojim mogućnostima i krenuti polako.

  Prije nego što počnete s tjelesnom aktivnosti, razmotrite sljedeće točke:

  • Potražite savjet od zdravstvenog stručnjaka kako biste bili sigurni da ste odabrali pravu aktivnost za vašu trenutačnu razinu zdravlja.
  • Najbolje je izbjegavati bilo kakvo dizanje teških tereta ili intenzivnije treninge u prvih 12 tjedana nakon operacije ili dok vam kirurg ne kaže da je to sigurno učiniti, međutim nakon tog vremena biti fizički aktivan sa stomom može imati pozitivan utjecaj na vaše cjelokupno zdravlje, kako fizičko tako i ono mentalno.
  • Važno je početi polako, probati 30 minuta hodanja dnevno i polagano pojačavati tempo.
  • Pilates i joga također su dobri oblici vježbanja i mogu pomoći u izgradnji  trbušnih mišića. Obavezno nosite potporni pojas za stomu kako biste izbjegli razvoj parastomalne kile.

  Potporne pojaseve možete pronaći OVDJE. 

  Nakon operacije stome važno je da se vratite zdravom načinu života čim osjetite da ste sposobni.

  Vaše razdoblje oporavka može varirati i ovisiti će o vašoj dobi, vrsti operacije, razini kondicije prije operacije i vremenu provedenom u bolnici.

  Jačanje trbušnih mišića korisno je za vaš opći oporavak. Za početak bi, uz šetanje, mogle biti i više nego korisne vježbe disanja.

  Kao i svima ostalima, i osobama sa stomom preporučljivo je pravilno izvođenje vježbi. Stoga, ako niste prije bili aktivni u sportu, fitnessu ili nekom drugom obliku tjelesne aktivnosti, možda za početak ne bi bilo loše krenuti raditi vježbe sa stručnom osobom.

  Plivanje, hodanje, vježbe istezanja, fitness, ples, joga, pilates… mogu vam pomoći u vraćanju u formu i izgradnji mišića, ali obavezno prestanite ako osjetite bilo koju nelagodu ili bol, jer ćete u protivnom više naštetiti sebi i svome tijelu nego što ćete imati koristi od vježbanja.

  Zapravo, stoma nije nikakva prepreka za biti tjelesno aktivan sve dok to podrazumijeva da je sigurnost i zdravlje na prvom mjestu. Drugim riječima, u svim onim aktivnostima u kojima ste uživali prije operacije, trebali biste moći ponovno uživati i kada se oporavite nakon operacije.

  vježbanje i stoma
  Photo by Jonathan Borba on Pexels

  Odgovori na neka od često postavljanih pitanja

  1. Kojim se sportovima i vježbama mogu baviti?

  Prije nego što se odlučite za određene sportske i fitness aktivnosti, važno je razumjeti na koji način je vaše tijelo reagiralo na operaciju. Ako nemate neke postoperativne komplikacije i imate zeleno svjetlo vašeg liječnika, možete uživati ​​u gotovo svakoj vrsti tjelesne aktivnosti – uključujući i plivanje. Mogući su čak i kontaktni sportovi, poput ragbija ili nogometa. Čak i aktivnosti s puno savijanja, kao što su kuglanje i aerobik, dolaze u obzir.

  2. Je li stoma osjetljiva na sport?

  Vaša stoma je jača nego što mislite. Ta nova izbočina iz vašeg trbuha može izgledati ranjivo, ali je zapravo vrlo otporna. Kirurški rez trebao bi potpuno zarasti samo desetak dana nakon operacije. S vremenom će ožiljkasto tkivo koje okružuje stomu postići svoju optimalnu snagu.

  3. Trebam li se brinuti da ću dobiti parastomalnu kilu?

  Da, stoma u biti znači da imate veći rizik od parastomalne kile zbog dizanja težine ili vježbi velikog intenziteta, a razlog toga je što mišići koji podupiru stomu nisu tako jaki kao prije operacije.

  4. Što mogu učiniti da izbjegnem kilu?

  Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste spriječili kilu. Prvo, uvijek vodite računa o zaštiti područja trbuha tijekom aktivnosti. Također, pratite i držite svoju težinu pod kontrolom. Razgovarajte sa svojim kirurgom prije nego što nastavite s bilo kakvim vježbama za trbuh ili aktivnostima koje opterećuju to područje.

  5. Što mogu učiniti ako dobijem kilu?

  Obratite se svom liječniku za smjernice o aktivnostima i pomagalima, kao što su potporni pojasevi koji mogu biti prikladni za vašu individualnu situaciju.

  6. Što ako imam ranu perinealnog područja nakon operacije? Mogu li i tada vježbati?

  Da, još uvijek možete biti aktivni, ali dajte si dovoljno vremena za ozdravljenje. Vaša perinealna rana nastala je od uklanjanja anusa i rektuma, tako da na nju utječe gotovo svaki pokret donjeg dijela tijela. Ovo će područje biti osjetljivije od vašeg abdominalnog reza, ali s vremenom će zacijeliti i postati jednako otporno te vas neće sprječavati u tome da budete aktivni.

  Stoma i vježbanje su pojmovi koji itekako idu skupa, štoviše, poželjno je biti aktivan nakon operacije formiranja stome. Bitno je samo osluškivati svoje tijelo, paziti na pravilan način izvođenja vježbi, voditi računa o hidraciji i zdravoj i kvalitetnoj prehrani, te napraviti pauzu onda kada to od nas naše tijelo zahtjeva.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »