4.1 C
Široki Brijeg
More

  FDA odobrava stavljanje uokvirenog upozorenja o povećanom riziku od krvnih ugrušaka i smrti na lijek Xeljanz

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  FDA – U.S. Food and Drug Administration  odobrava postavljanje novog upozorenja o povećanom riziku od krvnih ugrušaka i smrti kod upotrebe doze od 10 mg dva puta dnevno lijeka tofacitinib (Xeljanz), koja se koristi kod pacijenata s ulceroznim kolitisom, zbog čega se dozvoljena uporaba tofacitiniba za tretiranje ulceroznog kolitisa ograničava na određene pacijente koji ne odgovaraju na druge terapije ili imaju teške nuspojave prilikom korištenja drugih lijekova.

  Kako se navodi na službenoj stranici FDA, ovakve promjene koje uključuju dodavanje najistaknutijeg upozorenja (Boxed Warning) potaknute su pregledom privremenih podataka tekućeg kliničkog ispitivanja sigurnosti tofacitiniba u bolesnika s reumatoidnim artritisom prilikom korištenja viših i nižih doza lijeka.

  https://www.xeljanz.com/

  Doza od 10 mg dva puta dnevno nije odobrena za pacijente s reumatoidnim artritisom nego isključivo za osobe oboljele od ulceroznog kolitisa kao izbor za početno liječenje i za dugoročnu upotrebu u izdvojenim slučajevima. Iako je povećan rizik od nastanka krvnih ugrušaka i smrti zabilježen kod pacijenata koji su ovu dozu uzimali za tretiranje reumatoidnog artritisa, ovi rizici mogli bi se odnositi i za osobe koje koriste tofacitinib za tretiranje ulceroznog kolitisa.

  Xeljanz (tofacitinib) djeluje tako što smanjuje aktivnos imunološkog sustava; prekomjerni odgovor imunološkog sustava doprinosi nastanku reumatoidnog artritisa, psorijatičnog artritisa i ulceroznog kolitisa, između ostaloga.

  Tofacitinib je prvi put odobren 2012. godine za liječenje odraslih osoba s reumatoidnim artritisom koji nisu dobro reagirali na lijek metotreksat. Kod reumatoidnog artritisa, tijelo napada vlastite zglobove, izazivajući bolove, naticanje i smanjenu pokretljivost zglobova. 2017. godine tofacitinib se odobrava kod liječenja psorijatičnog artritisa koji također izaziva bolove u zglobovima i oticanje i to za pacijente koji nisu dobro reagirali na metotreksat ili druge slične lijekove. U 2018. godini se odobrava za liječenje ulceroznog kolitisa, upalne bolesti crijeva.

  FDA u svom priopćenju navodi kako pacijenti trebaju prijaviti svojim liječnicima ukoliko u svojoj povijesti bolesti imaju zabilježene pojave krvnih ugrušaka ili srčanih smetnji i razgovarati s njima o svim pitanjima koja imaju.

  Kao upozorenje stoji da pacijenti trebaju prestati uzimati tofacitinib i potražiti medicinsku pomoć odmah ukoliko primijete bilo kakve neobične simptome, uključujući i one koji mogu upućivati da se radi o krvnom ugrušku kao što su: iznenadna kratkoća daha, bol u prsima koja se pogoršava disanjem, naticanje ruke ili noge, bol u nozi ili preosjetljivost, te crvena ili bezbojna koža na bolnoj ili otečenoj nozi ili ruci; s tim da ni u kojem slučaju se ne smije prestati uzimati lijek bez prethodnog razgovora s liječnikom, u protivnom može doći do pogoršanja simptoma.

  Za liječnike se navodi kako trebaju isključiti tofacitinib iz daljnjeg korištenja kod pacijenata i bez odgađanja istom odraditi nalaze za trombozu. Dalje stoji kako trebaju informirati pacijente o rizicima i savjetovati im da potraže medicinsku pomoć odmah čim primijete bilo kakve neobične simptome, uključujući i simptome tromboze navedene u odjeljku iznad.

  Tofacitinib treba biti ograničen za korištenje kod osoba koje boluju od ulceroznog kolitisa i koje ne reagiraju dobro ili im ne pomaže tretiranje s TNF (tumor nekrotizirajući faktor) blokatorima.

  Svakako izbjegavati tofacitinib kod pacijenata koji imaju veći rizik za dobivanje tromboze. Ukoliko se tofacitinib primjenjuje kod osoba s ulceroznim kolitisom, preporuka je koristiti najniže učinkovite doze lijeka te ograničiti korištenje doze od 10 mg dva puta dnevno na najmanji mogući vremenski period u kojem se može dovesti do poboljšanja stanja (pogledati dio s dodatnim informacijama za medicinsko osoblje za više preporuka).

  Nakon što je FDA prvi put odobrila tofacitinib 2012. godine, od proizvođača je tražila provođenje kliničkog ispitivanja kod pacijenata s reumatoidnim artritisom, a koji iza sebe imaju povijest korištenja metotreksata, kako bi se ocijenio rizik od nastanka srčanih komplikacija, raka i infekcija. Kroz studiju se ispitivalo utjecaj dvije različite doze lijeka ( 5 mg dva puta dnevno, koja je trenutno dozvoljena doza za tretiranje reumatoidnog artritisa i veća od 10 mg dva puta dnevno) u usporedbi s TNF blokatorima. Privremeni rezultati studije pokazali su povećan rizik nastanka krvnih ugrušaka i smrtnosti kod pacijenata tretiranih s 10 mg tofacitiniba dva puta dnevno u usporedbi s onima tretiranim s 5 mg dva puta dnevno ili s TNF blokatorima. Na temelju ovih rezultata ispitivanja, doza od 10 mg dva puta dnevno je prekinuta, a odobreno je daljnje tretiranje pacijenata s dozom od 5 mg dva puta dnevno.

  Ispitivanje sigurnog korištenja je još uvijek aktivno. Pacijenti grupe koja koristi tofacitinib 5 mg dva puta dnevno i pacijenti grupe koja koristi TNF blokatore i dalje su pod nadzorom ispitivanja. Iz FDA se navodi kako će ponovno revidirati pitanja o sigurnosti korištenja kad se završi s ispitivanjem i studija bude konačna i vjerodostojni podatci budu dostupni, te da će izvijestiti javnost kad dodatne informacije budu dostupne.

  Privremeni rezultati ispitivanja od siječnja 2019. godine, potvrđuju sljedeće:

  Zabilježeno je 19 slučajeva krvnih ugrušaka u plućima od ukupno 3884 pacijenata kroz ukupni period praćenja pacijenata koji su uzimali tofacitinib od 10 mg dva puta dnevno; u usporedbi s 3 slučaja od ukupno 3982 pacijenata kroz ukupni period praćenja pacijenata koji su tretirani s TNF blokatorima.

  Zabilježeno je 45 slučajeva smrtnih posljedica različitih uzroka od ukupno 3884 pacijenta kroz ukupni period praćenja pacijenata koji su uzimali tofacitinib od 10 mg dva puta dnevno; u usporedbi s 25 slučajeva od ukupno 3982 pacijenta kroz ukupni period praćenja pacijenata koji su tretirani s TNF blokatorima.

   

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  SourceFDA
  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »