4.1 C
Široki Brijeg
More

  Dopusti ponekad sebi predah i odmor

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Svi smo se mi jednom, ili više puta, našli u situaciji kada nam treba odmor i to ne bilo kakav odmor nego onaj mentalni odmor, jer smo zbog određenih životnih prilika jednostavno osjetili da trebamo predah.

  Osjetiti takvu vrstu umora je sasvim uredu. Osjećaju je ponekad i oni najjači među nama. I oni ponekad trebaju predah, ne zato što su slabi, već zato što su predugo vremena bili jaki.

  Slome nas razne prilike i neprilike kroz život. Ponekad se slomimo zbog posla, ponekad zbog vlastite bolesti ili bolesti bliske osobe. Ponekad zbog nesređenih odnosa u braku ili s djecom. A ponekad jer jednostavno osjećamo da smo zbog svega nečega što nas polagano izjeda došli do zida i ne vidimo izlaz iz pat pozicije.

  Kao i u situacijama i okolnostima u kojima osjećamo da nam je potreban tjelesni odmor, isto tako možemo osjetiti da nam je potreban i mentalni odmor.

  Zato je itekako bitno u svoju rutinu i život uključiti vrijeme za odmor od svega.

  Bit će situacija i trenutaka kad nećemo moći zbog svega što se događa u našim životima takvo nešto sebi priuštiti, ali ne trebamo zbog toga odustati, nego dati sebi novu priliku i ponovno pokušati u svoj život i svoju rutinu uvesti trenutak za predah.

  Znam da je takvo nešto puno lakše napisati u nekom tekstu, nego što je moguće izvesti u stvarnom životu, ali je itekako bitno za tijelo i um naći to malo vremena za sebe i svoj tjelesni i duševni odmor od svega.

  Na taj način pomažemo svome tijelu da se odmori i oporavi, a svojim mislima da se na kratko isključe od svega.

  Uzmi knjigu i čitaj, pogledaj dobar film. Šetaj, trči, počni vježbati. Uživaj u kiši, suncu, prirodi, osluškuj zvukove oko sebe. Napravi toplu kupku ili jednostavno pusti tuš da voda po tebi teče. Popij kavu s najboljim prijateljem, nazovi dragu osobu i popričajte. Obuci se i izađi na svjež zrak. Slušaj glazbu, pjevaj, pleši. Uživaj u trenutku, zaboravi na sekundu sve…Bezbroj je načina, a ono što se na kraju računa je taj mali predah koji si dopustio svome umu i tijelu.

  I zapamti, nisi loša osoba ako s vremena na vrijeme, kad osjetiš da trebaš, se isključiš od svega. Nikome, pa ni samom sebi ne trebaš potrošen i bezvoljan.

  Život možda nije bajka i životne prilike koje nas snađu nisu lagane. Ipak, ako sami sebi ne dopustimo s vremena na vrijeme odmor od svega i ako taj isti odmor ne postane naša rutina, život više nije život, nego pusto preživljavanje.

  Budimo svom mentalnom i tjelesnom zdravlju najbolji prijatelj. Ako sami sebi ne znamo ili ne želimo pomoći, nitko drugi ne može.

  Ti svoj život živiš, a ne netko drugi. Zato uzmi kontrolu nad njim i nauči sebi dati onaj jedan trenutak za predah i odmor od svega. I pri tome nauči isključiti grižnju savjet jer si odvojio trenutak samo za sebe i svoje mentalno zdravlje.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »