Monday, April 22, 2024

Dopusti ponekad sebi predah i odmor

Podijelite

Svi smo se mi jednom, ili više puta, našli u situaciji kada nam treba odmor i to ne bilo kakav odmor nego onaj mentalni odmor, jer smo zbog određenih životnih prilika jednostavno osjetili da trebamo predah.

Osjetiti takvu vrstu umora je sasvim uredu. Osjećaju je ponekad i oni najjači među nama. I oni ponekad trebaju predah, ne zato što su slabi, već zato što su predugo vremena bili jaki.

Slome nas razne prilike i neprilike kroz život. Ponekad se slomimo zbog posla, ponekad zbog vlastite bolesti ili bolesti bliske osobe. Ponekad zbog nesređenih odnosa u braku ili s djecom. A ponekad jer jednostavno osjećamo da smo zbog svega nečega što nas polagano izjeda došli do zida i ne vidimo izlaz iz pat pozicije.

Kao i u situacijama i okolnostima u kojima osjećamo da nam je potreban tjelesni odmor, isto tako možemo osjetiti da nam je potreban i mentalni odmor.

Zato je itekako bitno u svoju rutinu i život uključiti vrijeme za odmor od svega.

Bit će situacija i trenutaka kad nećemo moći zbog svega što se događa u našim životima takvo nešto sebi priuštiti, ali ne trebamo zbog toga odustati, nego dati sebi novu priliku i ponovno pokušati u svoj život i svoju rutinu uvesti trenutak za predah.

Znam da je takvo nešto puno lakše napisati u nekom tekstu, nego što je moguće izvesti u stvarnom životu, ali je itekako bitno za tijelo i um naći to malo vremena za sebe i svoj tjelesni i duševni odmor od svega.

Na taj način pomažemo svome tijelu da se odmori i oporavi, a svojim mislima da se na kratko isključe od svega.

Uzmi knjigu i čitaj, pogledaj dobar film. Šetaj, trči, počni vježbati. Uživaj u kiši, suncu, prirodi, osluškuj zvukove oko sebe. Napravi toplu kupku ili jednostavno pusti tuš da voda po tebi teče. Popij kavu s najboljim prijateljem, nazovi dragu osobu i popričajte. Obuci se i izađi na svjež zrak. Slušaj glazbu, pjevaj, pleši. Uživaj u trenutku, zaboravi na sekundu sve…Bezbroj je načina, a ono što se na kraju računa je taj mali predah koji si dopustio svome umu i tijelu.

I zapamti, nisi loša osoba ako s vremena na vrijeme, kad osjetiš da trebaš, se isključiš od svega. Nikome, pa ni samom sebi ne trebaš potrošen i bezvoljan.

Život možda nije bajka i životne prilike koje nas snađu nisu lagane. Ipak, ako sami sebi ne dopustimo s vremena na vrijeme odmor od svega i ako taj isti odmor ne postane naša rutina, život više nije život, nego pusto preživljavanje.

Budimo svom mentalnom i tjelesnom zdravlju najbolji prijatelj. Ako sami sebi ne znamo ili ne želimo pomoći, nitko drugi ne može.

Ti svoj život živiš, a ne netko drugi. Zato uzmi kontrolu nad njim i nauči sebi dati onaj jedan trenutak za predah i odmor od svega. I pri tome nauči isključiti grižnju savjet jer si odvojio trenutak samo za sebe i svoje mentalno zdravlje.

Pročitajte više

Više

Translate »