Monday, April 22, 2024

Domaća zdrava čokolada od 4 sastojka

Podijelite

Ova čokolada je doslovno zaludjela internet a kako i ne bi kada su svi sastojci prije svega zdravi, ali i pravi raj za svako nepce.

Prema autoru recepta, ova kombinacija okusom podsjeća na kinder bueno.

Tamna čokolada je ukusna i prepuna antioksidanata koji pomažu kod smanjenju upale. Konzumacija ove namirnice može smanjiti rizik od nekih bolesti i pomoći kod zdravijeg starenja. Iako je potrebno više visokokvalitetnih studija o čokoladi i njezinim komponentama, ne može škoditi odabrati tamnu čokoladu koja sadrži najmanje 70% kakaa ispred drugih vrsta ove poslastice – veći postotak je čak i bolji – kako bi se uživalo u okusu i blagodatima  protuupalnih prednosti koje ima.

Datulje imaju širok spektar zdravstvenih dobrobiti zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na Zemlji. Posebno su značajne vegetarijancima s obzirom na to da sadrže neke tvari koje su važne za normalno funkcioniranje organizma, a ne mogu se lako pronaći u namirnicama biljnog porijekla.

Mesnati dio ploda datulje sadrži 44 – 88 % svih šećera (glukoza i fruktoza), vodu, proteine, vitamine, minerale te visok udio vlakana. Energetska vrijednost datulja u količini od 100 g, ovisno jesu li u pitanju svježe datulje ili pak sušene, iznosi 150 – 310 kcal.

Udio masnih kiselina je u datuljama nizak, dok sjemenka sadrži oko 50 % oleinske kiseline. Mineralno bogatstvo datulje se temelji na kaliju (ima ga najviše oko 0,9 %), kalciju, kobaltu, bakru, željezu, natriju i cinku.

Datulje sadrže i fluor koji je izuzetno bitan za zaštitu zuba od karijesa te selen koji je važan za normalan rad imunološkog sustava. Vjeruje se kako datulje imaju učinkovito djelovanje u liječenju raka, za što je zaslužan upravo selen.

Sastojci:

– kutija svježih datulja (oko 600g)
– 80 g maslaca od lješnjaka (može i drugi po želji)
– 40 g kikirikija (ili ista količina pečenih lješnjaka)
– 100 g crne čokolade

Priprema:

Izvadite košpice iz datulja, narežite ih na manje komadiće i poredajte na papir za pečenje u obliku pravokutnika.

Vodite računa da datulje budu svježe i sočne kako bi vam se s lakoćom zalijepile jedna za drugu.

Namažite maslac od lješnjaka. Pospite malo kikirikija po tome za “crunch” osjećaj (ili još bolje pečene lješnjake). Preko svega prelijte otopljenu crnu čokoladu.

Stavite u zamrzivač na 2 sata ili još bolje preko noći. Ovako napravljenu čokoladu narežite na željene komade.

Ako su vam bitne kalorije, vodite računa o unosu istih jer su sve namirnice visoko kalorične.

Recept preuzet s @vecito.gladan (klikni na link za video recept).

Pročitajte više

Više

Translate »