Wednesday, February 28, 2024

Dobrobiti hodanja kad imaš stomu

Podijelite

Život sa stomom može donijeti razne izazove, kako fizičke tako i emocionalne. Međutim, unatoč stomi, nakon što se osoba sa stomom oporavila od operacije, bitno je da se vrati svom životu i aktivnostima koje je imala prije operacije. Osim toga, bitno je i povratiti snagu i ojačati jezgru tijela i trbušni zid; a hodanje je izvrstan način za to i dobar izbor tjelovježbe koja je ne samo dobra za tijelo, nego i za um i dušu!

To što imate stomu ne bi vas trebalo ograničiti u uživanju u prirodi, a hodanje je vježba koju možete s vremenom nadograđivati; te u isto vrijeme i uživati u šetnji dok upijate prekrasni krajolik svoga okruženja.

U ovom članku ćete pročitati brojne prednosti hodanja kad imate stomu i kako hodanje može pridonijeti tome da se osjećate ispunjeno i da imate aktivniji život.

Vježbanje nakon operacije formiranja stome

Ako ste nedavno imali operaciju formiranja stome, bilo bi mudro razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što se odvažite na duge šetnje. Možete se osjećati jako umorno tijekom prvih šest tjedana nakon operacije, stoga uvijek slušajte svoje tijelo i odmarajte se kada je to potrebno. Možda bi bilo mudro započeti šetnjom u svom domu i vrtu prvih nekoliko tjedana kako biste stekli samopouzdanje, prije nego što se odvažite hodati van granica svoga doma. Samo zapamtite da kada krenete šetati van svoga doma i vrta da vas čeka i povratak iz šetnje do doma; stoga idite polako i ujednačeno i povećavajte udaljenost iz tjedna u tjedan.

Počnite s redovitim i svakodnevnim hodanjem. Hodanje će vam pomoći vratiti snagu mišića koja je možda izgubljena tijekom operacije formiranja stome. Vjerovali ili ne, hodanje također pomaže u sprječavanju problema sa zatvorom!

Ako ste strastveni hodač i osjećate se spremniji za dalje, ne zaboravite uzeti malo vode da biste se hidrirali i komad voća ili sendvič da biste održali svoju razinu energije. Pazite da ne nosite teški ruksak, koji bi mogao previše opteretiti vaš abdominalni dio koji je bio izložen operativnom zahvatu. Povedite prijatelja ili člana obitelji sa sobom i šetajte zajedno. Ako hodate zimi, obavezno se toplo obucite i nosite odgovarajuću obuću jer vani može biti hladno i vrlo sklisko zbog blata, mraza i leda.

Prednosti šetnje na otvorenom

Prva prednost je da je u potpunosti besplatno! Osim toga, sunce vam može pomoći kod podizanja razine vitamina D, ali svakako budite oprezni kod izlaganja suncu i poštujte preporučene mjere.

Dugo, brzo hodanje jednako je dobro kao i trčanje kada je u pitanju snižavanje krvnog tlaka, visokog kolesterola, dijabetesa i mršavljenja. Dokazano je da šetnja prirodom smanjuje simptome depresije i podiže samopouzdanje.

Redovite šetnje mogu pomoći kod problema sa zglobovima jer imaju mali utjecaj i na sprječavanje ukočenosti i oticanje.

Hodanje pomaže u promicanju zdrave probave. Redovite šetnje mogu povećati samopoštovanje i samopouzdanje.

Tjelesna aktivnost, uključujući hodanje, povezana je s boljom kvalitetom sna.

Uključivanje hodanja u dnevnu rutinu može biti preokret na bolje za osobe koje žive sa stomom.

Dobrobiti za tjelesno i mentalno zdravlje su brojne, nudeći put do vlastitih dobrobiti, samopouzdanja i poboljšana kvalitete života. Kao i kod svakog drugog programa vježbanja, preporučljivo je konzultirati se sa zdravstvenim radnicima kako biste bili sigurni da je hodanje sigurna i korisna aktivnost baš za vas. Prihvaćanje jednostavnog čina, kao što je hodanje, može biti pozitivan korak prema zdravijem i ispunjenijem životu sa stomom.

SourceOakMed

Pročitajte više

Više

Translate »