Monday, April 22, 2024

Dehidracija je ozbiljan zdravstveni rizik – spriječite ju!

Podijelite

Ljudsko tijelo sastoji se od 60 do 75 posto vode. Svaki dan gubimo vodu iz tijela, prvenstveno kroz urin i znoj. Bez nadoknade vode koja nam je potrebna za sve funkcije u tijelu, lako je dehidrirati. Postoji mnogo različitih mišljenja o tome koliko vode trebamo piti svaki dan, a u nastavku možete pročitati koliko je vode potrebno da se izbjegne dehidracija.

Zašto je hidracija toliko važna?

Voda je ključna za mnoge funkcije našeg tijela. Naše tijelo gubi vodu svaki put kada izdišemo, znojimo se i koristimo toalet. Bez dovoljno vode, možemo dehidrirati. Važno je svaki dan nadoknaditi izgubljenu tekućinu odgovarajućom količinom vode za održavanje ovih tjelesnih funkcija.

Kako možemo dehidrirati?

Najčešći uzroci dehidracije su povraćanje, proljev i znojenje. Dugotrajna vrućica i izloženost toplini također mogu uzrokovati prekomjerne gubitke tekućine iz tijela. Osobe koje su najviše izloženi riziku od dehidracije su sportaši, zatim osobe koje žive na višim nadmorskim visinama, te starije osobe. Ako živite s kroničnim stanjem kao što je dijabetes ili IBD, možda ste izloženi povećanom riziku zbog simptoma koje ove bolesti mogu imati. Ako učestalije mokrite (uzrokovano nekontroliranim dijabetesom, unosom alkohola i lijekovima poput diuretika, antihistaminika ili lijekova za krvni tlak), također ste u opasnosti od dehidracije.

Postoje i druge stanja koja zahtijevaju povećane potrebe za tekućinom. Tijekom trudnoće potrebna je dodatna tekućina kako bi se održao majčin uvećani volumen krvi. Nakon što se beba rodi, potreban je dovoljan unos vode za proizvodnju majčinog mlijeka.

Vaš liječnik vam također može savjetovati da povećate unos tekućine ako imate infekciju mjehura ili bubrežne kamence, ili ako patite od bolesti koja uzrokuje dugotrajnu temperaturu, povraćanje ili proljev.

Koji su simptomi dehidracije?

Simptomi dehidracije uključuju suha usta, umor, slabost mišića, glavobolju i vrtoglavicu. Simptomi teške dehidracije uključuju upale oči, suhu ili smežuranu kožu, nizak krvni tlak, izostanak znojenja, ubrzan rad srca i delirij ili čak nesvjesticu.

Kako biste provjerili unosite li dovoljno vode, dovoljno je da pogledate boju svog urina. Ako je prozirna ili svjetlija, vjerojatno unosite dovoljno vode. Ako vam je urin taman, to je znak da ste dehidrirali. Nemojte čekati da ožednite da pijete vodu – to je obično znak da ste već dehidrirali.

Kako brzo izliječiti dehidraciju?

Ako ste dehidrirani, počnite unositi tekućinu malim gutljajima. Također možete probati hidracijske napitke (koji sadrži natrij i kalij — elektrolite koji se gube znojenjem). Sišite komadiće leda, voćni sladoled ili zaleđeni sportski napitaka kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu.

Kako spriječiti kroničnu dehidraciju?

Prema mnogobrojnim istraživanjima koja su se provodila do danas, odraslom čovjeku je potrebno oko 2-3 litra tekućine dnevno. Ukupna količina tekućine koja je osobi potrebna ne mora nužno biti iz tekućine za piće, jer se dio te tekućine nalazi u hrani koju jedemo.

Hidracija organizma je mnogo više od dnevnog unosa tekućine. To je način za osigurati potrebnu količinu elektrolita koji su veoma bitni za zdravlje i koji su zaslužni za hidraciju organizma, posebno kalcij, magnezij, kalij i natrij.

Ako ste aktivni i/ili živite u toplijoj klimi, vaše potrebe za tekućinom se povećavaju.

Kako biste bili sigurni da ćete uzeti dovoljno vode tijekom dana, nosite bocu vode sa sobom gdje god idete (u automobilu, za radnim stolom na poslu, dok čekate kod liječnika itd.). Pijuckanje vode tijekom dana najlakši je način da osigurate dovoljan unos tekućine. Nemojte se dovoditi u situaciju da pijete cijelu količinu dnevnog unosa vodu odjednom.

Trebate li više tekućine kada vježbate?

Pravilna hidracija ključna je za izvedbu vježbi, osobito kada vježbate na vrućini ili dulje vrijeme. Kada je vaše tijelo dehidrirano, možete osjetiti grčeve mišića i umor. Bez odgovarajućeg unosa vode, vaše tijelo se ne može znojiti kako bi se ohladilo. To u konačnici može dovesti do toplinskog udara. Kad ljeti vježbate vani, trebat će vam još više vode da ostanete hidrirani. Za svaki izgubljeni kilogram tekućine nakon vježbanja potrebne su vam dvije do tri čaše vode da nadoknadite tu izgubljenu tekućinu.

Dehidracija je ozbiljan zdravstveni rizik. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako ste zabrinuti oko hidracije ili ako imate poteškoća u zadovoljavanju dnevnih potreba za tekućinom.

Pročitajte više

Više

Translate »