6.3 C
Široki Brijeg
More

  Deficit vitamina C kod oboljelih od upalnih bolesti crijeva

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Mogući deficit vitamina C kod oboljelih od upalnih bolesti crijeva treba uzeti u obzir, osobito kod onih pacijenata sa smanjenim unosom voća i povrća, jer nedostatak istog može dovesti do određenih komplikacija i simptoma.

  Upalne bolesti crijeva (eng. Inflammatory Bowel Disease – IBD) predstavljaju grupu bolesti koje se lokaliziraju u probavnom traktu, izazivajući upalne procese kod oboljelih. Pod probavnim traktom podrazumijeva se sljedeće: usta, jednjak, želudac, tanko crijevo i debelo crijevo. Sudjeluje u razgradnji hrane, apsorpciji nutritivnih vrijednosti iz hrane i uklanjanju otpadnih tvari iz organizma.

  Upalne bolesti crijeva (IBD) su bolesti za cijeli život. Nepoznatog su uzroka, ali se smatra da genetski faktor može imati određeni značaj kod pojave ovih bolesti u korelaciji s okolišnim čimbenicima. Iako istog naziva, IBD mogu imati različiti stupanj težine i lokalizirati se u različitim dijelovima gastrointestinalnog trakta.Ukoliko dođe do upale u bilo kojem dijelu probavnog trakta, njegov normalni proces se poremeti, s tim da ujedno može postati i područje bola te dolazi do poremećenosti funkcije, a u pojedinim slučajevima može biti i opasno po život.

  Neki od češćih simptoma koji prate IBD su bolovi u trbuhu, krv i sluz u stolici, dijareja – koja se javlja zbog zahvaćenosti dijela crijeva u kojem se odvija apsorpcija tekućine, umor, iscrpljenost, anemija i gubitak tjelesne težine – koji mogu uzrokovati zakašnjeli tjelesni rast i razvoj kod djece, gubitak apetita, afte, ulceracije i fisure.

  Simptomi bolesti mogu varirati od osobe do osobe i svakako su u međusobnoj ovisnosti sa samim mjestom gdje se bolest smjestila, ali i stupnju težine bolesti.

  Vitamin C je esencijalni nutrijent koji se mora redovito konzumirati kako bi se spriječio nedostatak istog.

  Najčešći čimbenici rizika za nedostatak vitamina C su loša prehrana, alkoholizam, anoreksija, teške mentalne bolesti, pušenje i dijaliza.

  Dok do razvoja simptoma ozbiljnijeg nedostatka vitamina C može proći i više mjeseci, postoje neki suptilni znakovi koji mogu upućivati na to da se radi o deficitu vitamina C, a neki od njih su: gruba, kvrgava koža; suha, oštećena koža; lako stvaranje modrica; sporije zacjeljivanje rana; bolni, natečeni zglobovi, slabe kosti; krvarenje desni i gubitak zuba.

  Velik broj bolesnika s IBD bilježi razne nutritivne deficite već u vrijeme postavljanja dijagnoze, a koji se mogu znatno pogoršati tijekom progresije bolesti.

  Javljaju se deficitarne vrijednosti, kako makronutrijenata tako i mikronutrijenata, a bolesnici često imaju smanjenu mišićnu masu, manjak vitamina topljivih u vodi i mastima (B12, B6, folat, vitamini D, E, A, K), te neadekvatan mineralni status (željezo, cink, magnezij, selen, kalcij, kalij).

  Uzrok ovih nedostataka može biti posljedica malapsorpcije povezane s osnovnom bolešću ili specifičnom prehranom koja je dosta siromašna i jednolika kod oboljelih od IBD.

  Vitamin C, ili askorbinska kiselina, je mikronutrijent topiv u vodi apsorbiran u distalnom tankom crijevu koji je uključen u proizvodnju kolagena, karnitina i neurotransmitera. Također je neophodan u svim fazama zacjeljivanja rana, a voće i povrće obiluju ovim vitaminom.

  Mnoge namirnice koje osobe s IBD izbjegavaju u svojoj ishrani su bogati izvori vitamina C. Iako je tako, deficit vitamina C kod oboljelih od IBD često puta ostane nezamijećen.

  Razlozi za nedostatak vitamina C kod oboljelih od nekog oblika upalnih bolesti crijeva vjerojatno su višefaktorni, ali potencijalni čimbenici rizika uključuju izbjegavanje voća i povrća u ishrani, kiruršku resekciju te samu aktivnost bolesti.

  Istraživanje koje je provedeno u siječnju 2021. godine na 20 pacijenata oboljelih od upalnih bolesti crijeva upućuje na činjenicu da su takvi pacijenti rizična skupina za snižene vrijednosti vitamina C.

  Izvještavamo o seriji slučajeva pacijenata oboljelih od IBD s nedostatkom vitamina C. Kod većine slučajeva smanjeni unos voća i povrća je uzrok deficitarnih vrijednosti ovog vitamina. Zdravstveni djelatnici trebaju imati na umu ovaj nedostatak mikronutrijenata kod obrade pacijenta s IBD. Potrebne su daljnje prospektivne studije kako bi se definirala prevalencija nedostatka vitamina C kod oboljelih od upalnih bolesti crijeva i bolje razumjele kliničke implikacije i čimbenici rizika.

  Ova serija slučajeva naglašava da pacijentima s IBD može nedostajati “zaboravljenog mikronutrijenata” – vitamina C. Ovakva zapažanja naglašavaju potrebu za odgovarajućim savjetovanjem o prehrani kod pacijenata s IBD i stavlja veliki naglasak na bitnost nutricioniste kod ovih pacijenata, posebno za one s ograničenom prehranom ili gubitkom tjelesne mase. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razumjela prava prevalencija i utjecaj nedostatka vitamina C na oboljele od IBD, navode autori istraživanja.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »