18.5 C
Široki Brijeg
More

  Crijevni mikrobiom varira tijekom dana i kroz godišnja doba – istraživači tvrde

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Ravnoteža mikroba u crijevima može varirati od jutra do večeri, pa čak i između godišnjih doba.

  Istraživanje koje je predstavljeno ovog tjedna na konferenciji Tjedan probavnih bolesti za 2023. godinu izvješćuje da crijevni mikrobiom može varirati tijekom godine u populacijama diljem svijeta.

  Sezonske varijacije koje vidimo u stanjima kao što su alergije ili gripa javljaju se u kontekstu potpuno različitih mikrobioma, izjavila je u priopćenju za javnost dr. Carolina Dantas Machado, glavna autorica studije i istraživačica na Kalifornijskom sveučilištu San Diego.

  Možda ćemo svoje razumijevanje o tome kako godišnja doba utječu na zdravlje i bolesti morati staviti u kontekst mikrobioma koji je puno promjenjiviji i dinamičniji nego što smo dosad mislili, dodala je.

  Za ovu studiju znanstvenici su ispitali podatke iz oko 20.000 uzoraka stolice iz zemalja diljem svijeta. Uzorci su prikupljeni u sklopu projekta American Gut Project između 2013. i 2019. godine.

  Istraživači su analizirali vrijeme, datum i mjesto na kojem su uzorci prikupljeni.

  Izvijestili su da je gotovo 60% određenih povezanih skupina bakterija imalo 24-satni ciklus koji je bio različit.

  Također su pronašli sličan obrazac i kod sezonskih fluktuacija kod nekih vrsta bakterija, pri čemu određene bakterije imaju jedan ili dva različita uzorka tijekom godine.

  Uočeno je da vrsta bakterija pronađenih u crijevima pod nazivom actinobacteria fluktuira tijekom dana – ujutro su bile niže razine bakterija s puno višim razinama na kraju dana.

  Možete li zamisliti da je crijevno okruženje radikalno drugačije u smislu dostupnosti hranjivih tvari i vode, te pH vrijednost u trenucima kada osoba spava u usporedbi s onim neposredno nakon doručka, kaže dr. Amir Zarrinpar, koautor studije i glavni istraživač na laboratorij Sveučilišta Kalifornije u San Diegu, stoji u priopćenju za javnost.

  Sezonski, sličan je učinak primijećen i kod drugih bakterija.

  Bakterija poznata kao proteobacteria imala je niske razine zimi, ali je rasla tijekom godine, prije nego što je dosegla svoj vrhunac ljeti.

  Dr. Emeran Mayer, vodeći stručnjak u proučavanju mikrobioma (…), rekao je da rezultati studije nisu iznenađujući.

  Ova otkrića uopće ne iznenađuju, budući da su dnevne varijacije u geometriji crijevnog mikrobioma kod miševa i ranije prijavljene; i budući da su opisane duboke dnevne varijacije u crijevnom mikrobiomu naroda Hazda u Africi. U oba slučaja glavni čimbenik bile su dnevne i sezonske varijacije unosa hrane, rekao je Mayer za MNT.

  Sezonske fluktuacije mogle bi igrati ulogu u prilagodbi sezonskim varijacijama u unosu hrane, poput nižeg postotka svježeg voća i povrća zimi, te većeg unosa mesa i jednostavnih ugljikohidrata zimi. Moglo bi se nagađati da bi to moglo utjecati na sezonske fluktuacije i u pogledu raspoloženja, dodao je.

  Istraživači su sugerirali da svjetlost i temperatura mogu utjecati na sezonske promjene mikrobioma. Pelud i vlaga, dodali su, također mogu imati utjecaja.

  Dr. Ami Bhatt, kaže da bi post mogao objasniti neke od dnevnih varijacija.

  Neke kemikalije u krvi, na primjer bilirubin i hormoni stresa, mogu varirati s dnevnim ciklusom – tako da nije previše daleko od pretpostavke da bi mikrobiom mogao varirati s dnevnim ciklusima (svijetlo/tama) ili s produljenim razdobljima posta. Budući da se većina ljudi ne budi da jede usred noći, jutarnji mikrobiom vjerojatno predstavlja stanje s više “posta”, u prosjeku, dodala je dr. Bhatt za MNT.

  Mikrobiom predstavlja otprilike polovicu stanica u ljudskom tijelu.

  Istraživači kažu da bi fluktuacije u mikrobiomu mogle imati širok raspon utjecaja na zdravlje i medicinu.

  Stručnjaci kažu da će biti potrebno više istraživanja prije nego što se mogu donijeti čvrsti zaključci, osobito o sezonskim varijacijama mikrobioma.

  Pitam se jesu li faktori, kao što je različita temperatura okoline ljeti u odnosu na zimu, mogle utjecati na uzorke tijekom transporta i tako utjecati na promatrane rezultate. Prethodno se pokazalo da određene bakterije, na primjer Proteobacteria, “cvjetaju” u nekim uvjetima prijevoza koji su korišteni za AGP uzorke, rekla je Bhatt.

  Vjerojatno je prerano za zaključak da su sezonske varijacije mikrobioma norma. Morat ćemo pričekati da vidimo kada će ova cjelovita istraživačka studija biti objavljena, kako bismo shvatili što su točno ovi istraživači proučavali – i tada bismo mogli izvući neke promišljenije zaključke, dodala je.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  SourceMNT
  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,098ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »