4.1 C
Široki Brijeg
More

  Česte zablude o prehrani i IBD

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Mnoge osobe imaju pogrešna uvjerenja o odnosu između prehrane i upalnih bolesti crijeva (IBD) – među kojima su najpoznatije Crohnova bolest (CD) i ulcerozni kolitis (UC).

  Česte zablude o prehrani i IBD:

  • IBD može biti uzrokovan alergijskom reakcijom na konzumaciju određene hrane ili vrste hrane
  • Konzumacija određene vrste hrane može pogoršati upalu koju uzrokuje IBD
  • Određeni planovi prehrane mogu “izliječiti” IBD
  • Osoba ima IBD zbog svoje prehrane/prethodnog načina života

  Nijedno od spomenutih uvjerenja nije istinito prema znanstvenim dokazima. IBD nije povezan s alergijama na hranu bilo koje vrste. Iako konzumacija određenih vrsta hrane može pogoršati simptome bolesti kod nekih osoba, osobito tijekom aktivne faze bolesti, ne postoji hrana koja pogoršava upalu koju uzrokuje IBD – sama bolest je ono što uzrokuje upalu, a ne hrana koju osoba jede.

  Još jedan uobičajena zabluda je uvjerenje kako neki posebni plan prehrane može “izliječiti” bilo koga tko ima IBD. U stvari, postoje određene vrste dijeta koje se osobama s IBD “reklamiraju kao spasonosne”, kao što je “Specifična ugljikohidratna dijeta”, međutim, nema znanstvenih dokaza da dijeta djeluje i može je biti vrlo teško provoditi.

  Ključno je razumjeti da nijedna posebna dijeta ili plan prehrane neće biti učinkovita za svaku osobu s IBD. Određene strategije daju rezultate za određene osobe, ali ne i za svakoga. To je zato što je bolest za svaku osobu s IBD jedinstvena za njih (u smislu koji su dijelovi probavnog sustava zahvaćeni). Nadalje, ono što nekome djeluje u jednom trenutku možda neće djelovati u drugom trenutku, jer se sama bolest neprestano mijenja. Održavanje zdravih prehrambenih navika s dobro uravnoteženom, zdravom prehranom najvažnija je strategija. Također je vrlo važno za osobe s IBD da piju dovoljno tekućine kako ne bi dehidrirali, što može biti nuspojava kroničnog proljeva.

  Postoji niz savjeta o zdravoj prehrani za osobe s IBD, kao i strategija za otkrivanje može li određena hrana ponekad pogoršati simptome kod nekih osoba.

  Probavni trakt je odgovoran za probavu, apsorpciju hranjivih tvari iz hrane i pića te uklanjanje otpada iz tijela. Mnoge osobe s Crohnovom bolesti imaju upalu u tankom crijevu, što može utjecati na sposobnost oboljelog da u potpunosti probavi i apsorbira hranjive tvari iz hrane koju jede. Ako se u tijelo ne apsorbira dovoljno pravih vrsta hranjivih tvari; to može dovesti do nutritivnih nedostataka ili pothranjenosti (nedostatak esencijalnih hranjivih tvari u tijelu). Nepravilno probavljena hrana također može uzrokovati proljev, bolove u trbuhu i grčeve.

  Izbjegavati dehidraciju važno je pravilo za svakoga, bez obzira ima li IBD ili ne. Naše tijelo sastoji se od 60% vode i stoga je potrebno redovno i često uzimanje vode kako bismo ostali hidrirani. Osobe s Crohnovom bolesti ili ulceroznim kolitisom, koje imaju česte proljeve, posebno su izloženi riziku od dehidracije. Svatko bi trebao pokušati popiti najmanje 8 čaša vode svaki dan. Za neke osobe s IBD moglo bi biti korisno izbjegavati pića s kofeinom, poput kave i čaja, jer bi to moglo povećati učestalost pražnjenja crijeva, dok bi najbolji izbor mogla biti voda i sportska pića s niskim sadržajem šećera.

  Budući da crijeva kod osoba s IBD nisu u stanju apsorbirati dovoljno hranjivih tvari, uobičajeno je da oboljeli od IBD imaju smanjene razine nekih vitamina i minerala, kao što su:

  Liječnik treba redovito pratiti nutritivne nedostatke pacijenata s IBD pomoću fizičkog pregleda i testiranja krvi ili fecesa. Simptomi poput nenamjernog gubitka tjelesne težine također mogu biti znak nedostatka hranjivih tvari.

  Važno je zapamtiti da postoji dosta teže bolesnih osoba s IBD koje imaju prosječnu težinu ili imaju prekomjernu težinu, ali to ne utječe uvijek na to kako se osoba osjeća.

  Još jedna uobičajena zabluda o IBD vrti se oko težine. U mnogim slučajevima voljeni, šira javnost, pa čak i pružatelji zdravstvenih usluga pretpostavljaju da su bolesne osobenužno pothranjeni ili vrlo mršave. To nije istina: kao i kod mnogih problema povezanih s IBD, ne postoji pokazatelj težine bolesti koji je jedinstven za svaku osobu s IBD. Osoba može imati prosječnu ili prekomjernu tjelesnu težinu, a opet biti jako bolesna zbog IBD. Iako težina doista može biti pokazatelj dobrog zdravlja, to nije jedini pokazatelj.

  Na temelju savjeta liječnika, prehrambeni nedostaci mogu se liječiti povećanjem količine hrane koja sadrži te hranjive tvari u pacijentovoj prehrani ili uzimanjem multivitamina ili posebnih vitamina ili dodataka prehrani.

  Važno je liječiti nedostatke u prehrani, jer ako se ne liječe, mogu uzrokovati zdravstvene probleme kao što su:

  • Osteoporoza
  • Anemija
  • Kronični proljev
  • Mučnina
  • Napadaji

  Ako pacijent ima ozbiljne nutritivne deficite, liječnik može preporučiti liječenje enteralnom ili parenteralnom prehranom.

  Enteralna prehrana je oblik nutritivne terapije koja se može uzimati na usta ili unijeti putem sonde za hranjenje. Ako se uzima kroz sondu za hranjenje, sonda se umeće izravno u pacijentov želudac ili tanko crijevo. Tekući pripravak je kombinacija bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala. Ovaj oblik terapije posebno je koristan za djecu s ozbiljnim nutritivnim deficitom jer je unos esencijalnih nutrijenata važan za rast.

  Parenteralna prehrana je oblik nutritivne terapije koji se koristi kada pacijent ne može apsorbirati hranjive tvari kroz tanko crijevo putem enteralne prehrane. Parenteralna prehrana se daje kroz intravensku cijev koja se naziva kateter. Na taj se način tekuće hranjive tvari daju izravno u krvotok, a obično se koristi kada pacijenti imaju jako teške simptome.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »