Wednesday, June 12, 2024

Čemu služi filter na stoma vrećicama?

Podijelite

Kad netko kaže “nosim stoma vrećice jer imam stomu” ili “trebam te stoma vrećice…” u većini slučajeva se sami izričaj referira na cijelo pomagalo koje se sastoji od baznog podloška i pripadajuće mu vrećice, a isto pomagalo je zapravo ortopedski dodatak koji osoba sa stomom mora imati pričvršćeno za svoj trbuh 24/7; privremeno ili za cijeli život – što svakako ovisi od toga zbog čega je sama stoma uopće izvedena.

Kada pričamo o jednom takvom pomagalu bitno je naglasiti da ne mora nužno svako pomagalo imati i filter. Točnije, sami filter je smješten upravo na vrećici u koju se skuplja otpad iz tijela, a pomagalo može biti jednodijelno – vrećica i podložak su pričvršćeni jedno za drugo; i dvodijelno -vrećica i podložak su iz dva dijela koji veličinom i oblikom međusobno odgovaraju.

Filter je  maleni dodatak na stoma vrećici koji se obično izrađuju od drvenog ugljena ili ugljika koji pomažu kod neutraliziranja neugodnim mirisa i “napuhavanja” samog pomagala, odnosno vrećice, plinovima iz crijeva. Dakle, svrha mu je propustiti plinove iz vrećice i istovremeno neutralizirati miris. Kod nekih brendova može se dogoditi da filter radi “previše dobro” posao za koji je namijenjen – što znači da se može dogoditi da izvlači previše zraka iz vrećice uzrokujući “pancaking”.

“Pancaking” kod osoba sa stomom – što znači i kako si pomoći?

Većina stoma vrećica novije proizvodnje će imati filter unutar same vrećice, tako da se neugodni mirisi i plinovi mogu kontrolirati, a da korisnik ne mora to “ručno” rješavati – odnosno da ne mora svaki put otvoriti vrećicu kako bi ispustio plinove, bilo na spoju ili na ispustu; ili da ne mora koristiti različita sredstva za neutraliziranje neugodnih mirisa.

Ako koristite vrećice koje imaju filter na sebi, u većini slučajeva ćete dobiti uz svako pakiranje stoma vrećica i stikere, koji vam višestruko mogu biti od koristi i to:

  • da održite filter suhim – prilikom kupanja, plivanja ili tuširanja nalijepite stiker preko filtera kako bi ostao suh. Mokri filter može se začepiti i otkazati, što dovodi do problema.
  • da spriječi “pancaking” – naljepnice mogu zaustaviti protok zraka iz vrećice kroz filter, ostavljajući tako zrak/plin u vrećici kako bi se smanjio učinak “palačinkarenja”.
  • da održe filter ispravnim i bez curenja – prekrivanjem filtera naljepnicom možete spriječiti eventualno curenje sadržaja preko filtera.

Što su stikeri i čemu služe pročitajte OVDJE.

Proizvođači stoma pomagala su, osluškujući potrebe svojih korisnika, a proučavajući tehnologiju koja stoji iza filtera, upravo zahvaljujući tim inovacijama i ugradnjom filtera uspjeli pronaći najbolje rješenje za “pancaking” i napuhavanje vrećice s primarnim i osnovnim proizvodom – vrećicom za stomu.

Ono što je korisnicima stoma pomagala važno u pogledu kvaliteta koje filtera treba imati je sljedeće:

  • mogućnost smanjenja napuhavanja vrećice, a koja napuhana može uzrokovati curenje ispod podloška tako što ga odigne, učiniti vrećicu indiskretnom i smanjiti osjećaj sigurnosti.
  • mogućnost sprječavanja neugodnih mirisa iz vrećice, a koje je teže kontrolirati kada se “ručno” zrak ispušta.
  • mogućnost smanjenja prekomjernog otvaranje vrećice ili mijenjanje zbog ispuštanja samo zraka, što svakako zahtijeva diskretnije mjesto i okruženje.

Ako primijetite da filter vaše vrećice ne funkcionira, razmislite o češćem mijenjanju vrećice ili pokušajte s dvodijelnim sustavom tako da možete zadržati podložak, a samo ukloniti vrećicu; pa ćete sa svakom novom vrećicom imati novi filter koji bi trebao biti učinkovitiji.

Koliko često je poželjno mijenjati stoma pomagalo?

Naravno, učinkovitost i djelotvornost filtera variraju i nisu uvijek prikladni za sve vrste stoma. Možda će biti potreban vanjski pritisak na vrećicu kako bi se zrak izbacio kroz filter uz lagani pritisak rukom ili uža odjeća može imati takav učinak.

Kod filtera također može doći do začepljenja ili neispravnog funkcioniranja kod rjeđe stolice, što može dovesti do sitnog curenja stolice kroz sam filter, ali svakako ne bi trebalo biti uobičajena pojava.

Pročitajte više

Više

Translate »