Sunday, July 14, 2024

Znate li da borovnice sadrže spoj koji smanjuje upalnu aktivnost imunoloških stanica

Pterostilben (PSB), spoj koji se može naći u borovnicama, može smanjiti upalnu aktivnost imunoloških stanica i ograničiti upalu debelog crijeva kod miševa, potvrdila je studija. Rezultati studije upućuju na to da PSB ima potencijal za liječenje upalnih bolesti crijeva (IBD).

Podijelite

Borovnice sadrže spoj koji može smanjiti upalnu aktivnost imunoloških stanica i ograničiti upalu debelog crijeva kod miševa, potvrdila je studija koja je objavljena u časopisu FASEB.

Mnoge biljke proizvode bioaktivne spojeve, molekule koje mogu utjecati na procese u ljudskom tijelu kao što su upalni procesi. Spoj koji se pokazao kao iznimno dobar je resveratrol (RSV) – polifenol i antioksidant koji se nalazi u nekoliko biljaka, uključujući i grožđe, za koji se pokazalo da ima protuupalna svojstva, uključujući smanjenje upale kod miševa s IBD.

PSB je glavni antioksidant kojeg možemo naći u borovnicama, a njegova je struktura vrlo slična kao kod RSV-a, s određenim strukturnim razlikama među molekulama zbog kojih tijelo lakše apsorbira PSB nego RSV.

Istraživači sa Sveučilišta znanosti u Tokiju su u svojoj studiji ispitali protuupalne učinke PSB kod IBD.

Poznato je da RSV, polifenol, ima značajne imunomodulatorne i protuupalne učinke na životinjske modele, stoga smo istražili mogućnost drugih spojeva strukturno sličnih RSV-u kao novog načina liječenja IBD, istaknuo je dr. Takuya Yashiro, vodeći autor studije.

Znanstvenici su prvo ispitali in vitro učinke liječenja PSB-om na dvije vrste imunoloških stanica miševa – T-stanica i dendritičnih stanica – a koje obje vrste imunoloških stanica su u povezanosti s IBD.

T-stanice, kada su izložene određenim podražajima koji izazivaju upalu se razmnožavaju i brzo dijele te stvaraju nove T-stanice, koje nastavljaju izazivati upalu. Liječenjem PSB-om umanjila se proliferacija T-stanica kao odgovor na upalne podražaje.

Postoji više podskupina T-stanica, a istraživači su otkrili da je liječenje PSB-om također promijenilo udjele tih podskupina. Konkretno, liječenje PSB-om smanjilo je udio Th1 i Th17 stanica, koje su uglavnom vežu uz upalne procese, dok je povećalo udio regulatornih T-stanica (Tregs) koje su uglavnom protuupalne.

Ovi rezultati pokazuju da PSB pokazuje imunosupresivno djelovanje promicanjem diferencijacije T-stanica prema Treg stanicama, a ne prema Th1 i Th17 stanicama, istaknuli su istraživači.

Dendritičke stanice odgovorne su za proizvodnju mnogih signalnih molekula koje pomažu u koordinaciji imunološkog sustava. Liječenjem ovih stanica PSB-om smanjila se uvećana proizvodnja signalnih molekula koje izaivaju upalu.

Sveukupno, rezultati istraživanja upućuju na činjenicu da PSB smanjuje upalnu aktivnost imunoloških stanica koje su odgovorne za progresiju kod IBD.

Za ispitivanje učinkovitosti korišteni su modeli miševa kojima se upala debelog crijeva inducirala dodavanjem kemikalije DSS u pitku vodu.

Tri dana prije početka primjene DSS-a dio miševa se počeo tretirati s PSB-om. Jednom dnevno je oralno davano 100 mg/kg PSB-a. Preostalom dijelu miševa, koji su služili kao kontrolna skupina, davane su placebo supstance.

Liječenje PSB-om značajno je smanjilo gubitak težine i aktivnost bolesti kod tretiranih miševa. Dodatno, liječenje PSB-om značajno je smanjilo ekspresiju TNF alfa – molekule koja sudjeluje u upalnim procesima u debelom crijevu kod miševa.

Sveukupno gledajući, ovi podatci pokazuju da PSB može smanjiti upalne procese koji sudjeluju u aktivnim fazama kod IBD, što upućuje na zaključak da dodatak PSB-a može ili inhibirati patologiju IBD-a ili odgoditi njezin početak, dodali su istraživači.

Za prevenciju bolesti važno je identificirati korisne komponente u hrani i razumijeti temeljni mehanizam kojim se imunološki odgovori i homeostaza (unutarnja ravnoteža) moduliraju u tijelu. Naši su nalazi pokazali da PSB posjeduje snažno imunosupresivno svojstvo, otvarajući put novom, prirodnom liječenju IBD, rekao je Yashiro.

Iako je razvijeno nekoliko učinkovitih terapijskih sredstava za usporavanje napredovanja IBD-a, međutim, lijek za ovu bolest još uvijek nije dostupan. Nekoliko studija je potvrdilo da je RSV ublažio intestinalnu upalu na modelima glodavaca i, što je još važnije, poboljšao kvalitetu života pacijenata s IBD-om u kliničkim ispitivanjima na ljudima. S obzirom na to da je PSB u ovoj studiji pokazao snažnije imunosupresivne učinke od RSV-a, dodatak PSB-a može ili inhibirati patologiju IBD-a ili odgoditi njezin početak. Da bi se ispitalo da li PSB ima slične imunosupresivne učinke na ljudske imunološke stanice, potrebna je dodatna alnaliza, napisali su istraživači, što znači da bi sljedeći korak mogao biti potvrda ovih nalaza kod ljudi.

Pročitajte više

Više

Translate »