5.2 C
Široki Brijeg
More

  Aplikacija za praćenje stolice pouzdanija od procjene uzorka stolice – istraživanje potvrđuje

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Novo istraživanje pokazuje da je specijalizirana aplikacija za praćenje stolice jednako učinkovita kao i gastroenterolozi kod analize uzorka stolice.

  Kako bi došli do ovog zaključka, istraživači su zamolili 14 pacijenata sa sindromom iritabilnog crijeva kod kojih prevladava dijareja (IBS-D) da snimaju slike stolice tijekom dva tjedna pomoću aplikacije.

  Nakon što su dva gastroenterologa analizirala podatke aplikacije na stupanj osjetljivosti, specifičnosti i točnosti, utvrdili su da je aplikacija dala točnije i potpunije opise konstipacije, dijareje, kao i drugih oblika stolice, u odnosu na opisne procjene pacijenta.

  Pitate se zašto je to uopće potrebno? Istraživači su željeli imati učinkovit način praćenja stolice kako bi vidjeli koliko dobro lijekovi djeluju na pacijente s IBS-D, izjavio je za VeryWell glavni autor studije Mark Pimentel, dr. med., gastroenterolog i izvršni direktor Medical Associated Science and Technology Program na Cedars-Sinai.

  Kada bih pacijentu dao lijek protiv zatvora, a on odjednom ima vodenasti proljev, to bi upozorilo pacijenta – i mene – da promijenimo stvari, objasnio je. Međutim, postoji mogućnost da pacijent ne razuije dobro što je “vodenasti proljev”.

  Aplikaciju je izradila Dieta Health, studentica programa Cedars-Sinai Accelerator koji pomaže poduzetnicima da izumi s područja medicinske tehnologije ugledaju tržište.

  Način na koji aplikacija radi je jednostavan: pacijenti jednostavno nakon korištenja toaleta slikaju što se nalazi u WC školjki prije nego što ubace toaletni papir, rekao je Pimentel.

  Aplikacija izračunava stupanj konstipacije ili dijareje, volumen stolice i druge elemente, dodao je.

  Koristeći umjetnu inteligenciju (AI), aplikacija analizira slike na vizualne karakteristike uključujući konzistentnost, fragmentaciju, nejasnost rubova i volumen. Uz korištenje aplikacije, ispitanici su također zamoljeni da istraživačima opišu svoju stolicu.

  Pimentel je dodao kako će aplikacija s vremenom dobiti i nove značajke, uključujući i mogućnost prepoznavanja krvi u stolici.

  Trenutna metoda za praćenje pražnjenja crijeva kod pacijenata nije savršena, rekao je Pimentel.

  U osnovi je samo postavljanje pitanja: ‘Imate li proljev? Koliko puta dnevno? rekao je. Nema nikakvih pojedinosti više od toga.

  Najjednostavniji način da pacijenti prate stolicu je kroz “dnevnik stolice”, rekla je za Verywell Ellen Stein, dr.med., gastroenterologinja i izvanredna profesorica na Rutgers Robert Wood Johnson Medical School.

  Pacijent dobije određene informacije o Bristolskoj skali forme stolice (BSS) i od njega se traži da prijavi učestalost i konzistenciju stolice, rekla je. Olovka i papir za pojedine osobe je dobar izbor, gdje nabrajaju dane u tjednu i opisuju svoju stolicu.

  No, Pimentel ističe da to što pacijenti koriste Bristolsku skalu forme stolice može biti netočno. Pacijenti ne razumiju uvijek crteže iz crtića i ne pretoče ih u stvarni život, rekao je.

  Korištenje aplikacije potencijalno može pomoći pacijentu da jednostavno bolje prati svoje pražnjenje crijeva kako bi pružio točnije podatke svom liječniku, rekao je za Verywell Randy Meisner, dr. med., gastroenterolog u Spectrum Health. Ova metoda će jednostavno biti točnija nego pokušati se prisjetiti svih detalja prilikom posjete liječniku.

  Postoji niz niz formacija stolice koje se smatraju normalnim radom crijeva.

  Normalna količina stolice je od tri stolice dnevno do tri stolice tjedno, ističe Meisner. Svakako, sve ovisi od osobe do osobe.

  Općenito, znati ćete da je ispravno nazvati svog liječnika ako primijetite krv u stolici, navodi Stein.

  Velika promjena u navikama crijeva također je razlog za razgovor sa svojim liječnikom, rekla je. Ako imate jedan ili dva različita dana od uobičajenog obrasca, to može biti u redu, ali ako odjednom prijeđete s toga da idete svaki dan jednom dnevno s formiranom stolicom na četiri do šest puta dnevno s masnom, plutajućom stolicom, dodatna obrada će biti potrebna.

  Pimentel se nada da će se aplikacija s vremenom sve više koristiti.

  Osim što nudi bolju komunikaciju s liječnikom, ima i bitnu ulogu za potrebe istraživanja i odobrenja lijekova od strane FDA, a ovo je stvarno važno, rekao je. Veliki izazov s lijekovima je to što se oslanjamo na pacijente koji će nam tijekom ispitivanja reći kakva je njihova stolica. Ali otkrili smo tijekom ove studije da pacijenti nisu shvaćali kako treba ili su sporadično razumjeli kako bi stolica trebala izgledati, a aplikacija ne laže.

  Nova aplikacija za praćenje stolice pomaže u procjeni uzoraka stolice jednako dobro kao i gastroenterolozi. Kod korištenja aplikacije, pacijenti fotografiraju stolicu i na osnovu toga dobivaju analizu.

  Liječnici ističu da je pacijentima bez pomoći liječnika, ili u ovom slučaju umjetne inteligencije, ponekad teško analizirati vlastiti uzorak stolice.

  Korištenje aplikacije za praćenje stolice moglo bi ubuduće pomoći liječnicima da utvrde koliko dobro lijek djeluje i treba li ga dodatno prilagoditi.

  Iako ova aplikacija trenutno nije dostupna za širu upotrebu, s vremenom bi mogla postati, čime bi se olakšao pristup informacijama i omogućila bolja i jednostavnija komunikacija između pacijenata i liječnika.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »