5.2 C
Široki Brijeg
More

  Alergija – koji su simptomi i kako ih olakšati

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Alergija znači imati simptome koji se javljaju kada imunološki sustav reagira na ono za što misli da je strana tvar u tijelu. Tvari koje uzrokuju alergije mogu biti dosta raznovrsne, od pčelinjeg otrova, alergena zbog kućnih ljubimaca, pa sve do hrane.

  Tvari koje uzrokuju alergijsku reakciju nazivaju se alergenima.

  Alergijska antitijela (IgE) se stvaraju kada osoba ima početnu izloženost alergenu. IgE se zatim vežu za mastocitske stanice i bazofile, a kad se organizam ponovno susreće s tim alergenom, veže se na IgE i uzrokuje oslobađanje alergijskih kemikalija poput histamina.

  Svi različito reagiraju na alergene. Neke osobe možda neće ni biti svjesne da je alergen ušao u njihovo tijelo, dok će druge imati blage do jake reakcije na iste.

  Postoji mnogo mogućih uzroka alergija, a ovo su primjeri samo nekih uobičajenih alergena:

  • Pelud
  • Alergeni kućnih ljubimaca
  • Otrov insekata
  • Gljivične spore
  • Grinje
  • Lijekovi
  • Određene namirnice

  Kada tijelo otkrije tvar za koju misli da je uljez u organizmu, oslobađa histamine dok proizvodi antitijela. Histamini su organski spojevi koje proizvodi imunološki sustav, a koji pomažu tijelu da se riješi alergena. Oslobađanje histamina u tijelu dovodi do simptoma alergije.

  Simptomi alergija variraju od blagih do teških oblika i mogu uključivati neke od navedenih:

  • Curenje nosa ili začepljen nos
  • Svrbež i suzenje očiju
  • Škakljanje u grlu (osjećaj “grebanja”)
  • Natečenost
  • Šištanje ili otežano disanje
  • Suhi kašalj
   Svrbež u uhu, nelagodu ili bol
  • Osip, uključujući dermatitis i koprivnjaču
  • Umor (ako se alergije ne liječe)
  • Glavobolju
  • Mučninu i povraćanje (alergije na hranu)

  Je li alergija ili prehlada?
  Neki simptomi prehlade i alergija se preklapaju, ali postoje oni koji će se razviti s prehladom, a koje nećete imati ako imate samo alergije. Na primjer, kod prehlade su češći bolovi u mišićima i zglobovima, povišena tjelesna temperatura i mokri (produktivni) kašalj.

  Iako mogu biti dosadni ili krajnje neugodni, većina simptoma alergije nije ozbiljna. Ovo je nekoliko načina pomoću kojih možete olakšati simptome alergija kod kuće:

  • Koristite filtre za zrak: Zračni filtri pročišćavaju zrak i uklanjaju zagađivače ili tvari koje mogu pogoršati simptome alergije.
  • Uključite odvlaživač zraka: Uklanjanjem vlage iz zraka možete svoj dom pretvoriti u okruženje u kojem bi određeni alergeni poput plijesni teško preživjeli.
  • Zatvorite prozore i vrata: Držite vrata i prozore vašeg doma zatvorenima kako biste smanjili broj zagađivača u zraku.
  • Pratite razinu peludi: Redovito provjeravajte broj peludi u mjestu gdje živite kako biste unaprijed planirali dane s visokim sadržajem peludi u zraku.
  • Uklonite sobne biljke: Ovisno o vrsti biljaka koje imate u svom domu, neke mogu potaknuti rast plijesni. Možda biste trebali izbjegavati kućne biljke ili ukloniti sve za koje smatrate da bi mogle izazvati simptome alergije ili ih pogoršati.
  • Isprobajte ispiranje sinusa: Otopine za ispiranje sinusa su slane otopine koje se koriste za ispiranje nosnica. Neke studije sugeriraju kako je ispiranje sinusa učinkovito u liječenju i olakšavanju simptoma alergije, osobito ako oni uglavnom utječu na nos.
  • Često usisavajte: Često usisavanje može smanjiti količinu prašine, peruti i sitnih čestica u vašem domu koji izazivaju alergije.

  Ako simptomi alergije ometaju san ili svakodnevni život kod kuće i na poslu, poželjno je posjetiti liječnika koji može pomoći pri pronalaženju najboljeg načina za olakšavanje i liječenje alergija.

  Postoji nekoliko vrsta lijekova koji su učinkoviti u borbi protiv simptoma alergija. Neki od njih su dostupni u slobodnoj prodaji, dok su drugi dostupni na liječnički recept.

  • Antihistaminici: Antihistaminici djeluju tako što blokiraju učinke histamina u tijelu.
  • Dekongestivi: Dekongestivi pomažu u ublažavanju začepljenosti nosa. Međutim, istraživanja su pokazala da ih mnoge osobe koje se istim liječe samoinicijativno pretjerano koriste.
  • Sprejevi za nos: Sprejevi za nos brzo djeluju i nemaju iste nuspojave kao oralni lijekovi. I dekongestivi i antihistaminici dolaze u sprejevima za nos, kao i kortikosteroidi.

  Vaš liječnik može preporučiti lijekove za astmu kao što su inhalatori, kao pomoć u liječenju alergija.

  Ako imate simptome alergije, ali ne znate što bi mogao biti uzrok, možda biste trebali razmisliti o alergotestovima kako biste saznali. Alergotestovi mogu identificirati tvari na koje imate reakciju.

  Test koji se koristi ovisit će o alergiji koja se istražuje. Alergije se mogu dijagnosticirati krvnim pretragama, kožnim testom ili eliminacijskom dijetom (za alergije na hranu).

  Alergotestovi mogu imati nuspojave kao što su svrbež, crvenilo i oticanje na koži. Nakon alergotesta na koži se mogu pojaviti i male kvržice. Rijetko, osoba može imati tešku alergijsku reakciju tijekom testa, zbog čega se svi testovi na alergije trebaju obavljati uz liječnički nadzor.

  Alergijske injekcije su oblik imunoterapije u kojoj se mala količina specifičnog alergena ubrizgava u tijelo. Na taj način imunološki sustav reagira i izgradi određenu razinu imuniteta prema alergenu. Alergijske injekcije učinkovite su za mnoge osobe, ali neke studije pokazuju da je liječenje potrebno provoditi najmanje tri godine kako bi tijelo izgradilo dovoljan imunitet na alergen.

  Ukoliko se krenu javljati simptomi teške alergijske reakcije, treba nazvati hitne medicinske službe. Ako ste u mogućnosti, recite operateru da imate alergijsku reakciju i trebate liječničku pomoć.

  Ako znate da imate alergije i da biste mogli imati tešku reakciju, te ako vam je liječnik preporučio, uvijek sa sobom nosite EpiPen kako biste bili u mogućnosti kod težih alergijskih reakcija koristiti svoj EpiPen dok čekate da stigne hitna medicinska pomoć.

  Simptomi alergije mogu biti uzrokovani mnogim okidačima u  životnim okruženju. Ozbiljnost simptoma uvjetovat će mogućnost liječenja kod kuće ili potrebu stručne medicinske pomoći i uključivanje npr. lijekova.

  Bitno je znati prepoznati teške alergijske reakcije i na vrijeme reagirati na iste kako bi se izbjegle veće komplikacije.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »