4.1 C
Široki Brijeg
More

  Ako zaboravim o čemu sam pisala – to nisam ja, to je moja moždana magla

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  ⁹Poveznica između IBD i moždane magle postoji i tu tvrdnju potkrjepljuju i određena istraživanja. I ja sam jedan od tih “dokaza” da je itekako prisutna u svim ovim godinama suživota s ulceroznim kolitisom.

  P.S. Ako na kraju teksta zaboravim o čemu sam pisala, nisam kriva ja nego moja moždana magla. S druge strane sasvim svejedno, jer će većinom ovaj post čitati ovakvi kao ja, IBD + moždana magla. Tako da se u konačnici mi i razumijemo.

  Već duži period vremena borim se sa svojim mutnim mislima i čestim zaboravljanjem. Ponekad to zaboravljanje nastojim riješiti zapisivanjem svojih obveza i onoga što moram kupiti, napraviti ili odraditi točno u određeno vrijeme. Rezultat ovog trika samopomoći?! Ili zaboravim gdje sam zapisala ili izgubim papirić za koji sam bila sigurna da sam stavila u torbu.

  Ima ovaj “fenomen” i onu dobru stranu. One stvari, situacije, događaje, osobe… koje želim što prije potisnuti, iz memorije nestanu brzinom svjetlosti (možda ne baš uvijek, ali dovoljno puta da je vrijedno spomena).

  Loša strana često puta ispliva na površinu kad se moram sjetiti imena neke osobe, a situacije “dovedena pred rub” (uglavnom u nekim iznenadnim susretima) su mi najdraže za kupiti svoje ostatke s poda jer; ili sam kod takvih situacija u potpunoj blokadi pa ime nikako ne odzvanja ni u onom krajnjem dijelu memorije ili mi pak odzvoni s potpuno pogrešnim imenom osobe s kojom imam neugodni susret, pa takav susret bude još neugodniji.

  Moždana magla ili ti ga “brain fog” termin mi je na prvu bio pomalo smiješan izraz, ali je ujedno i termin koji savršeno uspijeva obuhvatiti borbu sa svim simptomima koje sa sobom povlači. A osjećaj kada se  boriš s ovim simptomom, kao da je tvoj mozak obavijen nekim zamagljenim pred prostorom koji ometa normalnu komunikaciju tvog mozga sa svijetom i ostatka svijeta s tvojim mozgom!

  Idemo ispočetka!

  Pisala sam ja već o potencijalnim uzročnicima moždane magle i dok sam ih pobrojavala, već se dalo naslutiti kako uz brojne druge komplikacije i posljedice, ni ova me nije zaobišla. Na tome neizmjerno hvala mom dragom IBD. Ima u tome i pozitivnog i negativnog, sve ovisi s koje strane čovjek promatra.

  Recimo, situacije tipa “ovo ću skloniti na sigurno” redovito završe opsežnom potragom “sigurnog mjesta” zahvaljujući kojem se uvučem i u one “zaboravljene dijelove” moga doma, pa usput budu kombinacija potrage i čišćenja; i još zanimljivije, budu iznenadni pronalazak nekih drugih, davno zaboravljenih, “sigurnih mjesta”.

  Moždana magla sama po sebi nije medicinsko stanje, već je simptom drugih zdravstvenih stanja.

  To je vrsta kognitivne disfunkcije koja uključuje:

  • probleme s pamćenjem
  • nedostatak mentalne jasnoće
  • slaba koncentracija
  • nesposobnost fokusiranja

  Neke osobe to opisuju i kao mentalni umor. Ovisno o jačini, moždana magla može ometati sposobnost obavljanja posla ili pohađanja škole, ali svakako ne mora biti trajna pojava u vašem životu.

  Postoji nekoliko objašnjenja zašto se događa “magla” u mozgu. Nakon što se identificira temeljni uzrok, moguće je početi rješavati sami problem.

  Ovo je 6 potencijalnih uzročnika moždane magle. Ima ih sigurno i više, ali za sada možemo sagledati ovaj simptom kroz ovih 6 potencijalnih uzročnika u međusobnom odnosu s IBD:

  • stres
  • nedostatak sna
  • hormonske promjene
  • prehrana
  • lijekovi
  • zdravstvena stanja

  Stres se često puta smatra glavnim okidačem za IBD, a nije rijetko da netko tko boluje od IBD kaže kako se simptomi bolesti pogoršavaju uslijed stresa i stresnih događanja ili kako se bolest prvi put aktivirala kao posljedica stresnih događaja. Dakle, osobe s IBD su dodatno osjetljive na stres.

  Nedostatak sna, ovdje bi oboljeli od upalnih bolesti crijeva mogli romane pisati. San je često puta poremećen u aktivnim fazama bolesti, što zbog prečestih noćnih odlazaka u toalet što zbog svih tih bolova i kojekakvih nuspojava lijekova koji se koriste u terapijske svrhe.

  Hormonske promjene – ovdje polazim od sebe, pa ću u ovom kontekstu pod broj jedan staviti naglasak na ženski dio populacije s IBD. Upalne bolesti crijeva uzrokuju upalne procese koji mogu imati utjecaj na razinu hormona u čijoj kontroli je menstrualni ciklus i na taj način dovode do poremećaja kod ciklusa. Pod broj dva, studije navode kako upalne bolesti crijeva mogu utjecati na disbalans hormona štitnjače iz čega bi se moglo zaključiti da, ako IBD stvara pomutnju kod ovih hormona, vjerojatno utječe i na neke druge hormone.

  Ovoj tvrdnji citiram jednu studiju: Crohnova bolest i ulcerozni kolitis uzrokuju funkcionalne i morfološke promjene endokrinih tkiva; a sama studija je provela analizu korelacije upalnih bolesti crijeva s proizvodnjom hormona gonada i plodnošću, s funkcijom nadbubrežne žlijezde, s funkcijom i morfologijom štitnjače, s proizvodnjom hormona rasta i poremećajima rasta u djece, te sa smanjenjem mineralne gustoće kostiju.

  Prehrana kod oboljelih od IBD je često puta siromašna nutritivnim vrijednostima, a danas je itekako već poznato da su oboljeli od IBD često puta u deficitu raznih vitamina i minerala, kao što su vitamin D3, B12, C ili K. Recimo vitamin B12 pomaže u održavanju zdrave funkcije mozga, a njegov nedostatak može uzrokovati moždanu maglu.

  Lijekovi koji se koriste kao tretman mogu dovesti do moždane magle. Ovdje ću pričati u kontekstu kemoterapije koja se koristi u liječenju upalnih bolesti crijeva, poput Remicadea, Humire ili Metotrexata. Ne tvrdim da baš ovi lijekovi su ti koji uzrokuju moždanu maglu – i kod svakoga, ali obzirom da se već u praksi ugnijezdio izraz “kemo mozak” kao posljedica kemoterapije, nije isključeno da i možda ova vrsta kemoterapije uzrokuje moždanu maglu.

  Protuupalni lijekovi koji se koriste za IBD su snažni lijekovi, sa snažnim nuspojavama, poput dobivanja na težini, promjene raspoloženja i lošeg pamćenja. S obzirom da je moždana magla već simptom disbalansa u crijevima, uzimanje lijekova koji povećavaju mogućnost “zastoja” u pamćenju može imati ozbiljne posljedice na kvalitetu života i produktivnost.

  Zdravstvena stanja povezana s upalom ili umorom također mogu dovesti do moždane magle. Obzirom da i jedno i drugo prati IBD, upalne bolesti crijeva s razlogom stoje kao oboljenja koja u svojoj dugoj listi simptoma imaju i moždanu maglu kao simptom.

  Iako se ovo logično razmišljanje donekle potkrijepljeno i znanstvenim istraživanjima samo po sebi može smatrati dovoljnim dokazom kao poveznica između IBD i moždane magle, sagledati ćemo i čvrste dokaze koji upućuju na ovu povezanost.

  Dakle, postoje i studije koje konkretno navode poveznicu između moždane magle, a ovo su rezultati jedne od njih.

  U studiji u kojoj su sudjelovale osobe s dijagnozom Crohnove bolesti (IBD), vrijeme kognitivnog odgovora kod te skupine ispitanika bilo je za 10% sporije od normalnog i značajno je povezano sa simptomima aktivne upale, uključujući bol u trbuhu i umor.

  Ista studija dalje navodi, primjetno je kako je vrijeme reakcije u vožnji kod osoba s Crohnovom bolesti bilo sporije od vremena osoba u alkoholiziranom stanju (sadržaj alkohola u krvi iznad 0,05 g/100 ml) prilikom procijene istim računalnim kognitivnim testom u sličnoj studiji od strane istog ispitivača.

  Dr. Van Langenberg objašnjava rezultate studije: Nalazi su u skladu s eksperimentima koji su pokazali da upala u crijevima rezultira povećanjem upalne aktivnosti hipokampusa u mozgu. To bi zauzvrat moglo objasniti sporije vrijeme odgovora koje je uočeno u studiji.

  Ne postoji pretraga ili pregled koji bi mogli konkretno dijagnosticirati moždanu maglu, zato je bitno kod liječničkog pregleda spomenuti sve simptome pa čak i one koje smatramo manje bitnim jer baš oni mogu biti pokazatelji da se radi recimo o nekom deficitu vitamina ili nuspojavi lijeka.

  Moždana magla može biti itekako frustrirajuća, ali dobra strana je što se ipak na nju može utjecati. Svakako se ne preporučuje zanemariti simptome, jer ako se ne liječi, “magla” u mozgu može utjecati na kvalitetu života; a nakon što se riješi temeljni uzrok – i same poteškoće s moždanom maglom se mogu poboljšati.

  Ali ajmo mi onom starom: “Pametni pišu,…” zaključiti ovaj kratki osvrt, dok mi ne pobjegne misao.

  I eto, tek tako, usput, samo kažem, dobro je sve dok u nekom trenutku ne shvatiš da si došao doma, a da nisi pokupio dijete iz vrtića.

  P.P.S. Uglavnom ne zaboravljam namjerno ni imena, ni dogovore, ni bitne datume,… a one koje jesam zaboravila namjerno – vjerojatno u kratkom vremenu iza se više i ne sjećam zbog čega.

  Moždana magla – 6 potencijalnih uzročnika ovog stanja

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »