Tuesday, July 23, 2024

9 stvari koje žene s ulceroznim kolitisom trebaju znati

Podijelite

Znam da nije pošteno, ali je nažalost istina – kronične bolesti mogu utjecati različito na osobu ovisno o njenom spolu. I ulcerozni kolitis (UC), oblik upalnih bolesti crijeva (IBD), koji zahvaća debelo crijevo i rektum, je jedna od takvih dijagnoza. Žene koje žive s UC-om ovu bolest često doživljavaju drugačije od svojih muških kolega zbog blizine između probavnog i reproduktivnog sustava. Dr. Jason Schairer dijeli neke ključne stvari koje morate znati kao žena s UC.

1. Zbog UC-a se možete osjećati nemotivirano

Dosadilo ti je biti bolesna i umorna? Nisi sama. Žene s UC-om često smatraju da to stanje utječe na njihovu želju za životom. Iako je većina žena izvanredno dobro na dnevnoj bazi, noćni simptomi, nuspojave lijekova i druga autoimuna stanja mogu utjecati na njihovu razinu energije, raspoloženje i motivaciju, objašnjava dr. Schairer.

2. UC ne bi trebao utjecati na plodnost

Ako vam je dijagnosticiran UC, jedno od prvih pitanja koje možete imati za svog liječnika je o tome možete li i dalje imati djecu. Iako su mnoge žene zabrinute da bi dijagnosticiranje ovog probavnog poremećaja moglo otežati rađanje djece, ovdje postoje dobre vijesti: Iz liječničke perspektive, UC ne bi trebao značajno smanjiti biološku sposobnost za rađanje djece, kaže dr. Schairer.

3. Planiranje obitelji može se činiti kompliciranije s UC-om

Zbog UC-a vam se ideja o osnivanju obitelji može učiniti zastrašujućom. Prema dr. Schaireru, razlozi zbog kojih se žene s UC-om mogu bojati imati djecu uključuju:

  • Mogu biti umorne i iscrpljene, depresivne ili u bolovima.
  • Mogu biti zabrinute da mogu prenijeti bolest na svoju djecu (Zapamtite: Devedeset pet posto djece rođene od majki s UC-om ne dobije UC, kaže doktor).
  • Mogu se brinuti da su lijekovi loši za bebu (Možete sigurno imati dijete na većini lijekova, kaže doktor.).

Ako ste zabrinuti zbog bilo kojeg od ovih problema, ključno je da ih iznesete svom liječniku, kaže dr. Schairer – u mnogim slučajevima oni vam mogu pomoći pronaći rješenja.

4. Žene s UC-om imaju manje djece

Mnoge žene koje žive s UC imaju manje djece iz straha da bi se bolest mogla prenijeti na njihovu djecu ili da lijekovi nisu sigurni za trudnoću, kaže dr. Schairer. U svakom od ovih slučajeva, važno je da osoba koja živi s bolešću i liječnik budu otvoreni i iskreni o učincima koje bolest i lijekovi imaju, a zatim da postave ciljeve za ono što se može poboljšati. Čitanje o iskustvima žena koje su prošle kroz trudnoću i majčinstvo s IBD-om može vam biti od koristi.

5. UC može utjecati na vaše samopouzdanje

Dok su u prvom planu probavni simptomi kod UC, bolest zapravo može utjecati na mnoge aspekte života žene, uključujući njezinu sliku o sebi, kaže dr. Schairer. Može uzrokovati gubitak kose, mršavost s malom mišićnom masom i potencijalno kirurške ožiljke, kaže. Lijekovi mogu uzrokovati debljanje, akne i gubitak kose. Osim problema sa slikom tijela, UC može dovesti i do drugih nesigurnosti.

6. UC može utjecati na vaš seksualni život

Intimni odnosi mogu izazvati tjeskobu ako imate UC. Neke žene mogu imati bolove tijekom spolnog odnosa zbog upale, kaže dr. Schairer. Uz to, zbog nuspojava bolesti i lijekova mogu se osjećati nervozno zbog upuštanja u intimne odnose ili se osjećate nesigurno, kaže on. Ako se osjećate ovako, razgovarajte sa svojim liječnikom – i svojim partnerom. Možda postoje lijekovi ili drugi tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju boli tijekom odnosa. Dijeljenje osjećaja s partnerom pomoći će vam da se osjećate povezanije.

7. Teški oblik UC-a može utjecati na vašu mjesečnicu

Većina žena s UC neće imati problema s menstrualnim ciklusom, kaže dr. Schairer. Ipak, ako je osoba bolesna ili pothranjena, ciklusi mogu preskakati ili postati neredoviti, što može biti problematično za planiranje obitelji, kaže. Žene s UC-om također mogu imati obilne mjesečnice (menoragiju) kao i bilo tko drugi, što može pogoršati ionako nisku krvnu sliku (anemija). Anemija je česta komplikacija kod UC-a.

8. Zaslužuješ ispunjen život unatoč UC-u

Kao liječnik koji liječi žene s UC, dr. Schairer kaže da mu je glavni cilj pomoći im da živite život kakav zaslužuju. Bolest vas ne bi trebala spriječiti da idete u školu i da vam bude dobro. Trebale biste moći izabrati bilo koju karijeru bez obzira na tretman koji odabere. Ako se želite baviti bilo kakvim sportom, aktivnostima, podizanjem obitelji — trebale biste to moći ostvariti u potpunosti, kaže.

9. Znanje je moć

Teško je živjeti s kroničnom bolesti kao što je UC, bez obzira na spol. Ali znajući da možda postoje određeni problemi s kojima ćete se suočiti kao žena, može vam pomoći da se pripremite da se s njima uhvatite u koštac i započnete produktivne razgovore sa svojim liječnikom. Čini se iz moje perspektive da žene i muškarci dijele mnoge iste probleme s UC-om i fizički i emocionalno, kaže dr. Schairer. Bolest se razlikuje od osobe do osobe, ali vidio sam ljude iz svih društvenih slojeva kako pokazuju nevjerojatnu snagu i odlučnost u suočavanju s UC-om.

Pročitajte više

Više

Translate »