-2.5 C
Široki Brijeg
More

  9 stvari koje treba učiniti kod nadutosti zbog nakupljanja zraka/plinova u crijevima

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Ispuštanje plinova iz organizma je normalna i prirodna pojava, što znači da ne postoji osoba koja se svakodnevno ne susreće s tim. Zapravo, smatra se da jedna osoba u prosjeku 20 puta ispusti plinove iz svog organizma, navodi Mayo Clinic, a kad se počne nakupljati zrak/plinovi u crijevima, ovo je 9 stvari koje treba učiniti kod nadutosti.

  Dok je u većini slučajeva takvo stanje bezopasno, ipak postoje određene situacije kada takvi plinovi mogu imati i popratne bolove koji nisu nimalo ugodni i koji mogu otežati svakodnevnu rutinu kod osoba koje se suočavaju s nadutosti zbog nakupljanja zraka u crijevima.

  Ne postoji univerzalni i jednostavni trik pomoću kojeg bi se moglo tek tako riješiti bolne nadutosti, međutim, gastroenterolozi navode 9 načina za olakšavanje neugodne boli zbog nadutosti uzrokovane plinovima, a u nastavku možete pročitati koji su.

  1. Polako ispijte čašu vode – Prema dr. Wakim-Flemingu, ispijanje vode ima dva učinka. Pomaže kod prolaska hran,e koja izaziva plinove u probavnom traktu kroz proces varenja i otežava način kontrakcije crijeva koji dovodi do nakupljanja zraka – plinova. Crijeva kroz kontrakcije pomiču hranu, ali ako je kontrakcija previše intenzivna ili predugo traje onda dolazi do stvaranja osjećaja nadutosti ili do pogoršanja postojećih simptoma.
  2. Ustanite i šetajte uokolo – Vježbanje nije samo dobro za opće zdravlje, ono može pomoći i kod otklanjanja bolova izazvanih nakupljanjem plinova i nadutosti. Kad se bol intenzivira, sigurno nije lako natjerati se na tjelesnu aktivnost, ali ukoliko postoji mogućnost za brzim hodanjem ili nekim drugim laganijim oblikom tjelesne aktivnosti, svakako se preporučuje jer može olakšati bol koja uslijedi. Dok vi vježbate vježbaju i vaša crijeva, ističe dr. Wakim-Fleming. Stručnjaci ne mogu točno objasniti kako vježbanje pomaže kod oslobađanja od boli uzrokovane nakupljanjem plinova, ali su uočili povezanost između tjelesne aktivnosti i povećanja mišićne aktivnosti crijeva, pojašnjava gastroenterolog Ashkan Farhadi.
  3. Izbjegavati prekomjerno gutanje zraka – Ispijanje vode može biti kontraproduktivno ukoliko se voda pije na način koji će izazvati stvaranje još više zraka. Dok se bol ne smanji, poželjno je izbjegavati navike koje dovode do gutanja veće količine zraka, poput ispijanja vode u velikim gutljajima, korištenje slamki, ispijanje gaziranih napitaka, brzog jedenja hrane, razgovora tijekom jedenja i žvakanja žvakaćih guma.
  4. Razmislite o količini unosa mliječnih proizvodaVećina osoba s godinama počinje stvarati manje laktaze, enzima koji razgrađuje laktozu – šećer u mliječnim proizvodima, ističe dr. Staller. Kako bakterije probavnog sustava pokušavaju razgraditi laktozu bez dovoljne prisutnosti laktaze koja inače to radi, moguće je osjetiti neugodne simptome poput boli izazvane nakupljanjem plinova. Dosta osoba u dvadesetim i tridesetim godinama imaju simptome netolerancije laktoze bez da posumnjaju da bi se moglo o tome raditi, navodi dr. Staller. Ukoliko posumnjate da su mliječni proizvodi uzrok boli izazvane nakupljanjem plinova, poželjno je izbaciti ih na neko vrijeme kako bi svoju tvrdnju ispitali.
  5. Korištenje nekog od proizvoda bez liječničkog recepta – na tržištu postoji veliki broj proizvoda koji se smatraju dobrim u eliminaciji neugodnih i bolnih plinova iz organizma i koji bi mogli pomoći kod nadutosti, s tim da uvijek treba imati na umu da i kod ovakvih proizvoda treba tražiti liječnički savjet.
  6. Konzumacija ulja od mente ili čaja od mente – Ova biljka ne bi trebala biti pri ruci samo za osvježenje daha, jer menta djeluje i kao spazmolitik, što znači da može ublažiti grčenje crijeva i smanjiti nadutost te bol uzrokovanu nakupljanjem plinova, kaže dr. Staller. Iako je ovaj oblik pomoći do sada proučavan samo u kontekstu sindroma iritabilnih crijeva, kontrakcije mišića kod tog poremećaja su iste onima koje mogu izazvati nadutost i bol uzrokovanu plinovima, pojašnjava dr. Staller.
  7. Odmaranje i grijanje trbuha – Ušuškati se ispod pokrivača i grijati trbuh može biti od koristi kod borbe s bolnom nadutosti uzrokovane plinovima. Toplina također djeluje kao spazmolitik te može pomoći crijevima da se opuste umjesto da proizvode snažne kontrakcije ili prečeste kontrakcije, a koje se povezuju sa stvaranjem bolnih plinova, kaže dr. Wakim-Fleming.
  8. Briga o unosu dovoljne količine vlakana – Vlakna su ključna kod zdrave prehrane i probavnog sustava. Pomažu kod redovitog pražnjenja i umanjuju mogućnost nastanka konstipacije. S druge strane, previše vlakana može izazvati plinove dok bakterije iz crijeva pokušavaju razgraditi ove nutrijente, dr. Farhadi ističe. Ako ustanovite da vas uvijek boli nakon što pojedete salatu s brokulom i prokulicama, bilo bi najbolje izbjegavati tu hranu (ili bilo koju drugu hranu bogatu vlaknima) dok se stanje ne popravi kao i pokušati napraviti vremenski razmak prilikom buduće konzumacije.
  9. Dnevnik prehrane – Ukoliko se bolna nadutost i plinovi nastave i dalje nakon što su isprobane sve ostale metode ublažavanja, moglo bi biti od koristi vođenje dnevnika prehrane. Budući da se radi o velikom broju potencijalnih uzroka, vođenje evidencije o hrani i piću može olakšati razgovor s liječnikom radi posebnih prijedloga kako izbjegavati određenu hranu ili načinu na koji ju konzumirati kako bi se bol stavila pod kontrolu, sugeriraju iz Mayo Clinic. Osim toga, praćenje unosa hrane i pića bi moglo liječniku dati uvid u to da li je neko zdravstveno stanje uzrok pojave bolne nadutosti i prekomjernog stvaranja plinova.

  Kako su nadutost i plinovi u crijevima povezani s IBD?

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  2 KOMENTARI

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »