5.2 C
Široki Brijeg
More

  9 navika koje pogoršavaju kroničnu bol

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Promjena nekoliko jednostavnih navika u vašem životnom stilu momogu vam omogućiti bolju kontrolu nad kroničnom boli i smanjiti bol koju osjećate. Zapravo, vjerojatno ćete se iznenaditi kad bolje sagledate ovih devet navika koje vam mogu pogoršati bol i pronađete se u bilo kojoj od njih. Ukoliko želite da se sutra probudite s manje boli nego danas, pažljivo pogledajte ove navike i proučite što možete učiniti da promijenite svoj život i riješite se boli.

  1. Pušenje 

  Studije nam sugeriraju da pušenje pogoršava kroničnu bol. I to, ne samo da bol koju već osjećate čini intenzivnijom, već je i veća vjerojatnost da ćete uopće razviti kroničnu bol ako ste pušač. Osobe koje puše imaju gotovo tri puta veću vjerojatnost da će razviti kroničnu bol u leđima, a povezana je i s mnogim drugim vrstama boli.

  Konzumacija duhana i nikotina smanjuje količinu kisika koja dolazi do vaših mišića – kisika koji je potreban za učinkovitu uporabu mišića. Pušenje također može uzrokovati umor i plućne poremećaje, a tijelu može otežati samoozdravljenje. Najbolje je za vaše tijelo ako prestanete pušiti, osobito ako imate kronične bolove.

  2. Sjedilački način života

  Sjedilački način života može dovesti do sindroma nekorištenja mišića. S vremenom mišići koji se jedva koriste gube snagu i izdržljivost. Slabi mišići mnogo su manje učinkoviti, što znači da je potrebno više rada za obavljanje jednostavnih zadataka, poput tuširanja.

  Ne samo da slabi mišići vode do još slabijih mišića, već slabi mišići mogu rezultirati i padovima. I padovi mogu dovesti do više boli i manje kretanja, i… Shvaćate?! Postoje stotine studija koje sugeriraju da vježbe mogu pomoći u smanjenju boli, čak i malim povećanjem broja vježbi.

  3. Prekomjerni stres

  Stres ubrzava otkucaje srca, što ubrzava disanje i zateže mišiće. Osim toga, stres može uzrokovati uznemirenost i anksioznost, za koje je poznato da pojačavaju osjećaje boli.

  Vježbajte tehnike koje vam pomažu da se smirite, poput dubokog disanja i opuštanja.

  Ako možete utjecati na smanjenje stres, možete smanjiti i svoju pretjeranu bol.

  Međutim, nije samo emocionalni aspekt stresa ono što povećava bol. Stres oslobađa hormone stresa poput kortizola, koji zauzvrat uzrokuju upalu; i da, više boli.

  Počnite učiti o upravljanju stresom već danas, ali nemojte se zbog toga stresirati. Zapravo postoji mnogo ugodnih, pa čak i zabavnih načina za smanjenje stresa u vašem životu.

  4. Stalno razmišljanje o boli

  Jeste li ikada zaboravili da vas boli glava jer ste bili zaposleni?

  Usmjeravanje pažnje negdje drugdje smanjuje količinu energije koju vaš mozak može potrošiti na vašu bol. Dopustite da nešto drugo zauzme prvo mjesto i na taj način smanjite svoje iskustvo boli. S druge strane, davanje pune pažnje boli znači da se sve ostalo blokira.

  Ako se nađete u situaciji u kojoj ste usredotočeni na svoju bol, neće uvijek biti dovoljno jednostavno reći sebi da nećete razmišljati o tome. Ljudi smo; i govoreći da nećemo razmišljati o nečemu često nas tjera da se još više usredotočimo na to. Sljedeći put kada se uhvatite kako se usredotočujete na bol, isprobajte neku od tehnika odvraćanja pažnje kako biste lakše upravljali bolom.

  5. Nepridržavanje kod uzimanja lijekova protiv boli

  Vaš liječnik propisuje lijekove protiv bolova s razlogom – kako bi smanjio osjećaj boli. Unatoč tome, možda se bojite ovisnosti. Možda vam se neće svidjeti nuspojave vaših lijekova. Možda samo želite detoksificirati svoj organizam…

  Ovakva zabrinutost je savršeno normalna pojava, ali ipak razmislite o sljedećem: prestanak uzimanja lijekova protiv bolova može dovesti do gorih problema, osobito ako uzimate opioide ili antikonvulzive.

  Ukoliko se odlučite za alternativne načine liječenja, prvo se savjetujte sa svojim liječnikom.

  6. Izbjegavanje odlaska kod liječnika

  Vaš bi liječnik trebao samo pretpostaviti da još uvijek imate bolove i sve je status quo, zar ne?! Krivo!

  Svakim danom napredak u istraživanju povećava naše znanje o poremećajima i lijekovima. Vaš liječnik je vaš resurs broj jedan. Ne samo da može procijeniti kako napredujete, već zna je li nešto novo dostupno što bi moglo biti bolje za vaše stanje. Ne morate ići kod svog liječnika svaki tjedan, ali svakako zakažite rutinske posjete kako biste razgovarali o svom slučaju. Možda samo naučite nešto novo.

  7. Konzumacija nezdrave hrane

  Rafinirani šećer i zasićene masti izvrsnog su okusa, ali vašem tijelu ne daju gorivo potrebno za učinkovito funkcioniranje. Upamtite, učinkoviti mišići troše manje energije, štedite svoj napor pri svakom pokretu.

  Tek počinjemo shvaćati važnost dobre prehrane kod kronične boli, ali ono što smo do sada naučili navodi neke liječnike koji se bave bolom da vjeruju da bi dobra prehrana mogla biti jedan od najboljih pristupa u upravljanju kroničnom boli.

  Znamo da nezdrava hrana uzrokuje upalu, što se sada naziva “dijeta protiv upale” i da voće i povrće obično čine suprotno. Ali trebamo li zaista mnoštvo studija da nam to kažu?

  Možda mrzimo to priznati, ali većina nas se osjeća bolje kada jede povrće i pije više vode. Možda je vrijeme da odložite tu krafnu i kavu i započnete dan s pahuljicama od cjelovitog zrna ili jogurtom bogatim proteinima. Niste sigurni odakle početi? Razgovarajte sa svojim liječnikom ili se obratite dijetetičaru.

  8. Konzumacija alkohola

  Ne samo da alkohol smanjuje brzinu prijenosa određenih vrsta živčanih impulsa u mozgu, već također može imati i štetne učinke u kombinaciji s lijekovima. Vjerovali ili ne, ovo se odnosi i na lijekove protiv bolova koji se izdaju bez recepta. Umjereni do teški konzumenti također imaju veći rizik od bolesti srca i pluća. Ako imate kronične bolove, najbolje je ostaviti bocu na miru.

  9. Pretjerivanje

  Pretjerivanje u danima kada se osjećate dobro može imati katastrofalne posljedice kasnije.

  Iako bi moglo biti vrlo primamljivo uhvatiti se u koštac s cijelim popisom obaveza onaj dan kada praktički nemate bolova, takav stav bi vas ipak mogao vratiti unazad nekoliko dana koji će vam biti potrebni da se oporavite zbog takve odluke. Bolje je održavati stalnu razinu aktivnosti iz dana u dan – onu koju znate da vaše tijelo može podnijeti.

  Ovaj posljednji savjet o tome što izbjegavati kako ne biste pogoršali bol možda je najteži za slijediti, jer čim se dogodi da imate dan kada se osjećate dobro, možda ćete mahnito pokušati nadoknaditi zaostatak – misleći da ćete se osjećati bolje ako to učinite. Iako je primamljivo, usporite.

  Mnoge osobe smatraju da je korisno voditi dnevnik boli. Možda će biti teško uočiti obrasce pretjerivanja, osobito ako vam se bol pogorša nekoliko dana ili tjedan dana kasnije. Ipak, zapisivanjem simptoma, mnoge stvari koje pogoršavaju ili olakšavaju bol postat će mnogo jasnije.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »