6.3 C
Široki Brijeg
More

  8 načina da zaustavite prejedanje – nutricionista Lošić

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Prejedanje može biti ozbiljan problem koji za sobom može ostaviti ozbiljne posljedice za zdravlje, zbog čega je vrlo bitno samom problemu prejedanja pristupiti ozbiljno i isti rješavati u korijenu, te nikako zanemarivati ovaj poremećaj prehrane i i zatvarati oči pred prejedanjem.

  Nutricionista Dragana Lošić dijeli kratke i jasne savjete koji vam mogu pomoći u borbi s prejedanjem, a u nastavku ovoga teksta pročitajte koji su.

  • Uravnotežena prehrana

  Adekvatnim unosom složenih ugljikohidrata (cjelovite žitarice i cjeloviti proizvodi), proteina (jaja, riba, meso) i zdravih masti (maslinovo ulje) može se postići bolja sitost.

  • Jedite real food

  Izbjegavanje rafinirane hrane, odnosno namirnica koje u svom sastavu imaju preko 5 sastojaka, može se smanjiti unos šećera – nutrijenta koji ima najsnažniji utjecaj na prejedanje.

  • Redovni obroci i prakticiranje mindful eating

  Redovnim obrocima i svjesnom konzumacijom hrane u odsustvu telefona, računala i TV-a, smanjuje se potreba za grickalicama, a time i unos dodatnih kalorija.

  • Obratiti pažnju na žvakanje hrane

  Sporim i svjesnim žvakanjem hrane izbjegava se nadutost i nepravovremeno prepoznavanje sitosti. Obrok u prosjeku traje vremenski 15 do 20 minuta.

  • Unos vlakana

  Svakodnevnim unosom povrća, voća, cjelovitih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki moguće je zadovoljiti preporučeni unos od 25-30 grama vlakana/dan, te tako osigurati stabilan nivo glukoze u krvi (GUK) i kontinuirani priliv energije kako bi se izbjegli napadi gladi.

  • Povećati volumen obroka

  Povećanim unosom sezonske salate povećava se i sami volumen obroka. Osim toga, poboljšava se glukoregulacija i smanjuje glad, a u konačnici se smanjuje i unos bespotrebnih kalorija.

  • Izbjegavanje stresa

  Kad smo pod stresom raste kortizol i žudnja za praznim kalorijama kao što su slatkiši, sokovi i slane grickalice. Izbjegavanjem i eliminiranjem stresa može se utjecati i na smanjenje emocionalne gladi.

  • Hidracija organizma

  Unosom dovoljne količine tečnosti,  odnosno preporučenim dnevnim unosom vode i čajeva koji za odraslu osobu iznosi 30 ml/kg tjelesne mase, smanjuje se prejedanje iz dosade jer često puta mislimo da smo gladni, a zapravo smo samo žedni.

  Poremećaj prejedanja najčešći je oblik poremećaja u prehrani i jedna od najčešćih kroničnih bolesti među adolescentima.

  Obično počinje tijekom adolescencije i rane odrasle dobi, iako nije isključeno da se može razviti i kasnije.

  Osobe s ovim poremećajem imaju simptome slične onima kod bulimije ili podtipa anoreksije zbog prejedanja.

  Na primjer, obično jedu neobično velike količine hrane u relativno kratkim vremenskim razdobljima i osjećaju nedostatak kontrole tijekom prejedanja.

  Osobe s poremećajem prejedanja ne ograničavaju unos kalorija niti se koriste postupcima eliminiranja istih, poput povraćanja ili pretjerane tjelovježbe, kako bi kompenzirale svoje prejedanje.

  Uobičajeni simptomi poremećaja prejedanja uključuju:

  • jedenje velikih količina hrane brzo, u tajnosti i do neugodne sitosti, unatoč tome što nema osjećaja gladi,
  • osjećaj nedostatka kontrole tijekom epizoda prejedanja
  • osjećaji nelagode, kao što su sram, gađenje ili krivnja, kada se razmišlja o prejedanju
  • nema upotrebe eliminiranja kalorija, kao što je restrikcija kalorija, povraćanje, pretjerana tjelovježba ili uporaba laksativa ili diuretika, kako bi se kompenziralo prejedanje.

  Osobe s poremećajem prejedanja često konzumiraju prekomjerne količine hrane i često puta ne biraju hranjivu hranu, što može povećati njihov rizik od medicinskih komplikacija kao što su bolesti srca, moždani udar i dijabetes tipa 2.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »