Monday, April 22, 2024

7 namirnica koje mogu izazvati zatvor

Podijelite

Zatvor je čest problem koji se općenito definira kao manje od tri pražnjenja crijeva tjedno.

Zapravo, čak 27% odraslih osoba ima zatvor i njegove popratne simptome, poput nadutosti i nakupljanja plinova. Što je osoba starija ili fizički neaktivnija, veća je vjerojatnost da će patiti od zatvora.

Određene namirnice mogu ublažiti ili smanjiti rizik od zatvora, dok ga druge mogu dodatno pogoršati.

U ovom članku pročitajte kojih 7 namirnica može uzrokovati zatvor.

1. Alkohol

Alkohol se često spominje kao mogući uzrok zatvora. Veće količine alkohola mogu dodatno uzrokovati gubitak tekućine urinom i dovesti do dehidracije.

Loša hidracija, bilo zbog nedovoljnog unosa vode ili zbog gubitka previše tekućine kroz urin, često je povezan s povećanim rizikom od zatvora.

Ne postoje istraživanja o izravnoj vezi između konzumacije alkohola i zatvora. Štoviše, neke osobe se nakon veće konzumacije alkohola žale da su imali dijareju, a ne zatvor.

Moguće je da se učinci razlikuju od osobe do osobe.

Osobe koje žele izbjeći negativan učinak alkohola na hidraciju tijela i zatvor trebale bi pokušati nadoknaditi svaku čašu alkohola s čašom vode ili nekog drugog bezalkoholnog pića.

2. Hrana koja sadrži gluten

Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma, raži, pira, kamuta i tritikalea. Neke osobe mogu patiti od zatvora ako jedu hranu koja sadrži gluten.

Isto tako, neke osobe ne podnose gluten. Ovo je stanje poznato kao netolerancija na gluten ili celijakija.

Kada netko s celijakijom konzumira gluten, njegov imunološki sustav napada njegova crijeva, ozbiljno ga oštećujući. Iz tog razloga, osobe s ovom bolešću moraju slijediti dijetu bez glutena.

U većini zemalja, procjenjuje se da 0,5-1% osoba ima celijakiju, ali mnogi toga možda nisu svjesni. Kronični zatvor jedan je od češćih simptoma. Izbjegavanje glutena može olakšati i izliječiti crijeva.

Necelijakična osjetljivost na gluten (NCGS) i sindrom iritabilnog crijeva (IBS) druga su dva slučaja u kojima crijeva osobe mogu reagirati na pšenicu. Osobe s ovim zdravstvenim stanjima nisu intolerantne na gluten, ali se čini da su osjetljive na pšenicu i druge žitarice.

Ako sumnjate da vam gluten uzrokuje zatvor, svakako razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste isključili celijakiju prije nego izbacite gluten iz prehrane.

Ovo je važno jer gluten mora biti u vašoj prehrani kako bi test na celijakiju ispravno funkcionirao. Ako ste isključili celijakiju, možda biste trebali eksperimentirati s konzumiranjem različitih razina glutena kako biste procijenili njegove učinke.

3. Prerađene žitarice

Prerađene žitarice i proizvodi napravljeni od njih, kao što su bijeli kruh, bijela riža i bijela tjestenina, imaju manje vlakana i češće mogu izazvati zatvor od cjelovitih žitarica.

To je zato što se tijekom obrade uklanjaju dijelovi žitarice koji sadrže vlakna, hranjivu tvar koja povećava masu stolice i pomaže joj da se kreće.

Mnoge su studije povezale veći unos vlakana s manjim rizikom od zatvora. Zapravo, nedavna studija ističe da je 1,8% niža vjerojatnost zatvora za svaki dodatni gram vlakana koja se konzumiraju dnevno.

Osobe koje pate od zatvora mogle bi imati koristi od postupnog smanjivanja unosa prerađenih žitarica i njihove zamjene cjelovitim žitaricama.

Iako je višak vlakana koristan za većinu osoba, neke osobe mogu imati obrnuti učinak. Za njih, višak vlakana može pogoršati zatvor, umjesto da ga ublaži.

Dakle, ako patite od zatvora i već konzumirate puno cjelovitih žitarica bogatih vlaknima, dodavanje više vlakana u vašu prehranu vjerojatno neće pomoći. U nekim slučajevima može čak pogoršati problem. Pokušajte postupno smanjivati ​​dnevni unos vlakana kako biste vidjeli hoće li to olakšati stanje.

4. Mlijeko i mliječni proizvodi

Čini se da su mliječni proizvodi još jedan čest uzrok zatvora, barem za određeni postotak osoba.

Pretpostavlja se da su dojenčad i djeca posebno izloženi riziku, vjerojatno zbog osjetljivosti na proteine ​​koji se nalaze u kravljem mlijeku.

Pregled studija provedenih u razdoblju od 26 godina otkrio je da su neka djeca s kroničnim zatvorom osjetila poboljšanje kada su prestala konzumirati kravlje mlijeko.

U nedavnom istraživanju, djeca u dobi od 1 do 12 godina s kroničnim zatvorom pila su kravlje mlijeko neko vrijeme. Kravlje mlijeko je potom zamijenjeno sojinim mlijekom u narednom vremenskom periodu.

Devetero od 13 djece iz studije osjetilo je olakšanje od zatvora kada je kravlje mlijeko zamijenjeno sojinim mlijekom.

Većina studija koja se bavi ovom tematikom usmjerena je na djecu, a ne na stariju populaciju.

Vrijedno je napomenuti da oni koji ne podnose laktozu mogu imati i proljev, a ne samo zatvor, nakon konzumiranja mliječnih proizvoda.

5. Crveno meso

Crveno meso može pogoršati zatvor iz tri glavna razloga.

Prvo, sadrži malo vlakana, koja povećavaju masu stolice i pomažu joj da se kreće.

Drugo, crveno meso može neizravno smanjiti ukupni dnevni unos vlakana ukoliko se konzumira umjesto hrane s više vlakana u prehrani.

Drugim riječima, ako tijekom obroka pojedete veliku porciju mesa, očito je da ćete umanjiti količinu povrća bogatog vlaknima, mahunarki i cjelovitih žitarica koje možete pojesti u istom obroku. Ovakav scenarij dovodi do ukupnog nižeg dnevnog unosa vlakana, potencijalno povećavajući rizik od zatvora.

Treće, za razliku od drugih vrsta mesa, poput peradi i ribe, crveno meso općenito sadrži veće količine masnoće, a tijelu je potrebno više vremena da probavi hranu bogatu masnoćom. U nekim slučajevima to može dodatno povećati vjerojatnost zatvora.

Osobe koje pate od zatvora mogle bi imati koristi od zamjene crvenog mesa u svojoj prehrani alternativama bogatim proteinima i vlaknima kao što su grah, leća i grašak.

6. Pržena ili brza hrana

Konzumiranje velikih ili čestih porcija pržene ili brze hrane također može povećati rizik od zatvora.

Razlog je što ova hrana obiluje mastima i siromašna je vlaknima, što je kombinacija koja može usporiti probavu na isti način na koji to radi crveno meso.

Grickalice kao što su čips, kolačići, čokolada i sladoled također mogu zauzeti “mjesto” grickalicama bogatim vlaknima u nečijoj prehrani, kao što su voće i povrće.

To može dodatno povećati vjerojatnost zatvora smanjenjem ukupne količine vlakana koja se konzumiraju dnevno. Zanimljivo je da mnoge osobe vjeruju da je čokolada jedan od glavnih uzroka njihovog zatvora.

Nadalje, pržena i brza hrana imaju tendenciju da sadrže velike količine soli, što može smanjiti sadržaj vode u stolici, isušiti je i otežati prolaz kroz tijelo.

To se događa kada jedete previše soli, jer vaše tijelo usisava vodu iz crijeva kako bi nadoknadilo dodatnu sol u krvotoku.

Ovo je jedan od načina na koji vaše tijelo radi kako bi vratilo koncentraciju soli u normalne granice, ali nažalost, to može dovesti do zatvora.

7. Japanska jabuka (Kaki)

Kakiji su popularno voće iz istočne Azije koje kod nekih osoba može izazvati zatvor.

Postoji nekoliko varijanti, ali većina se može kategorizirati kao slatkog ili trpkog okusa.

Konkretno, trpki kaki sadrži veliku količinu tanina, spoja za koji se smatra da smanjuje izlučivanje crijeva i kontrakcije, usporavajući rad crijeva.

Iz tog razloga, osobe koje pate od zatvora trebale bi izbjegavati konzumiranje previše kakija, osobito oporih sorti.

Zatvor je neugodno stanje koje je relativno često.

Ukoliko patite od zatvora, možete regulirati probavu tako što ćete usvojiti neke jednostavne promjene i uvesti ih u svoju svakodnevnu prehranu.

Započnite izbjegavanjem ili smanjenjem unosa hrane koja izaziva zatvor, uključujući i gore navedene namirnice.

Ako i dalje imate poteškoća nakon što ste smanjili unos hrane koja izaziva zatvor, zamolite svog liječnika da vam preporuči dodatne strategije u načinu života i prehrani.

Pročitajte više

Više

Translate »