Tuesday, July 23, 2024

7 načina na koje riblje ulje može poboljšati zdravlje kože, kose i noktiju

Podijelite

Riblje ulje sastoji se od višestruko nezasićenih masnih kiselina, posebice omega-3 masnih kiselina, eikosapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA). Riblje ulje također može sadržavati vitamine A i D, selen i retinol.

Riblje ulje se može uzimati kao dodatak – u tekućem obliku, poput ulja jetra bakalara, ili u obliku kapsula, poput omega-3 dodataka. U biti, možete ulje loklno nanijeti i na kožu, kosu i nokte. Možda vam se ta ideja neće svidjeti jer riblje ulje ima oštar miris, što nije neka tajna – miriše na ribu – stoga bi vam se kao bolja opcija za lokalnu primjenu možda više dopala neka druga vrsta ulja, poput kokosovog, jer ima ugodniji miris.

Dok su studije o prednostima ribljeg ulja zasebno za kožu ograničene, pregled istraživanja sugerira da će oralna primjena vjerojatno biti učinkovitija od lokalne primjene.

1. Hidrirajte kožu

Omega-3 masne kiseline iznimno hidraju. One mogu poboljšati funkciju barijere kože kako bi se spriječio gubitak vode, objašnjava Debra Jaliman, dermatolog. Ako lokalno koristite riblje ulje, najbolje ga je koristiti na suhim područjima, kaže ona. Utapkajte ga blizu očiju ili oko rubova lica na male hrapave mrlje, savjetuje dr. Jaliman. Ili ga nanesite na suhu kožu na drugim dijelovima tijela, poput laktova i koljena.

Imajte na umu da oralna konzumacija dodataka ribljeg ulja također može smanjiti simptome suhe kože, eritema (crvenila) i svrbeža kod nekih oblika dermatitisa. Također može smanjiti težinu psorijaze kada se koristi s drugim lijekovima usmjerenim na smirivanje bolesti.

Jedno upozorenje! Ako ste skloni aknama, lokalno naneseno riblje ulje može uzrokovati izbijanje prištića, stoga je najbolje da ga izbjegavate, kaže Jaliman. Iz istog razloga, u potpunosti ga preskočite koristiti u svojoj T-zoni. Također je vrijedno napomenuti da oralni dodatak omega-3 može pomoći u borbi protiv akni smanjenjem upalnih lezija, a također može biti koristan u smanjenju nuspojava drugih tretmana za akne.

2. Umirite crvenu ili suncem opečenu kožu

Protuupalna svojstva ribljeg ulja također mogu pomoći u suzbijanju crvenila kod upalnih kožnih problema, uključujući ekcem, opekline od sunca ili osjetljivu kožu općenito, kaže Purvisha Patel, dermatolog. Ulja pomažu popraviti epidermalnu staničnu barijeru, povećavaju čvrstoću kože i smanjuju oštećenje DNK u koži, kaže ona. Za smirivanje oštećene kože preporučuje nanošenje male količine na vlažnu kožu. (Nemojte nanositi ulje i zatim izaći na sunce.) Međutim, upotreba proizvoda za kožu koji sadrže omega-3 masne kiseline kao svoj glavni sastojak mogla bi biti bolja opcija, kaže dr. Patel, jer su posebno formulirani da se dobro upijaju u kožu, a sadrže i pomoćne sastojke koji povećavaju učinkovitost i neutraliziraju miris.

3. Riblje ulje može ubrzati zacjeljivanje kože

Nanesite malo ribljeg ulja na malu posjekotinu ili ogrebotinu – postoje ograničeni dokazi koji sugeriraju da lokalna primjena dodataka omega-3s i omega-3 potiče zacjeljivanje rana, kaže Jaliman. Doista, mala, randomizirana kontrolirana studija sugerira da riblje ulje ima tu svrhu. Suplementacija Omegom-3 također može poboljšati zacjeljivanje čira, uključujući kronične čireve na nogama, dekubituse i druge kožne rane, prema pregledu istraživanja iz 2021. godine, iako autori sugeriraju da su potrebna dodatna ciljana istraživanja.

4. Koristite riblje ulje za dodatnu UV zaštitu

EPA u ribljem ulju posebno može ojačati unutarnju obranu vašeg tijela od UV zraka – slično kremi za sunčanje, samo iznutra, djelomično zbog svojih protuupalnih svojstava, pokazalo je istraživanje. Ipak, to nije zamjena za nanošenje dobrog SPF 30 na izloženu kožu dok ste na suncu – ali svakako prehrana koja sadrži riblje ulje može dodati još jedan sloj zaštite. Oralni dodaci omega-3 masnih kiselina mogu umanjiti opekline od sunca, smanjiti znakove oštećenja DNK uzrokovanog suncem i znakove fotostarenja.

5. Uravnotežite proizvodnju ulja i borite se protiv ispucale kose

Ako želite sjajnu i zdravu kosu, preskočite nanošenje ribljeg ulja izravno na tjeme (ionako ne želite kosu koja miriše na ribu) i umjesto toga počnite koristiti dodatke s ribljim uljem. Razlog? Hidracijska svojstva omega-3 masnih kiselina. Riblje ulje pomaže u kontroli proizvodnje sebuma (ulja) u koži, a uravnotežena proizvodnja sebuma čini čuda u prirodnom regeneriranju kose, sprječavanju upalnih stanja vlasišta i mogućeg nastanka peruti.

6. Izliječite suhe zanoktice s malo ribljeg ulja

Umasirajte malo ribljeg ulja na suhe, oljuštene i bolne zanoktice. Isprobajte nanositi ulje prije spavanja kako biste hidrirali kožu oko noktiju, kaže Patel, i osim toga i bez zanoktica.

7. Obnovite suhe nokte pomoću ribljeg ulja

Masne kiseline će rehidrirati isušene nokte ili nokte koji se ljušte. Nanesite riblje ulje izravno na nokte ako su suhi, kaže Jaliman.

Pročitajte više

Više

Translate »