Sunday, July 14, 2024

7 korisnih navika za poboljšanje kvalitete sna

Podijelite

Znate li da je kvalitetan noćni san jednako važan za naše zdravlje baš kao i redovita tjelovježba i uravnotežena prehrana? Ponekad, sve što moramo učiniti za poboljšanje kvalitete sna je promijeniti neke od naših navika kako bismo bolje spavali noću.

Istraživanja sugeriraju kako nedostatak sna ima neposredno štetni učinak na hormone, način vježbanja i kognitivne funkcije neke osobe.

Kako kod djece, tako i kod odraslih loš san povećava rizik od razvoja određenih oboljenja ali i sklonosti debljanju; dok s druge strane – dobar san može biti od pomoći kod reguliranja prekomjernog unosa hrane, pomoći nam da bolje vježbamo i živimo zdravijim načinom života.

Pobrinuti se da imamo kvalitetan noćni san jedna je od najvažnijih stvari koje možemo učiniti za naše zdravlje, i to ne samo tjelesno zdravlje, nego i naše mentalno zdravlje.

Kako se osjećamo tijekom dana često je pod utjecajem činjenice koliko dobro spavamo noću.

U onim periodima kad smo budni dok svi ostali spavaju, utonuti ponovno u san može se činiti kao nemoguća misija, ali činjenica je da mi imamo mogućnost utjecati na kvalitetu našeg sna, a ovih 7 korisnih navika nam može u tome pomoći.

  1. Prirodni ciklus spavanja i buđenja – Jedna studija ukazuje kako imati uobičajenu rutinu odlaska na spavanje i buđenja može biti od koristi za dugoročnu kvalitetu sna. Jedna od najučinkovitijih metoda za dobro spavanje je uskladiti se s prirodnim ciklusom odlaska na spavanje i buđenja našeg tijela. Odlazak na spavanje i ustajanje u isto vrijeme svaki dan pomaže nam postaviti unutarnji sat našeg tijela i dovodi do maksimalne optimizacije kvalitetnog sna. Jednom kada se naše tijelo prilagodi takvoj rutini moći ćemo se buditi bez budilice ujutro.
  2. Tjelovježba u pravo vrijeme – Redovita tjelovježba može nam pomoći da bolje spavamo noću i da se osjećamo manje pospano tijekom dana, međutim ako vježbamo neposredno prije spavanja, možemo poremetiti naš san. Da bismo izbjegli loš sna, uvijek je bolje odraditi trening nekoliko sati prije spavanja ili čak i ranije od toga. S druge strane pak, opuštajuće vježbe s minimalnim naporom ili lagano istezanje navečer mogu nam pomoći poboljšati kvalitetu našeg sna.
  3. Navike u ishrani i piću – Ono što jedemo i pijemo može utjecati na to koliko dobro spavamo, a posebno neposredno pred spavanje, zbog čega je dobro izbjegavati unos kofeina i nikotina prije odlaska u krevet. Hrana puna šećera i rafinirani ugljikohidrati mogu direktno utjecati na budnost zbog čega ih je dobro izbjegavati navečer. Veliki obroci, alkohol i ispijanje previše tekućine prije spavanja također mogu poremetiti naš san.
  4. Pretjerana briga i stres mogu poremetiti san – Stres, anksioznost i ljutnja nakupljeni tijekom dana mogu utjecati na kvalitetu sna. Mnoge osobe imaju svoju rutinu opuštanja prije spavanja. Pokazalo se da tehnike opuštanja prije spavanja, kao što je topla kupka ili prigušena svjetla, te slušanje umirujuće glazbe ili audio knjige, poboljšavaju kvalitetu sna, a ujedno su i jedna od uobičajena tehnika koja se koristi za liječenje nesanice.
  5. Bez tehnologije u spavaćoj sobi – Ukoliko našu spavaću sobu koristimo isključivo za spavanje, a ne za rad, gledanje televizije ili prostorom za korištenje našeg telefona, laptopa ili tableta, šaljemo jasnu poruku našem mozgu da je spavaća soba isključivo prostor za spavanje i ništa drugo.
  6. Prilagođavanje spavaće sobe za spavanje – reduciranje buke, održavanje sobe hladnom i mračnom dobar je način da se postigne dobra kvaliteta sna. Prema jednoj studiji, temperatura u spavaćoj sobi imala je veći utjecaj na kvalitetu sna od vanjske buke. Druga studija tvrdi da povišena temperatura tijela i spavaće sobe smanjuju kvalitetu sna i povećavaju budnost.
  7. Opuštajuća topla kupka ili tuširanje prije spavanja – Za bolji san noću uvijek je dobra opcija opuštajuća topla kupka ili tuširanje. Ova metoda pomaže tijelu i mišićima da se opuste te poboljšava kvalitetu sna u cijelosti i pomaže nam da brže zaspimo. Prema jednoj studiji, vruća kupka 90 minuta prije spavanja poboljšava kvalitetu sna i pomaže kod postizanja dublje sna.

Kvalitetan noćni san igra ključnu ulogu u našem cjelokupnom zdravlju. Nedostatak sna utječe na našu dnevnu rutinu i smanjuje našu učinkovitost tijekom dana.

Ponekad, da bismo bolje spavali noću, sve što moramo učiniti je promijeniti neke svoje navike.

Pročitajte više

Više

Translate »