5.2 C
Široki Brijeg
More

  6 znanstveno dokazanih dobrobiti koje limun ima na zdravlje

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Limun je bogat vitaminom C, vlaknima i raznim drugim korisnim biljnim spojevima.

  Ove hranjive tvari iz limuna višestruko djeluju povoljno na zdravlje.

  Zapravo, limun može doprinijeti zdravlju srca, pomoći u kontroli težine i povoljno djelovati na zdravlje probavnog sustava.

  Limun sigurno ima i više povoljnih učinaka na zdravlje čovjeka, u ovom članku izdvajamo njih 6 koji se temelje na dokazima.

  • Doprinosi  zdravlju srca

  Limun je dobar izvor vitamina C. Jedan limun osigurava oko 31 mg vitamina C, što je 51% od preporučenog dnevnog unosa (PDU).

  Istraživanja pokazuju da konzumacija voća i povrća bogatog vitaminom C smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

  Međutim, nije samo vitamin C dobar za vaše srce. Vlakna i biljni spojevi u limunu također mogu značajno smanjiti neke čimbenike rizika za srčane bolesti.

  Na primjer, jedna je studija otkrila da konzumacija 24 grama ekstrakta citrusnih vlakana dnevno tijekom mjesec dana smanjuje ukupnu razinu kolesterola u krvi.

  Biljni spojevi koji se nalaze u limunu, točnije hesperidin i diosmin, djeluju na snižavaje kolesterola.

  • Pomaže u kontroli težine

  Limun se često “promovira” kao hrana za mršavljenje, a postoji nekoliko teorija zašto je to tako.

  Jedna od uobičajenih teorija je da se topiva pektinska vlakna iz limuna šire u želucu, pomažući vam na taj način da se dulje osjećate sitima.

  Ipak, malo osoba jede cijele limune. A budući da limunov sok ne sadrži pektin, pića s limunovim sokom neće na isti način potaknuti sitost.

  Druga teorija sugerira da ispijanje tople vode s limunom pomaže pri reguliranju tjelesne težine.

  Međutim, poznato je da voda za piće privremeno povećava broj kalorija koje sagorijevate, tako da sama voda može biti ta koja pomaže pri mršavljenju, a ne limun.

  Postoje i druge teorije koje sugeriraju da biljni spojevi u limunu mogu pomoći pri mršavljenju. Istraživanja pokazuju da biljni spojevi u ekstraktima limuna mogu spriječiti ili smanjiti debljanje na više načina.

  U jednoj studiji, miševima na prehrani za povećanje tjelesne mase davani su polifenoli limuna ekstrahirani iz kore. Dobili su manje težine i tjelesne masnoće od ostalih miševa. Međutim, unatoč ovakvim rezultatima na životinjama, ne postoji niti jedna studija koja potvrđuje ovakve učinke spojeva limuna na gubitak težine kod ljudi.

  • Pomaže u sprječavanju bubrežnih kamenaca

  Bubrežni kamenci male su nakupine koje nastaju kada se otpadne tvari u organizmu kristaliziraju i nakupljaju u bubrezima.

  Prilično su česti, a osobe koje ih jednom dobiju vrlo vjerojatno je da će ih opet imati.

  Limunska kiselina može pomoći u sprječavanju bubrežnih kamenaca povećanjem volumena urina i povećanjem pH urina, stvarajući manje povoljno okruženje za stvaranje bubrežnih kamenaca.

  Samo 1/2 šalice (125 ml) soka od limuna dnevno može osigurati dovoljno limunske kiseline koja može spriječiti stvaranje kamenaca kod osoba koje su ih već imale.

  Pojedine su studije također otkrile da limunada učinkovito sprječava nastanak bubrežnih kamenaca, no rezultati su mješoviti, dok druge studije nisu potvrdile tu teoriju.

  Svakako je potrebno više dobro provedenih studija koje bi ispitale može li limunov sok utjecati na stvaranje bubrežnih kamenaca.

  • Štiti od anemije

  Anemija uzrokovana nedostatkom željeza prilično je česta, a posljedica je loše apsorpcije željeza iz hrane koja se konzumira.

  Limun sadrži male količine željeza. Međutim, njegova dobrobit na razine željeza je prvenstveno u tome što poboljšava apsorpciju željeza iz biljne hrane.

  Crijeva vrlo lako apsorbiraju željezo iz mesa, piletine i ribe, dok željezo iz biljnih izvora ne apsorbiraju tako lako.

  No, ova se apsorpcija može poboljšati konzumiranjem vitamina C i limunske kiseline, a kako limun sadrži oba spoja, može pomoći u prevenciji anemije osiguravajući dovoljan unos što više željeza iz prehrane.

  • Umanjuje rizik od raka

  Zdrava prehrana bogata voćem i povrćem može biti dobra prevencija za pojedine vrste raka.

  Neke opservacijske studije otkrile su da ljudi koji jedu puno agruma imaju manji rizik od raka, dok druge studije nisu otkrile nikakve učinke.

  U studijama iz epruvete, mnogi spojevi iz limuna su ubili stanice raka. Međutim, to nije garancija da će imati isti učinak na ljudsko tijelo.

  Neki istraživači su stava da bi biljni spojevi koje sadrži limun, poput limonena i naringenina, mogli imati antikancerogene učinke, ali ovu hipotezu treba dodatno istražiti.

  Istraživanja na životinjama pokazuju da D-limonen, spoj koji se nalazi u limunovom ulju, ima antikancerogena svojstva.

  Jedna druga studija koristila je pulpu mandarina koja je sadržavala biljne spojeve beta-kriptoksantin i hesperidin, koji se također nalaze u limunu. Studija je otkrila da ti spojevi sprječavaju razvoj malignih tumora u jezku, plućima i debelom crijevu glodavaca.

  Međutim, treba napomenuti da je istraživački tim koristio vrlo visoku dozu kemijskih spojeva – daleko više nego što biste dobili jedući limun ili naranču.

  Dok neki biljni spojevi iz limuna i drugog citrusnog voća mogu imati antikancerogeni potencijal, nijedan kvalitetan dokaz ne ukazuje na to da se limun može boriti protiv raka kod ljudi.

  • Poboljšava zdravlje probavnog sustava

  Limun se sastoji od oko 10% ugljikohidrata, uglavnom u obliku topivih vlakana i jednostavnih šećera.

  Glavno vlakno u limunu je pektin, oblik topivih vlakana povezanih s višestrukim zdravstvenim prednostima.

  Topiva vlakna mogu poboljšati zdravlje crijeva i usporiti probavu šećera i škroba, što u konačnici može rezultirati smanjenom razinom šećera u krvi.

  Međutim, da bi se iskoristile sve blagodati vlakana iz limuna, treba jesti pulpu.

  Osobe koji piju sok od limuna, bez vlakana koja se nalaze u pulpi, neće dobiti sve dobrobiti iz limuna, posebno limunskih vlakana.

  Limun sadrži veliku količinu vitamina C, topivih vlakana i biljnih spojeva koji mu daju niz povoljnih učinaka na zdravlje.

  Limun može pomoći pri mršavljenju i smanjiti rizik od bolesti srca, anemije, bubrežnih kamenaca, probavnih problema i raka.

  Ne samo da su limuni vrlo zdravo voće, već imaju i poseban, ugodan okus i miris koji ih čini izvrsnim dodatkom jelima i pićima.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »