4.1 C
Široki Brijeg
More

  7 razloga zbog kojih stoma može promijeniti veličinu i oblik

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Stoma može promijeniti veličinu i oblik zbog niza razloga. Ovih 7 niže pobrojanih su samo neki od njih, ali svakako ne i jedini razlozi.

  Stoma je otvor na trbuhu koji omogućuje tjelesnim izlučevinama da se prazne iz tijela onda kada je to nemoguće ostvariti kroz urinarni sustav ili probavni sustav, a operacije formiranja stome se izvode kada dio crijeva ili mokraćnog mjehura treba vremena za zacijeliti ili je iste potrebno u potpunosti ukloniti.

  Stoma može biti privremena ili trajna, što zavisi od vrste ozljede ili bolesti zbog koje je indiciran kirurški zahvat za formiranje stome. Način izvođenja je isti. Svrha privremene stome je pomoći organizmu da zacijeli od određene traume ili komplikacija uslijed bolesti te omogućavanje uspostavljanja ponovnog normalnog funkcioniranja organizma. Trajna stoma je formiranje cjeloživotnog novog “organa” na trbušnoj stjenki čija svrha je u potpunosti i trajno preuzeti funkciju izlučivanja otpadnih tvari iz organizma.

  Ovisno o tome koji se organ probavnog trakta izvodi na površinu, stoma dobiva svoje ime. Pa se tako može raditi o gastrostomi (želudac), jejunostomi (početni dio tankog crijeva), ileostomi (završni dio tankog crijeva) ili kolostomi (debelo crijevo). Kolostome imaju naziv prema dijelu crijeva na kojem su izvedene i može se raditi o cekostomi (cekum), transverzostomi (transverzum-poprečno debelo crijevo) i sigmostomi (sigmoidno debelo crijevo). Osim stoma probavnog trakta, postoji i urostoma. Kod ovog oblika stome, liječnik će napraviti pouch koristeći tanko crijevo. Zatim se uretra povezuje s pouchem tako da urin može istjecati van tijela bez prolaska kroz mjehur, a izvodi se kad postoji neko oboljenje ili oštećenje mjehura.

  Prvi razlog zbog kojeg stoma može promijeniti veličinu i oblik je postoperativni period

  Stoma je netom nakon operacije natečena, stoga je sasvim uobičajeno da, kroz nekih  prvih 6 do 8 tjedana nakon operacije, stoma promijeni veličinu i oblik. Prilikom ovog operativnog zahvata, crijevo je predmet obrade, što znači da kirurg u samom postupku rukuje crijevom, zbog čega ono natiče. Baš kao i kod drugih oteklina, i ova oteklina s vremenom splasne. Dakle, veličina i oblik stome nakon zahvata nisu jednaki odmah nakon operacije i nakon nekih 8 tjedana iza operacije.

  U samom početku poželjno je ne upotrebljavati unaprijed izrezane bazne podloške jer kako vrijeme bude prolazila i stoma će se smanjivati, pa bi otvor na pomagalu mogao s vremenom postati prevelik i time koža oko stome biti izloženija fekalijama koje ju mogu oštetiti i iritirati.

  Drugi razlog zbog kojeg stoma može promijeniti veličinu i oblik odnosi se na ženski dio populacije, a on je trudnoća

  Prilikom trudnoće postoji mogućnost da stoma promijeni oblik i veličinu kako trudnoća bude napredovala po tjednima, a trbuh rastao. Kod ovog razloga postoji također mogućnost da stoma ne promijeni veličinu, što svakako ovisi o samoj konstituciji tijela trudnice i veličini trbuha, ali i o nekim drugim faktorima.

  Ipak, ukoliko dođe do toga, preporučuje se pratiti oblik i veličinu stome i na osnovu toga rezati otvor na baznom podlošku. Sasvim je moguće i da će određeni postotak trudnica trebati zamijeniti svoje stoma pomagalo nekim drugim jer ono trenutno ne odgovara u periodu trudnoće.

  Treći razlog zbog kojeg stoma može promijeniti veličinu i oblik je svakodnevno uslijed normalnog rada crijeva

  Ukoliko promatrate svoju stomu prilikom mijenjanja pomagala, možete zamijetiti da se stoma “miče”, odnosno da se crijevo uvlači ili izvlači. Ovakvo svakodnevno mijenjanje veličine i oblika stome je sasvim prirodna pojava. Crijevo je mišić, a kod probavljanja hrane crijevo koristi peristaltičke pokrete.

  Dakle, svakodnevne promjene se više, manje događaju kod svakoga i obično ne zahtijevaju promjenu pomagala ili veći/manji otvor na baznom podlošku, te se jako brzo vraćaju u normalan oblik i veličinu.

  Četvrti razlog zbog kojeg stoma može promijeniti veličinu i oblik je začepljenje crijeva kod stome

  Ovo se prvenstveno odnosi na začepljenja kod stome koja su nastala zbog loše probavljene hrane. Moguće je primijetiti kako se stoma uvuče i proširi kad se hrana “zaglavi” i sadržaj probavnog trakta se ne prazni u stoma vrećicu.

  I kod ovog razloga potrebno je veličinu i oblik otvora na baznom podlošku prilagoditi stomi, te dok se stoma ne vrati u ponovnu normalnu funkciju, napraviti veći otvor na pomagalu te češće pratiti rad stome.

  Peti razlog zbog kojeg stoma može promijeniti veličinu i oblik je parastomalna kila

  Parastomalna kila je još jedan od razloga zbog kojih stoma može promijeniti oblik i veličinu. Ukoliko nastane kila, oko stome se stvori ispupčenje, a stoma se može deformirati oblikom i izgledom.

  Ovdje je također potrebno prilagoditi bazni podložak i/ili cijelo pomagalo novonastaloj izbočini te voditi računa o tome da pomagalo odgovara veličinom i oblikom.

  Šesti razlog zbog kojeg stoma može promijeniti veličinu i oblik su granulomi

  Granulomi su malene i crvene izbočine na stomi ili oko stome i mogu svojom pojavom deformirati izgled i veličinu stome. Nastaju kao posljedica pretjeranog zacjeljivanja oštećene kože na površini stome, a najvjerojatnije zbog trenja pomagala. Neki, ali ne svi, granulomi stome mogu uzrokovati krvarenje i nelagodu.

  Kao i kod ostalih razloga i ovdje, ukoliko su granulomi veliki, može se stvoriti komplikacija kod prianjanja baznog podloška, što može dovesti do problema s curenjem ili potrebe za promjenom vrste pomagala.

  Sedmi razlog zašto stoma može promijeniti veličinu i oblik je prolaps stome

  Prolaps stome je stanje u kojem crijevo strši kroz ostomiju (stomalni otvor, otvor na površini trbuha) više od uobičajenoga. Dužina izbočenog crijeva može varirati od 2-3 cm do više od 10 cm. Iako na prvu, ovo vrlo uznemirujuće i zastrašujuće stanje, obično nije životno ugrožavajuće, ipak je neophodan pregled stručne medicinske osobe.

  Isto kao i sa svim prethodnim stanjima, i ovdje će se stoma deformirati zbog čega će biti potrebno prilagoditi pomagalo veličini i obliku stome, te u pojedinim slučajevima i kirurško tretiranje ovog stanja.

  Stoma – sve što trebam znati

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »