Monday, April 22, 2024

6 načina kako održavati hidraciju optimalnom kad imate neku od IBD dijagnoza

Podijelite

Gastrointestinalna stanja, kao što su upalne bolesti crijeva (IBD), mogu utjecati na brojne funkcije u organizmu, pa tako i na mogućnost tijela da održava optimalnu hidraciju.

Upalne bolesti crijeva (eng. Inflammatory Bowel Disease – IBD) predstavljaju grupu bolesti koje se lokaliziraju u probavnom traktu, izazivajući upalne procese u organizmu oboljelih osoba.

Pod probavnim traktom podrazumijeva se sljedeće: usta, jednjak, želudac, tanko crijevo i debelo crijevo. Sudjeluje u razgradnji hrane, apsorpciji nutritivnih vrijednosti iz hrane i uklanjanju otpadnih tvari iz organizma.

IBD su bolesti za cijeli život. Nepoznatog su uzroka, ali se smatra da genetski faktor može imati određeni značaj kod pojave ovih bolesti u korelaciji s okolišnim čimbenicima.

Iako pod okrilje upalnih bolesti crijeva spada više oboljenja, svi oni mogu imati različiti stupanj težine i lokalizirati se u različitim dijelovima gastrointestinalnog trakta.

Ukoliko dođe do upale u bilo kojem dijelu probavnog trakta, njegov normalni proces se poremeti, s tim da ujedno može postati i područje bola te dovesti do poremećaja u funkciji istog, a u pojedinim slučajevima može biti i opasno po život.

Hidracija podrazumijeva dovoljan unos tekućine u organizam na dnevnoj bazi, dok dehidracija znači upravo suprotni, odnosno da organizam nije opskrbljen dovoljnom količinom tekućine. Od iznimne je važnosti svakodnevno konzumirati određenu količinu tekućine.

Dehidracija može biti blaga – ona se obično nadomješta unosom izgubljene tekućine i elektrolita; umjerena – koja može dovesti do oštećenja bubrega te stvaranje bubrežnih kamenaca i obično se može nadomjestiti unosom tekućine i elektrolita; te teška dehidracija – koja se smatra ozbiljnim zdravstvenim problemom i zbog toga zahtjeva hitan tretman, a ponekad može rezultirati i bolničkim tretiranjem dehidracije.

Kad se osoba koja ima neku od dijagnoza IBD nađe u aktivnoj fazi bolesti nije neuobičajeno da, između ostaloga, zamijeti i simptome dehidracije

Mnogim osobama s Crohnovom bolesti i ulceroznim kolitisom teško je ostati hidriran, jer narušeni probavni trakt ne može ni približno dobro apsorbirati tekućinu i hranjive tvari kao zdravo tijelo.

Dovoljno je svega nekoliko sati da osoba s IBD dehidrira, a takvo stanje može za sobom povući i druge ozbiljnije komplikacije.

Kako ipak ne bi došlo do toga, osobama s IBD preporučuje se sljedeće:

Uvijek nosite bocu vode sa sobom – Možda ovo nije uvijek praktično, ali trebali biste imati omiljenu bocu vode koju ćete uvijek imati uz sebe i iz koje ćete uvijek pomalo pijuckati vodu.

Pijte pravu vrstu tekućine – Ograničite unos zaslađenih tekućina kako biste ostali hidrirani. Slatki napitci obogaćeni elektrolitima mogu vam pomoći da se osjećate bolje kratkoročno, ali se ipak ne preporučuje unositi tu količinu šećera u tijelo svakodnevno. Postoje posebno dizajnirani proizvodi koji su punjeni elektrolita, minerala i drugih korisnih hranjivih tvari s niskim udjelom šećera, a koji su dobri za hidraciju tijela. Stoga, preporučuje se pronaći kvalitetan proizvod za hidraciju i kad je potrebno, uz isti održavati optimalnu hidraciju.

Izbjegavajte izlaganje velikim vrućinama kad god možete – Postoje trenuci kada izlazak vani jednostavno nije u redu. Ako je vani vruće, vlažno i općenito “teško vrijeme”, ostanite unutra. Rashlađena prostorija je vaš prijatelj kada je vani 30 stupnjeva ili više. Ako postoji neki razlog zbog kojeg trebate boraviti vani po vrućem danu, potrudite se to učiniti u što kraćem vremenskom razdoblju, te ukoliko se odulji, svakako napravite pauzu u  hladu ili najbližem klimatiziranom prostoru.

Ubacite sol u prehranu – Čak i ako niste osoba koja konzumira sol, nije loša ideja ponekad ju dodati u hranu kako biste ostali hidrirani. Sol će pomoći vašem tijelu da apsorbira i zadrži tekućinu koju pijete, stoga se nemojte bojati pojačati unos soli ako osjećate da ste dehidrirani. Slana hrana također može biti dobar saveznik vašeg zdravlja kada se osjećate dehidrirano.

Pronađite proteinski napitak na bazi vode, pun hranjivih tvari – Postoji širok izbor proizvoda kao što su Ensure, Nutri drink i drugi proteinski shakeovi na bazi vode koji vam mogu pomoći da ostanete hidrirani. Ne samo da su ispunjeni elektrolitima i mineralima, već imaju i hranjive tvari koje će pomoći vašem tijelu. Možda će vam trebati neko vrijeme da pronađete pravi proizvod koji dobro funkcionira s vašim probavnim sustavom, ali kada ga pronađete, hranjivi napitak na bazi vode dobar je način da ostanete hidrirani. Svakako izbjegavajte proteinske napitke s previše dodanog šećera.

Nemojte čekati do krajnjih granica – Jednom kada dehidracija nastupi, puno je teže boriti se protiv nje, nego što je poduzeti preventivne mjere. Ukoliko počnete osjećati da je nastupila dehidracija nemojte odugovlačiti kako biste dobili odgovarajuću terapiju. S IBD ponekad može biti gotovo nemoguće nadoknaditi tečnost samo oralno. Zapravo, tijelo jednostavno dođe do trenutka kada više “ne želi uzimati” tekućinu – viši unos tekućine oralno samo rezultira još većom dehidracijom. Ukoliko se to dogodi, nazovite svog liječnika ili idite u najbliži centar medicinske pomoći kako biste venozno dobili tekućinu, jer to je jedini način da nadoknadite tečnost nakon što dođete do te točke.

Postoji mnogo načina za borbu protiv dehidracije, ali ovo su neki od najboljih koji djeluju kod mnogih pacijenata s IBD.

Preporučuje se i vođenje dnevnika 4 do 6 tjedana kako biste dokumentirali kako vaše tijelo reagira na različitu klimu, aktivnosti, tekućinu i slično.

Uz vođenje dnevnika brzo ćete naučiti što vam odgovara, a što ne. A kada steknete to znanje, bit će vam puno lakše spriječiti dehidraciju.

Dehidracija kod osoba sa stomom/pouchem/IBD

Pročitajte više

Više

Translate »