5.2 C
Široki Brijeg
More

  5 vrsta čajeva koji mogu ojačati vaš imunitet

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Korištenje čaja u ljekovite svrhe nije ništa novo. Kinezi koriste ovu metodu stoljećima za smanjenje bolesnih stanja i poboljšanje imunološkog sustava.

  Kada pričamo o imunološkom sustavu i na koji način čaj djeluje na njega, bitno je znati kako antioksidanti, poput flavonola u čaju, mogu pomoći u zaštiti tijela od slobodnih radikala koje stvaraju zagađenja, dim cigareta i ultraljubičaste zrake, navodi Harvard Health. Slobodni radikali mogu imati štetne učinke na tijelo, uključujući i oslabljeni imunološki sustav.

  Iako istraživanja o čaju i njegovom utjecaju na rad imuniteta zvuče obećavajuće, ipak, nekako se čini da dosadašnje studije ili ne koriste stvarne ljude u svojim istraživanjima ili su veličine uzoraka relativno male.

  Mnoge studije također koriste čaj u obliku kapsula ili tableta, koje obično sadrže daleko veću dozu biljnih spojeva nego što biste ih pronašli u vrećici čaja.

  S obzirom na ta ograničenja, teško je znati hoće li i na koji način šalica čaja utjecati na imunološko zdravlje prosječne osobe. Svakako su potrebna opsežnija istraživanja na ljudima koji su pili kuhani čaj kako bi se konkretniji zaključci na ovu temu mogli donijeti.

  Ipak, zdravstveni stručnjaci općenito se slažu – skuhani čaj bez zaslađivača ukusan je i zdrav izbor pića. Čajevi su izvrstan način za svakodnevno dodavanje funkcionalne hrane i bilja prehrani, stoga je svakako dobro uključiti biljne čajeve na svoj popis.

  A ako vam je zdravlje imunološkog sustava na prvom mjestu, možete se odlučiti za neki od ovih čajeva čije glavne komponente se smatraju dobrim za imunološki sustav koji su poredani redom od onih s najuvjerljivijim dokazima pa sve do onih s najslabijim dokazima.

  1. Zeleni čaj

  Blagi, gorko-slatki zeleni čaj je bogat izvor katehina.

  Katehini su polifenoli koji imaju sveukupnu pozitivnu korist za zdravlje i ujedno su bitni antioksidanti. Epigalokatehin galat (EGCG) je jedan od najzastupljenijih i najpoznatijih katehina u zelenom čaju koji ima pozitivan učinak na imunološki sustav.

  Jedno od prijašnjih istraživanja pokazalo je da je liječenje miševa EGCG-om povećalo broj regulatornih T stanica u slezeni i limfnim čvorovima. Regulatorne T stanice moduliraju imunološki odgovor i pomažu imunološkom sustavu da ostane uravnotežen i sprječava ga da napada zdrave stanice.

  Istraživanja pokazuju da EGCG također može utjecati na imunološku funkciju kod ljudi. U studiji objavljenoj u travnju 2021. godine u Biochemical and Biophysical Research Communications, istraživači su izložili T stanice uzete od 20 zdravih odraslih muškaraca s EGCG-om koji su izolirali iz zelenog čaja otopljenog u vodi. Otkrili su da EGCG sprječava T stanice u stvaranju proupalnih proteina poznatih kao citokini, što sugerira da biljni spojevi u zelenom čaju mogu pomoći u regulaciji imunološkog sustava.

  Iako su i ovi rezultati dobre naznake kako zeleni čaj utječe na imunitet, potrebna su dodatna istraživanja na ljudima – osobama s oslabljenim imunološkim sustavom i većem uzorku populacije kako bi se o ovim rezultatima moglo govoriti kao o relevantnim.

  2. Čaj od kurkume

  Ispostavilo se da kurkuma, žuto-narančasti začin koji curryju daje boju, također može povoljno utjecati na imunološki sustav ako se konzumira u čaju. Istraživanja pokazuju da kurkuma može smanjiti upalu i da sadrži visoke razine antioksidanata, koji podupiru cjelokupnu imunološku funkciju.

  Najpoznatiji aktivni spoj u kurkumi je kurkumin. Prema pregledu objavljenom u listopadu 2017. godine, kurkumin učinkovito hvata različite vrste slobodnih radikala, kontrolira enzime koji neutraliziraju slobodne radikale i pomaže u sprječavanju stvaranja slobodnih radikala.

  S obzirom na ulogu koju eliminacija slobodnih radikala može imati u mnogim bolestima, antioksidanti u kurkumi čine ovaj začin zgodnim prehrani u službi zdravlja imunološkog sustava.

  Istraživači su također otkrili da kurkumin može imati i važnu ulogu u imunološkom odgovoru. Na primjer, jedna studija koja je koristila kultivirane stanice slezene miševa otkrila je da kurkumin može regulirati T stanice i B stanice, dva limfocita koji prepoznaju i reagiraju na strane tvari u tijelu. U gore spomenutoj studiji, kurkumin je pomogao u regulaciji imunološkog odgovora čime su se spriječile imunološke stanice da napadnu zdrava tkiva.

  Istraživači su zaključili kako bi kurkumin mogao biti obećavajuća terapija za kontrolu imunološkog sustava.

  Ipak, nedostaju istraživanja na ljudima, posebno o čaju od kurkume, što znači da znanstvenici još ne znaju hoće li se sve te dobrobiti iskoristiti ako kurkumu pijete u obliku čaja.

  3. Crni čaj

  Ova tamna sorta čaja dobiva tamnu boju od skupine polifenola poznatih kao teaflavini. Istraživanja ističu antioksidativni potencijal teaflavina i uspoređuju ga ECGC-om.

  Antioksidanti u crnom čaju mogu imati jedinstvene učinke na imunološki sustav.

  Na primjer, prošlo kliničko ispitivanje pokazalo je da su osobe bez većih bolesti i normalnog do blago povišenog sistoličkog krvnog tlaka, koje su pile tri šalice crnog čaja dnevno tijekom šest mjeseci imale povećanu imunološku aktivnost.

  Istraživači su promatrali tri čimbenika koji ukazuju da imunološki sustav radi bolje: neopterin, kinurenin i triptofan.

  Crni čaj nije imao značajan učinak na razine neopterina ili triptofana, ali je zato povećao kinurenin, što sugerira da polifenoli u crnom čaju pomažu aktivirati imunološki odgovor kod zdravih ljudi.

  Ipak, veličina uzorka bila je mala – 45 osoba je pilo čaj, a 49 je bilo u kontrolnoj skupini.

  Kako bi se bolje razumio učinak konzumacije čaja na određena zdravstvena stanja i imunološki sustav, potrebno je provesti više studija s nizom različitih pacijenata i, idealno, većeg uzorka.

  4. Bijeli čaj

  Zahvaljujući minimalnoj obradi, bijeli čaj jedna je od najzahvalnijih sorti s najfinijim okusom. Kao i njegov zeleni rođak, bijeli čaj nudi visoke razine katehina, prema jednoj recenziji.

  Prethodna istraživanja pokazuju da bijeli čaj ima antioksidativne prednosti slične zelenom čaju, iako je antioksidativni potencijal zelenog čaja još veći.

  Nedostaju opsežna istraživanja o bijelom čaju i imunitetu na ljudima, zbog čega je ova vrsta čaja niže na ovoj listi.

  Ipak, minimalni dokazi koji su do sada prikupljeni sugeriraju da bi proučavanje ovog čaja detaljnije moglo biti korisno u budućnosti. Jedno istraživanje u epruveti pokazalo je da ekstrakt bijelog čaja pomaže u zaštiti živčanih stanica štakora od oštećenja kada su izloženi vodikovom peroksidu, slobodnom radikalu. Drugo istraživanje u epruveti pokazalo je da ekstrakt bijelog čaja pomaže staviti pod kontrolu upalu u stanicama ljudske kože uzrokovanu slobodnim radikalima.

  Kao dodatna prednost, bijeli čaj može imati antimikrobne učinke. Istraživači su testirali antimikrobne učinke lista bijelog čaja na bakterijama Streptococcus mutans i Streptococcus sobrinus, dva mikroorganizma koji pospješuju razvoj karijesa. Nakon 72 sata inkubacije, istraživači su otkrili da ekstrakti bijelog čaja pokazuju značajne antibakterijske učinke protiv Streptococcus mutans, što sugerira da ekstrakt bijelog čaja može pomoći u zaštiti od karijesa.

  Iako studije iz epruvete poput ovih mogu dati zanimljive rezultate, one ne nude cjelovitu sliku. Potrebna su dodatna istraživanja na ljudima koji piju kuhani čaj kako bi se moglo shvatiti kako bijeli čaj utječe na imunološki sustav. Dakle, uzmite studije iz epruvete s rezervom.

  5. Čaj od đumbira

  Đumbir također može utjecati povoljno na zdravlje imuniteta kada se pije u šalici čaja.

  Gingerol je glavni aktivni spoj koji je odgovoran za pikantan, papren okus i ljekovita svojstva đumbira. Prema jednoj recenziji, gingerol nema samo antioksidativne i protuupalne učinke, već također može liječiti infekcije.

  Osim gingerola, đumbir sadrži i druge antivirusne spojeve koji su učinkoviti u borbi protiv obične prehlade, navodi jedno istraživanje. Spojevi su povezani s olakšanjem boli, groznice i napadaja kašlja povezanih s običnom prehladom.

  Ipak, malo je studija proučavalo učinke đumbira na imunološki sustav, a posebno učinke čaja od đumbira. Potrebno je više istraživanja kako bi se zaključilo može li čaj od đumbira igrati ulogu u imunološkom zdravlju.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »