Tuesday, July 23, 2024

5 stvari koje napravim prije svakog treninga otkako imam stomu

Podijelite

Ako ste netko tko je tek nedavno dobio stomu, pretpostavljam da se nalazite u istoj nedoumici kao što sam se i sama našla kad je počeo moj životni put sa stomom. Znam da je veliki upitnik iznad vaše glave, baš kao što je i meni bio. Ali samo polako – neće vam dugo trebati da shvatite da se sa stomom može živjeti skoro pa normalno.

Nakon što ste se potpuno oporavili od operacije formiranja stome, i pod uvjetom da imate suglasnost svog liječnika, nema razloga zašto ne biste trebali biti aktivni u sportu, fitnessu, treninzima i vježbanju!

Čovjek uči dok je živ. Naučila sam i ja puno toga otkako imam stomu. I dan danas učim – ali svakako mogu reći da mi puno toga olakšavaju pojedine osobe koje na svojim računima društvenih mreža dijele svoje savjete o životu sa stomom, ali i društvene zajednici osoba sa stomom.

Prvo i osnovno što sam naučila jeste da u određenim situacijama i stvarima imati stomu znači planirati unaprijed. Ovo pravilo nije izuzetak ni kad se radi o treninzima, mene kao osobe sa stomom.

Dakle, planiram unaprijed prije svakog treninga kako bih izbjegla odljepljivanje vrećice, curenje sadržaja, pretjerano pražnjenje stome, dehidraciju… i brojne druge situacije koje bi me mogle spriječiti da odradim trening ili da uopće treniram.

Kod mene se radi o ileostomi. Ovo naglašavam iz razloga jer je više vrsta stome, i iz razloga što čak i dvije ileostome nekad se “ne ponašaju” isto.

Ovo je 5 stvari koje ja napravim prije svakog treninga otkako imam stomu i koje mi definitivno pomažu da što bolje i koncentriranije odradim svoje treninge.

1. Prilagodim svoju prehranu

Na dan treninga pazim s prehranom. Inače i drugim danima nastojim paziti, ali nisam uvijek disciplinirana. Međutim, te dane u tjednu pazim. Nije to sad neko odricanje od svega, ali izbjegavam hranu koja ubrzava pražnjenje i baziram se na hranu koja usporava pražnjenje crijeva. Na taj način osiguram sebi sporije pražnjenje crijeva i mogućnost da odradim trening bez vodenijeg sadržaja – jer vodeniji sadržaj znači i češće pražnjenje vrećice ali i veću izloženost dehidraciji.

2. Minimalno 2 sata prije treninga ne jedem obrok

Idealno mi je vrijeme 3 sata prije treninga pojesti obrok. Međutim to mi uvijek ne polazi za rukom. Sebi sam uvela pravilo da ako ne mogu pojesti obrok barem 2 sata prije treninga da isti ostavim za nakon treninga. Kad se ovakve situacije dogode samo pojedem bananu, a ako je sat vremena ili manje do treninga onda ništa ne jedem do nakon treninga. Razloga zašto tempiram vrijeme je više. Neki od njih su mogućnost odljepljivanje vrećice, curenje sadržaja, pretjerano pražnjenje stome i dehidracija, ali i oni općeniti koji se odnose na sve osobe, ne samo osobe sa stomom.

3. Promijenim svoje pomagalo sat vremena prije treninga

Tip sam osobe koji voli uvijek probati nešto novo. Ni pomagala nisu izuzetak. I njih imam raznih proizvođača i oblika. Postoje ona pomagala koja mijenjam svaki dan, ona koja mogu izdržati 2 dana i ona koja znaju izdržati i po 3-4 dana. Pravilo je isto za sve. Ako nosim vrećice koje mijenjam svaki dan, to mijenjanje je prije treninga. Kod onih koje nosim po dva dana, ako je drugi dan na dan treninga, obavezno mijenjam. Isto vrijedi i za one koji traju 3 do 4 dana. Ako je na dan treninga vrijeme mijenjanja, novo pomagalo ide prije treninga. Razlog ovomu je taj što novo pomagalo znači manju mogućnost odljepljivanja, curenja i punjenja zrakom za vrijeme treninga.

4. Obavezno koristim zaštitni pojas 

Zaštitni pojas je nešto bez čega ne želim ni odraditi bilo koji trening. Ja ih u svojoj kolekciji imam raznih, od onih koji samo pridržavaju vrećicu, do onih koji imaju blagu potporu i zaštitu pa sve do onih koji čvrsto drže stomu i trbuh na mjestu. Iako se mogućnost pojave parastomalne kile veća u prvih par godina nakon operacije formiranja stome, nije neobično i da kilu dobiju i osobe koje imaju stomu 10, 20 pa čak i 40 godina. Dakle, zašto prepustiti slučaju nešto na što mogu utjecati?! Jednostavno dam potporu svojoj stomu prije početka svakog treninga i kasnije me ne boli glava. Pojas prilagođavam po vrsti treninga.

5. Dodatno hidriram svoje tijelo

Zbog svoje ileostome sam inače u rizičnoj skupini za dehidraciju, a ako se na to nadoda i tjelesna aktivnost to je već rizik na kvadrat. Već sam gore spomenula kako pazim na prehranu. Još jedan razlog dodatno za paziti na prehranu prije treninga je i povećana mogućnost dehidracije. Ukoliko je sadržaj koji se prazni na stomu kašaste formacije onda samo povećam unos vode u organizam prije i za vrijeme treninga. Ali ako je stolica prethodnih dana ili taj dan bila vodenastija, onda obavezno uz vodu dodam i elektrolite. Inače, bez debelog crijeva može doći do gubitka elektrolita, a ako se uz to priključi i dodatno znojenje onda je itekako bitno paziti na hidraciju i osigurati svome tijelu potrebne količine tekućine.

Aktivno i redovito treniram skoro tri godine otkako imam ileostomu. Moje cjelokupno zdravstveno stanje se toliko poboljšalo da danas ne mogu ni zamisliti da budem duži vremenski period bez treninga, a niti to i želim. Postoje više sile koje me tu i tamo spriječe na kraće vrijeme od redovnih treninga, ali uvijek s nestrpljenjem i velikom motivacijom čekam trenutak kad ću moći nastaviti s treninzima.

Pročitajte više

Više

Translate »