Wednesday, February 28, 2024

5 korisnih savjeta kako provesti blagdansko vrijeme i umanjiti stres ako imate IBD ili stomu

Podijelite

Gradovi su već na veliko okićeni, iz kućica se osjete miris cimeta i vina, ta posebna blagdanska čarolija mami nas iz svakog kuta. Iskreno, od svih blagdana, napokon je došlo i ono najčarobnije doba u godini. Božićno vrijeme za mene je osobno najljepše razdoblje u godini, ali ujedno i vrijeme koje sa sobom donosi određene izazove. Stoma i IBD u vrijeme blagdana mogu ponekad izmaći kontroli kako zbog brojnih neodoljivih delicija tako i zbog stresa koji se u ovo doba godine može dodatno nagomilati.

Upalne bolesti crijeva (IBD) su nepredvidive bolesti i u vrijeme blagdana – kako ovih božićnih, tako i bilo kojih drugih kroz godinu, ali i u vrijeme ostalih događaja koji mogu izazvati dodatni stres – bitno je biti ukorak sa svim simptomima i držati ih pod povećalom.

Ulcerozni kolitis i Crohnova bolest su cjeloživotne bolesti i mogu, bez prethodne najave, izazvati osjećaj nelagode i “knedle u grlu”, baš u onim trenutcima kad se nadamo da nas naše tijelo neće iznevjeriti.

Stoma je otvor na trbušnoj stjenki i ovisno o kojem se organu radi, ona dobiva svoje ime. Razloga za stomu je više, a jedan od njih su svakako i upalne bolesti crijeva koje su izmakle kontroli.

Živjeti sa stomom i/ili IBD znači ponekad balansirati i znati svoje tijelo do te mjere da se uz manji trud, u određenim situacijama, mogu izbjeći veće “katastrofe”.

Jako je bitno kako tko reagira na stres i stresne situacije i način ka koji se s njima nosi.

Jednom kad se prepozna sami način funkcioniranja tijela pod pritiskom i nauči kako kontrolirati isti, moguće je i uživati u vrijeme blagdana.

Zato je i više nego bitno fizički i mentalno spreman dočekati nadolazeće dane i koliko je god u našoj moći, nastojati predvidjeti određene situacije i umanjiti bespotrebni dodatni stres.

  • Paziti na unos hrane i pića – Kako odoljeti svim tim božićnim delicijama kad su ih stolovi puni i gdje god se okrenemo u našem domu, gradu, TV programima – samo se priča o punoj trpezi i jelima koja se sad već, tradicionalno, vežu uz blagdansko vrijeme.

Uz IBD, to nije iznimka, nego više kao pravilo. Ovdje nema jednoobraznog odgovora – jednostavno, bitno je zaobići u širokom krugu sve ono što bi moglo pogoršati cjelokupno stanje s crijevima i bazirati se na onu hranu i piće koji su “sigurni”.

I uz stomu je priča slična. Bitno je izbjegavati hranu i piće koji će ubrzati metabolizam i dovesti do češćih i vodenastijih pražnjenja sadržaja na stomu, pa samim time i za sobom povući i dehidraciju ili u najgorem slučaju začepljenje crijeva kod stome.

Ako blagdansko vrijeme uključuje putovanje i boravak van sigurnosti kućnog okruženja, tada je posebno bitno bazirati se na “sigurne” namirnice te dodatno za stomu osigurati dovoljan broj pomagala.

Ukoliko dijagnoza ili stoma nisu postavljeni u skorije vrijeme, većina osoba zna koja je to hrana koja neće prijati i svakako je preporučljivo ju izbjegavati koliko je god to moguće.

Oni “hrabriji” bi mogli čak i malo “riskirati” s hranom i pićem u sigurnom okruženju – a IBD i/ili stoma bi ih mogli iznenaditi s dodatnim odlascima u toalet ili pak činjenicom da su ostali mirni bez obzira što su izašli iz “sigurne zone”.

Stres u kombinaciji s hranom koja nam baš najbolje ne sjeda, bi mogli dovesti do još većeg stresa i pogoršanja simptoma. Zato je na svakome od nas da prati reakcije svoga organizma i da konzumira hranu i piće koji su u najboljem interesu za svoju dijagnozu i/ili stomu.

  • Udobna odjeća može ponekad olakšati stvari – Pretjerano uska odjeća u području struka, gumbi koji su neugodni, traperice plitkog struka…, ali i sva ona druga odjeća koja nije udobna u predjelu abdomena mogla bi biti pogrešan izbor.

Jako puno osoba s Crohnovom bolesti ili ulceroznim kolitisom ima osjećaj nadutosti i napuhanosti u trbuhu, stoga bi takva odjeća mogla biti neudobna i dodatno povećati ionako osjetljiv trbuh. Još ako se malo pretjera s hranom i pićem, onda je svakako bolji izbor odjeća koja je udobna.

Kod stome je ovaj faktor isto bitan, jer se sama stoma nalazi na trbušnoj stjenki. Osobno, nisam tip osobe koji se prilagođava situaciji, nego prilagođavam situacije prema sebi, ali u vrijeme blagdana kad bi se ipak mogao pojesti koji kolač više, a stoma “pokazati zube”, svakako sam za udobne hlače ili traperice visokog struka.

Udobna odjeća može biti odličan način za izbjegavanje dodatnog stresa zbog trbuha koji je kao lopta, ili stome koja se pojačano prazni.

  • Osigurati dovoljno terapije i pomagala – U blagdansko vrijeme većina ima skraćeno radno vrijeme, a neki čak i kolektivne odmore. Kako bi se izbjegao dodatni stres zbog pomanjkanja osnovne terapije ili lijekova protiv bolova i za skidanje povišene temperature, poželjno je napraviti dodatne zalihe. Nije neuobičajeno imati povišenu temperaturu uz IBD, stoga čemu riskirati, kad se uz malo dobre organizacije može izbjeći ovakav scenarij. Za stomu je zlatno pravilo imati dovoljan broj pomagala, a razlog više je da se pomagala ne mogu kupiti u svakoj ljekarni, nego isključivo u specijaliziranim ustanovama ili po narudžbi.

Ja se uvijek vodim time da “Od viška glava ne boli” i moje osnovne zalihe imaju pričuvne zalihe, s tim da i ovim pričuvnim zalihama uvijek nadodam i dodatne zalihe “za svaki slučaj”. Ovo pravilo posebno primjenjujem ako putujem negdje dalje gdje znam da nisu dostupna stoma pomagala.

Nedovoljno terapije i/ili stoma pomagala kao i njihova smanjena dostupnost u vrijeme blagdana su još jedan od faktora koji bi dodatno mogao uzburkati stvari i dovesti do nepotrebnih stresnih situacija.

  • Znati napraviti pauzu kad tijelo to traži je itekako bitno – Umor se kod IBD smatra drugim najčešćim simptomom bolesti. Umor je nešto s čime oboljeli od ulceroznog kolitisa ili Crohnove bolesti idu na spavanje i ustaju. Ako je osoba stomu dobila kao posljedicu ovih bolesti, u većini slučajeva taj umor neće nestati nakon operacije. Iako odmaranje neće otkloniti taj umor u potpunosti, ipak će dati tijelu dovoljno prostora da se odmori i regenerira.

Stoma i IBD u vrijeme blagdana, odnosno van svakodnevnog okruženja, mogu biti pravi mali daveži i suživot s njima, na momente, može izgledati kao minsko polje. Zato je bitno uvesti u svoju rutinu male pauze i odmor tijekom dana kako bi se tijelu omogućilo dovoljno vremena da se prilagodi užurbanosti koju sa sobom blagdansko vrijeme nosi.

  • Prakticiranje vježbi disanja – Ponekad, sve što nam je potrebno je znati u određenom trenutku pomoći sami sebi. Ako osjetite nemir zbog stresa i početak simptoma, pokušajte duboko udahnuti i prizemljiti se. Lezite i nježno stavite jednu ruku na prsa, a drugu na trbuh. Osjetite kako se trbuh polako diže i spušta i osvijestite disanje. Zatvorite oči – podsjetite se da je bol prolazna i okupirajte misli sretnim trenutcima. Ovakvo duboko disanje je odlična metoda samopomoći za kontrolu stresa.

Kako upravljati vezom između mozga i crijeva kad imaš IBD

Stresne situacije mogu dovesti do pogoršanja brojnih oboljenja/stanja. IBD i stoma nisu izuzetak, što više, zbog same činjenice kako se većina serotonina, hormona sreće, proizvodi baš u crijevima, možda stres još više ima utjecaja na oboljele od IBD i/ili osobe sa stomom jer je taj prirodni balans zbog same bolesti i/ili nedostatka dijela probavnog trakta još više narušen. Zato je bitno, kad god je to moguće, i u onoj mjeri koliko je moguće, olakšati sebi svakodnevnicu i organiziranjem sebe i svog vremena nastojati izbjeći što je više moguće situacija koje bi mogle dovesti do pogoršanja simptoma.

Stoma i/ili IBD svakako nisu nešto što nas treba ograničavati ili sprječavati za živjeti život onako kako želimo, ali su svakako dio našeg identiteta i osobe koja smo zahvaljujući njima postali. Da je lako, to svakako nije; jer potrebno je mnogo vremena, besanih noći, hospitalizacija, terapija…, kako bi se došlo u fazu mogućnosti kontroliranja svog zdravstvenog stanja. Onog stanja u kojem bez trunke suzdržavanja možemo reći da smo mi gospodari našega tijela, a ne bolest ili stanje.

Ne kažem da je lako, ali uz godine suživota i dobrog poznavanja vlastitog tijela, sve je moguće.

Stoma i IBD u vrijeme blagdana – definitivno nije kombinacija za poželjeti, ali je životna staza iz koje je nemoguće pobjeći, zato treba naučiti dijeliti život sa svojim teretom i kontrolirati i utjecati na što je više moguće životnih situacija kako bi takav suživot imao najbolji mogući ishod.

Pročitajte više

Više

Translate »