Tuesday, July 23, 2024

5 jela koje možete jesti kad zbog IBD izgubite želju za jelom

Podijelite

Kad se boriš s IBD, nije to samo fizička borba, nego i ona mentalna – a nerijetko puta i ona sa samim sobom – jer te bolest stjera u onaj maleni, sićušni kut iz kojeg svaka situacija izgleda kao bezizlazna. Strah od hrane?! DA! Nažalost… Često puta se javlja, možda i puno više nego što se o njemu priča.

Ali tko to može i zamjeriti. Česte mučnine, stalni odlasci na toalet, gubitak apetita, bolovi u trbuhu, rektalno krvarenje… i brojni drugi grozni simptomi IBD. Nije ni čudo što se razvija strah od hrane…, a ovo su tek neki od razloga zašto je nekim danima jednostavno lakše potpuno izbjeći jelo nego usuditi se jesti.

Unatoč tome, ipak je važno pokušati jesti onoliko koliko možemo jer čak i smanjena količina hrane može nam pomoći da uz sve što se događa zbog IBD ne izgubimo u potpunosti i energiju.

Toliko puta sam se našla u takvim situacijama i isto toliko puta sam sa strahom žvakala zalogaje, boreći se u isto vrijeme s anksioznosti – i razmišljajući što slijedi nakon svakog zalogaja. Znam da vas ima puno i dan danas koji uz svaki zalogaj molite Boga da ne bude 2poguban”.

Internet je danas postao jedna velika oaza pomoći (ali samo ako čitate provjerene članke i na osnovu dobivenih informacija diskutirate sa svojim liječnikom o istima!) – koju ja tada nisam imala – i onaj tko ima volju i želju uvijek može pronaći neki dobar savjet koji ga može potaknuti da radi na promjenama i sebi.

I naravno, svi smo mi različiti u smislu hrane koju možemo tolerirati, ali možda će neki od vas baš ove prijedloge pronaći korisnim, a ako ništa drugo možda vam daju ideju i ohrabrenje da se ipak odlučite za koji zalogaj kad vam dođe dan da ne želite ni dati šansu jelu.

Pročitajte 5 jela koje možete jesti kad zbog IBD izgubite želju za jelom, a koje sam našla na inflammatoryboweldisease.net.

1. Bistra juha od kostiju

Postoji mogućnost da će u nekim slučajevima liječnik preporučiti enteralnu prehranu. Međutim, ako to nije opcija, okretanje tekućim oblicima prehrane kod kuće moglo bi biti od pomoći. Bistra juha od kostiju (ili dobri stari pileći temeljac) jedan je od prijedloga kojeg je dobro uvesti u prehranu u danima kada se čini da čvrsta hrana nije dobar izbor. Zapravo je prilično zasitna i može vam pomoći da unesete hranjive tvari (kao što su proteini) u organizam.

Kad se počnete osjećati malo bolje, pokušajte u juhu dodati tjesteninu, rižu ili rezance kao i kuhanu piletinu kako bi napravili zasitan obrok koji u većini slučajeva ne bi trebao uznemiriti probavu.

2. Prirodni sokovi i smoothieji

Drugi oblik tekućeg obroka mogu biti sokovi i smoothieji. Dok većina oboljelih od IBD ne podnosi dobro voće i povrće, te sjemenke i orašaste plodove, dobra stvar je što ih većina, bilo da su u aktivnoj fazi bolesti ili u remisiji, može bez problema konzumirati voće i povrće, ukoliko se vlakna koja je teže probaviti uklone ili kada se njihov proces varenja ubrza blendanjem.

Konkretno, smoothieji razbijaju vlakna na sitne čestice što znači da je hrana skoro pa probavljena, a sokovi uklanjaju vlakna, tako da je potrebno vrlo malo energije za njihovu probavu i uglavnom ne stvaraju poteškoće osjetljivoj probavi.

Smoothies vam također omogućuju unos prijeko potrebnih proteina iz mlijeka ili mliječnih alternativa.

Nije loša ideja uključiti veganske proteine kao što su proteini konoplje i graška ili whey protein u sokove i smoothije, ukoliko se podnose.

3. Pire krumpir

Svi volimo pire krumpir! Postoji razlog: krumpir je super umirujući i kada se pretvori u finu, glatku i kašastu teksturu,može biti itekako umirujući za naš trbuh. Ako vam je debljanje problem, pokušajte u pire dodati zdrave masti koje vam ne smetaju. Možete probati kuhati krumpir u juhi od kostiju ili pilećem temeljcu, što je dobar način za dodati malo okusa.

4. Pahuljice za doručak

Iako možda nisu uvijek najzdraviji izbor, zapravo su uglavnom obogaćene vitaminima poput B12, vitamina D i kalcija. Dakle, ako je to sve što možete probaviti – probajte gledati na to kao pomoć da u svoje tijelo unesete neke od prijeko potrebnih vitamina i hranjivih tvari.

5. Kaše

Kaše bi mogle biti vaš najveći prijatelj u danima kad vas napusti apetit, a slatke kaše odličan način da utažite želju za slatkim a da u isto vrijeme ne naštetite svojoj osjetljivoj probavi. Kaša od tikve je dobar izbor. Pirjane jabuke su mekane i lako probavljive. Alternativa može biti i dječja hrana, koja se često sastoji samo od zgnječenog mekog voća i povrća.

Nismo svi isti i svatko od nas neće na isti način reagirati, niti se pronaći u svakom od gore pobrojanih prijedloga, ali ako se u aktivnim fazama pronađete barem u jednom prijedlogu i isti vam bude odlična pomoć da ipak unesete nešto hrane u svoj organizam kada vam se čini da za to ne postoji ni najmanja šansa, postoji mogućnost da sljedeći put umjesto da u potpunosti izbjegavate hranu, zapravo učinite nešto dobro za sebe.

Pročitajte više

Više

Translate »