5.2 C
Široki Brijeg
More

  15 načina kako voda pomaže našem tijelu

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Održavanje hidracije ključno je za zdravlje i sveukupnu dobrobit, ali unatoč ovoj činjenici mnoge osobe ne unose dovoljno tekućine svaki dan u svoj organizam.

  Oko 60 posto tijela sastoji se od vode, a oko 71 posto površine planeta prekriveno je vodom. Ne postoji živo biće koje može pravilno funkcionirati bez vode, a da bi ljudski organizam ispravo radio, sve stanice i organi u tijelu trebaju vodu.

  Na kojih 15 načina voda pomaže našem tijelu da bolje funkcionira pročitajte u nastavku.

  1. Podmazuje zglobove

  Hrskavica, koja se nalazi u zglobovima i diskovima kralježnice, sadrži oko 80 posto vode. Dugotrajna dehidracija može smanjiti sposobnost zglobova da “lakše apsorbiraju” neželjene udarce, što dovodi do bolova u zglobovima.

  2. Stvara slinu i sluz

  Slina nam pomaže probaviti hranu i održava usta, nos i oči vlažnima, što sprječava trenje i oštećenja. Pitka voda također održava usta čistima, a konzumira li se umjesto zaslađenih napitaka, također može smanjiti mogućnost nastanka karijesa.

  3. Raznosi kisik po cijelom tijelu

  Krv se sastoji od više od 90 posto vode, a krv prenosi kisik u različite dijelove tijela.

  4. Jača zdravlje i ljepotu kože

  Dehidriran organizam rizik je za kožu koja može postati osjetljivija na kožne poremećaje i prerano se početi borati.

  5. Oblaže mozak, leđnu moždinu i druga osjetljiva tkiva

  Dehidracija može utjecati na strukturu i funkciju mozga. Voda je uključena u proizvodnju hormona i neurotransmitera. Dugotrajna dehidracija može dovesti do problema s razmišljanjem i zaključivanjem.

  6. Regulira tjelesnu temperaturu

  Voda koja je pohranjena u središnjim slojevima kože izlazi na površinu kože kao znoj kada se tijelo zagrije. Dok isparava, hladi tijelo.

  Neki znanstvenici sugeriraju da kada u tijelu ima premalo vode, povećava se skladištenje topline i osoba manje može tolerirati nalet topline.

  Dovoljne količine vode u tijelu mogu smanjiti fizički napor ako se toplinski stres dogodi tijekom vježbanja. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja ovih učinaka.

  7. Probavni sustav ovisi o vodi

  Za pravilan rad crijeva trebaju vodu. Dehidracija može dovesti do probavnih problema, zatvora i pretjerano kiselog želuca, što povećava rizik od žgaravice i čira na želucu.

  8. Ispire tjelesni otpad

  Voda je potrebna u procesima znojenja i uklanjanja urina i fecesa.

  9. Pomaže u održavanju krvnog tlaka

  Nedostatak vode može uzrokovati gušću krv, povećavajući na taj način krvni tlak.

  10. Dišni putevi trebaju vodu

  Kada je dehidrirano, tijelo ograničava dišne ​​putove u nastojanju da minimalizira gubitak vode, što može pogoršati astmu i alergije.

  11. Zbog vode su minerali i hranjive tvari lakše dostupne organizmu

  Ove tvari se otapaju u vodi, što im omogućuje da lakše dopru do različitih dijelova tijela.

  12. Sprječava oštećenje bubrega

  Bubrezi reguliraju tekućinu u tijelu. Nedovoljna količina vode može dovesti do bubrežnih kamenaca i drugih problema.

  13. Povećava sposobnost izvođenja vježbi

  Neki znanstvenici sugeriraju da konzumiranje više količine vode može poboljšati performanse tijekom napornih aktivnosti.

  Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo, ali jedno je istraživanje pokazalo da dehidracija smanjuje učinkovitost u aktivnostima koje traju dulje od 30 minuta.

  14. Gubitak težine

  Voda također može pomoći kod mršavljenja, ako se vodom zamjene zaslađeni sokovi i gazirana pića. “Prethodno punjenje” vodom prije jela može spriječiti prejedanje stvaranjem osjećaja sitosti.

  15. Smanjuje mogućnost mamurluka

  Tijekom zabave, nezaslađena gazirana voda s ledom i limunom ako se pije naizmjence s alkoholnim pićima može pomoći u prevenciji prekomjerne konzumacije alkohola.

  Dio vode koja je potrebna tijelu dobiva se hranom s visokim udjelom vode, kao što su juhe, rajčice, naranče, no većina dolazi putem vode za piće i drugih pića.

  Tijekom svakodnevnog funkcioniranja tijelo gubi vodu koju je potrebno nadoknaditi. Tijelo gubi vodu funkcijama kao što su znojenje i mokrenje, ali isto tako vodu gubimo čak i disanjem.

  Voda za piće, bilo iz slavine ili iz boce, najbolji je izvor tekućine za tijelo.

  Mlijeko i sokovi također su dobar izvor tekućine, ali pića koja sadrže alkohol i kofein, poput bezalkoholnih pića, kave i piva, nisu idealna jer često sadrže prazne kalorije. Pijenje vode umjesto gaziranih sokova može biti odličan saveznik u mršavljenju.

  Prethodno se smatralo da pića s kofeinom imaju diuretička svojstva, što znači da uzrokuju oslobađanje vode iz tijela. Međutim, studije pokazuju da je gubitak tekućine zbog pića s kofeinom minimalan.

  Količina vode koja je potrebna svaki dan varira od osobe do osobe, ovisno o tome koliko je aktivna, koliko se znoji i slično.

  Ne postoji fiksna količina vode koja se mora konzumirati dnevno, ali postoje općenite smjernice o zdravom unosu tekućine.

  Prosječni preporučeni dnevni unos vode iz hrane i pića je:

  • Za muškarce: oko 3,7 litara
  • Za žene: oko 2,7 litara

  To bi bilo oko 15,5 čaša za muškarce i nešto više od 11 čaša za žene. Međutim, oko 80% toga trebalo bi doći iz pića, uključujući vodu, a ostatak iz hrane.

  Drugim riječima, da bi se postigla brojka od 80%:

  • Muškarci bi trebali piti oko 12,5 čaša
  • Žene bi trebale piti oko nešto više od 9 čaša

  Svježe voće i povrće te sve bezalkoholne tekućine računaju se u ovu preporuku.

  Razdoblja u kojima je posebno bitno piti puno tekućine su:

  • kada je povišena tjelesna temperatura
  • kad je period velikih vrućina
  • ukoliko se jave dijareja i povraćanje
  • kod pretjeranog znojenja, na primjer, zbog tjelesne aktivnosti

  Zanimljive činjenice o vodi

  • Bebe i djeca imaju veći postotak vode nego odrasli. Kad se bebe rode, one se sastoje od oko 78% vode. Ta brojka pada na 65% do dobi od jedne godine.
  • Masno tkivo ima manje vode od nemasnog tkiva.
  • Muškarci imaju više vode u organizmu od žena, gledano kroz postotke.

  Pijemo li dovoljno vode?

  Studija koju je proveo CDC 2013. godine analizirala je podatke iz Ankete o stavovima i ponašanju prema hrani iz 2007. godine

  Na uzorku od 3397 odraslih osoba, istraživači su otkrili:

  • 7% odraslih izjavilo je da ne konzumira vodu za kroz dan
  • 36% odraslih izjavilo je da piju 1-3 čaše pitke vode dnevno
  • 35% odraslih izjavilo je da piju 4-7 čaša pitke vode dnevno
  • 22% odraslih izjavilo je da piju 8 šalica ili više dnevno

  Veća je vjerojatnost da će osoba piti manje od 4 šalice pitke vode dnevno ako su konzumirali 1 šalicu ili manje voća ili povrća dnevno.

  Studija je mjerila samo unos vode za piće. Tekućinu možete dobiti iz drugih napitaka, ali voda je najbolja jer je bez kalorija, bez kofeina i bez alkohola.

  Sedam posto ispitanika izjavilo je da uopće ne piju vodu kroz dan, a oni koji su pili male količine vode također su konzumirali manje voća i povrća, što sugerira da određeni broj osoba riskira svoje zdravlje ne uzimajući dovoljno tekućine.

  Čak i da su ispitanici koji su prijavili niske količine unosa vode dobivali dovoljno tekućine, vjerojatno bi je dobivali iz izvora koji bi potencijalno mogli ugroziti njihovo zdravlje na druge načine.

  Biološke potrebe za vodom mogu se zadovoljiti običnom vodom ili putem hrane i drugih pića. Rezultati prethodnih epidemioloških studija pokazuju da bi unos vode mogao biti obrnuto proporcionalan količini kalorijski zaslađenih napitaka i unosa druge tekućine, napisali su autori studije.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  SourceMNT
  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »