Tuesday, July 23, 2024

12 mitova i zabluda o IBD

Podijelite

12 mitova i zabluda o IBD dio je serijala Medicinskih mitova časopisa Medical News Today  u kojem se fokus stavlja na neke od najčešćih zabluda koje okružuju upalne bolesti crijeva (IBD), a odnose se na liječenje, stres, osobnost i simptome izvan crijeva.

IBD je stanje koje utječe na gastrointestinalni sustav. Simptomi često uključuju grčeve u trbuhu, nadutost, zatvor i proljev.

Simptomi mogu varirati i trajati danima, tjednima ili mjesecima. Najčešći oblici IBD su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, a oba uključuju kroničnu upalu probavnog trakta.

Unatoč relativno visokoj prevalenciji upalnih bolesti crijeva, oko njih još uvijek postoji mnogo dezinformacija i nesporazuma, a ovih 12 mitova i zabluda o IBD razotkrivamo u ovom serijalu.

1. IBD je isto što i IBS

IBD i sindrom iritabilnog crijeva (IBS) utječu na probavni sustav i imaju slične akronime, zbog čega je razumljivo da se ova dva različita medicinska termina kategoriziraju kao jedno te isto. Međutim, činjenica je da su u potpunosti različita.

Dr. Bhattacharya je za Medical News Today objasnio da je IBS – poremećaj interakcije između crijeva i mozga, koji dovodi do proljeva, zatvora ili oboje, uz nadutost i bol, a može se pogoršati zbog stresa i tjeskobe.

Suprotno tome, nastavio je, IBD je bolest nereguliranog imunološkog sustava, pri čemu imunološki sustav počinje napadati vaš vlastiti gastrointestinalni sustav, a što dovodi do oštećenja.

Bolest može dovesti do visokih razina stresa, pogoršanja tjeskobe, depresije i gubitka sna zbog teških posljedica koje može imati na svakodnevnicu oboljele osobe, rekao je. Simptomi mogu uključivati i krv u stolici, proljev, jaku bol u trbuhu, nekontrolirani gubitak težine, vrućicu, drhtavicu, rektalne bolove, umor i još mnogo toga.

2. Stres uzrokuje IBD

IBD je uzrokovan imunološkim sustavom, tako da stres svakako nije izravni uzrok. Međutim, kao što je objasnio dr. Bhattacharya, IBD može život učiniti vrlo stresnim.

Stres kod nekih osoba može potaknuti upalne procese i pogoršati simptome, što svakako može dovesti do ove zablude. Međutim, stres ne uzrokuje IBD.

3. IBD je povezan s tipom osobnosti

Neke male studije stare desetljećima istraživale su veze između crta ličnosti i IBD. Međutim, za MNT dr. Bhattacharyu navodi kako ne postoji bilo kakva veze između karaktera osobe i IBD – Nema nijedne za koju znamo.

4. Neke osobe imaju i Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis

Crohnova bolest i ulcerozni kolitis najčešći su oblici IBD. Međutim, to su različita stanja i jedna osoba ne može imati obe dijagnoze.

Možete imati Crohnovu bolest ili ulcerozni kolitis, rekao je dr. Bhattacharya. Međutim, u vrlo maloj podskupini pacijenata teško je odrediti imaju li Crohnov ili ulcerozni kolitis. Bolest se, međutim, tijekom pacijentovog života može definirati kao jedno ili drugo.

5. Ne postoje tretmani koji mogu ublažiti IBD

Srećom, ovo nije istina. Postoje mnogi tretmani koji su izuzetno učinkoviti za IBD. Ovisno o tome što imate i koliko je teška bolest, imamo mnoštvo opcija za medicinsko liječenje, objasnio je dr. Bhattacharya.

Ovo su neki od uspješnijih u dovođenju bolesti u remisiju: To uključuje, ali nije ograničeno na biološke lijekove, kao što su Remicade [infliksimab], Humira [adalimumab], Cimzia [certolizumab pegol], Simponi [golimumab], Entyvio [vedolizumab] i Stelara [ustekinumab] ili male molekule poput Zeposia [ozanimod] i Xeljanz [tofacitinib]. To su snažni lijekovi za suzbijanje imunog sustava, plus, mi stalno razvijamo nove lijekove kroz klinička ispitivanja.

6. Svatko s IBD treba operaciju

Ne, ne treba svima operacija, rekao je dr. Bhattacharya za MNT. Objasnio je da je u prošlosti većina osoba s IBD bila podvrgnuta operaciji.

Međutim, “s pojavom vrlo učinkovitih i sigurnih imunosupresivnih lijekova”, stope kirurških zahvata znatno su pale u posljednjih 20 godina.

Prema Crohn’s & Colitis UK, oko 15% osoba s ulceroznim kolitisom trebat će operaciju 10 godina nakon dijagnoze. Međutim, organizacija napominje da poboljšani dostupni tretmani znače da se taj postotak smanjuje.

Cilj tretiranja, rekao je dr. Bhattacharya, je izbjeći operaciju zbog komplikacija oštećenja crijeva. Zalažem se za rano liječenje snažnim lijekovima ubrzo nakon dijagnoze. Time se, objasnio je, sprječava oštećenje, čime se uklanja potreba za operacijom.

7. Trudnice ne bi trebali uzimati lijekove za IBD tijekom trudnoće

Ovo nije istina. Većina lijekova za IBD vrlo je sigurna tijekom trudnoće, rekao je dr. Bhattacharya.

Objasnio je da je cilj zadržati osobe s IBD u remisiji tijekom trudnoće jer je najgore što se može dogoditi i za bebu i za majku da je bolest aktivna.

Prikupili smo i nastavljamo prikupljati veliku količinu podataka o sigurnosti lijekova tijekom trudnoće.

Međutim, ovdje postoji važna iznimka: metotreksat. Dr. Bhattacharya je istaknuo da se  metotreksat prestaje uzimati čak i kada žene s IBD planiraju zatrudnjeti.

8. Ako vaši simptomi nestanu, možete prestati uzimati lijekove

Nakon što lijekovi za IBD počnu djelovati i simptomi nestanu, može se činiti kao dobra ideja prestati uzimati lijekove. Međutim, to nije ono što liječnici preporučuju. Dr. Bhattacharya je za MNT rekao:

U ovom trenutku nemamo dobar način za prestanak uzimanja lijekova za pacijente s IBD u remisiji. […] Ne preporučujemo prestanak uzimanja lijekova.

Objasnio je da prekid liječenja može imati ozbiljne posljedice. Na primjer, simptomi se mogu vratiti, a ako osoba ponovno počne s istim tretmanima, oni možda neće djelovati.

Iako imamo mogućnosti kada je riječ o liječenju, rekao je, te mogućnosti nisu neograničene i ne želimo “trčati” kroz lijekove. Postoje uvjerljivi podaci koji potvrđuju da kada jedan set lijekova za IBD ne uspije, vaš odgovor na drugi tip lijekova može biti manje vjerojatan.ž

9. Bezglutenska dijeta liječi IBD

Dr. Bhattacharya navodi za MNT, dijeta bez glutena djeluje za osobe s celijakijom i necelijakijskom osjetljivošću na gluten, ali neće koristiti onima s IBD.

10. IBD utječe samo na crijeva

Iako IBD, kao što i samo ime sugerira, značajno utječe na crijeva, bolest također može utjecati i na mnoge druge dijelove tijela.

Osim gastrointestinalnog sustava, koji se proteže od usta do anusa, IBD može imati vancrijevne komplikacije poput zahvaćanja kože, očiju i zglobova; da spomenemo samo neke od njih, rekao je dr. Bhattacharya.

Prema istraživanju vancrijevnih komplikacija IBD, one mogu zahvatiti gotovo bilo koji organski sustav […] i mogu predstavljati značajan izazov liječnicima koji liječe pacijente s IBD.

Na primjer, IBD može utjecati na mišićno-koštani sustav, kao i na oči, bubrege i pluća. Također može oštetiti hepatopankreatobilijarni sustav, koji uključuje gušteraču, jetru, žučni mjehur i žučni kanal.

11. IBD je izlječiv

U ovom trenutku ne postoji lijek za IBD. Međutim, kao što je dr. Bhattacharya rekao, na tome se kontinuirano radi.

Istraživači neumorno rade na boljem razumijevanju stanja kako bi mogli osmisliti bolje tretmane i, možda jednog dana, i sam lijek.

12. Osobe s IBD ne mogu voditi normalan život

Ovo je, srećom, mit. Apsolutno mogu, potvrdio je dr. Bhattacharya. Uz odgovarajuće medicinsko liječenje i, ponekad, operacije, pacijenti s IBD mogu živjeti potpuno normalan život.

Imamo odvjetnike, liječnike, sportaše, glumce, komičare, rock zvijezde i predsjednike – Eisenhowera i Johna F. Kennedyja – koji imaju, ili su imali, IBD i živjeli su više od funkcionalnog života.

Pročitajte više

Više

Translate »