-3.5 C
Široki Brijeg
More

  100% prirodni sok od naranče može pomoći u borbi protiv upale i oksidativnog stresa

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Kontroliranje upale i oksidativnog stresa može biti jednostavno poput ispijanja čaše 100% prirodnog soka od naranče, ako je suditi prema novom istraživanju i meta-analizi.

  Studija je objavljena u Advances of Nutrition u listopadu.

  Upala i oksidacija prirodni su procesi koji se odvijaju u ljudskom tijelu. Mogu biti rezultat različitih čimbenika, kao što su izloženost dimu cigareta, konzumiranje velikih količina šećera i života u zagađenom okolišu.

  Kada postoji previše kronične upale ili postoji neravnoteža između slobodnih radikala i antioksidanata u tijelu (oksidativni stres), može doći do negativnih posljedica po zdravlju.

  Na primjer, ako se ne kontrolira oksidativni stres i ako je u tijelu prisutno previše slobodnih radikala bez dovoljno antioksidanata da im se suprotstave, osoba može biti izložena većem riziku od dijabetesa, visokog krvnog tlaka i određenih vrsta raka.

  Oksidativni stres isto tako može dovesti do kronične upale, stanja koje je povezano s kardiovaskularnim bolestima, rakom, dijabetes melitusom, kroničnom bolešću bubrega,  bolešću jetre koja nije posljedica alkohola te autoimunim i neurodegenerativnim poremećajima.

  Kronična upala može se razviti kao posljedica pretilosti, tjelesne neaktivnosti, neuravnotežene prehrane i poremećenosti sna.

  Također se pokazalo da kronična upala ima negativne učinke na imunološko zdravlje, a sama pandemija COVID-19 stavila je pod povećalo njihovu međusobnu povezanost. Zapravo, nedavni podaci istraživanja pokazali su da kronična upala niskog stupnja može negativno utjecati na ishode pacijenata s COVID-om.

  Kronična upala također može narušiti normalnu imunološku funkciju, što dovodi do povećane osjetljivosti na infekcije.

  Tijekom trudnoće i u djetinjstvu, sustavna kronična upala može povećati rizik osobe za razvoj nezaraznih bolesti, kao što su bolesti srca i dijabetes.

  Taylor Wallace, (…) istraživač na studiji, kaže da se dokazi o ovoj tvrdnji “polako nakupljaju”.

  Previše oksidativnog stresa i kronične upale mogu se pojaviti iz različitih razloga, uključujući naše prehrambene izbore, a prema Wallaceovom istraživanju, 100% sok od naranče mogao biti spasonosni dodatak u borbi protiv upala i stresa.

  Istraživanje je obuhvatilo 21 studiju koja je uključivala 307 zdravih odraslih osoba i 327 odraslih osoba s rizikom od nastanka bolesti.

  Studija je istraživala potencijalnu povezanost između 100% soka od naranče i markera upale ili oksidacije kod zdravih odraslih osoba, kao i kod osoba koje spadaju u rizične skupine za nastanak kroničnih bolesti.

  Nalazi pokazuju da ispijanje 100% prirodnog soka od naranče značajno smanjuje upalni marker koji se zove interleukin i kod zdravih odraslih osoba i kod odraslih osoba s visokim rizikom od razvoja kroničnih bolesti.

  Rezultati su pokazali da je, općenito, 100% prirodni sok od naranče imao ili pozitivan učinak ili nije imao učinak uopće na oksidativni stres ili upalu, što znači da konzumacija soka od naranče nema nikakav utjecaj na povećanje stupnja kronične upale ili oksidativnog stresa.

  Ograničenja u ovom istraživanju se odnose na činjenicu da analiza nije uključivala kliničkih ispitivanja širih razmjera; studije koje su bile uključene imale su male uzorke i postojao je umjereni rizik od pristranosti pri ocjenjivanju pojedinačnih uključenih studija.

  Ipak, rezultati su potaknuli istraživače na razmišljanje o potencijalnim prednostima 100% soka od naranče na upalu i oksidativni stres u tijelu.

  Studija nije prva koja sugerira da 100% sok od naranče može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog stresa.

  Rezultati studije objavljene u Food and Nutrition Research 2015. godine sugeriraju da su odrasli koji su pili 750 ml (3 šalice) soka od naranče tijekom osam tjedana kao dio svoje uobičajene prehrambene rutine zabilježili poboljšanja u nekoliko protuupalnih markera i markera oksidativnog stresa.

  Iako se radi o starijoj studiji, još jedno istraživanje objavljeno u Journal of Nutrition koje je proučavalo zdrave odrasle osobe koje su konzumirale 500 ml (2 šalice) soka od naranče dnevno tijekom dva tjedna pokazalo je značajno smanjenje pokazatelja oksidativnog stresa u organizmu.

  100% prirodni sok od naranče napravljen je od samo jednog sastojka: naranče. Ne sadrži dodane šećere, a jedna šalica se “računa” kao jedna porcija voća.

  Naranče i sok od naranče prirodno sadrže važne hranjive tvari poput folata, vitamina C i tiamina, zajedno s prirodnim polifenolima.

  Pijenje 100% prirodnog soka od naranče (samo od naranče i bez dodanog šećera) može biti koristan dodatak prehrani.

  Prema nedavnoj studiji, ispijanje 100% prirodnog soka od naranče može imati pozitivnu ulogu u smanjenju kronične upale i oksidativnog stresa, a borba protiv kronične upale može imati pozitivan učinak na imunološko zdravlje.

  Iako studija ističe sveukupni pozitivan učinak ispijanja 100%soka od naranče, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdile njegove potencijalne dobrobiti na upalu i oksidativni stres.

  100% sok od naranče apsolutno može biti dio cjelokupne zdrave prehrane, kaže za Verywell Elizabeth Shaw, registrirana dijetetičarka iz Kalifornije i vlasnica Shaw Simple Swaps, dodajući da su voće i povrće koristan dio prehrane koja također uključuje i drugu zdravu hranu, poput ribe s niskim sadržajem žive, graha i mahunarki.

  Shaw zaključuje, iako sok ne opskrbljuje vlaknima koja biste dobili ako pojedete cijelo voće, on je još uvijek dobar izvor “goriva za tijelo” s važnim vitaminima i mineralima koje je toliko bitno unijeti u organizam.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »