-3.5 C
Široki Brijeg
More

  10 znakova koji upozoravaju da ste pod velikim stresom

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Stres je prirodan odgovor tijela na promjene. Može biti fizički, emocionalni ili mentalni. Bilo da se radi o kratkim rokovima ili organizaciji rođendanske zabave, stres je dio svakodnevice.

  Međutim, svatko drugačije reagira na stres. Neke osobe mogu odmah primijetiti znakovi stresa, dok druge to možda neće primijetiti sve dok ne postane ozbiljnije.

  Promatračka studija iz 2015. godine proučavala je do koje mjere odrasli percipiraju stres i došla do saznanja kako je 59% ispitanika iskusilo visoku razinu stresa.

  Previše stresa može biti štetno kako za fizičko tako i za mentalno zdravlje, a kao rezultat dolazi do propadanja tijela.

  Kako prepoznati jesmo li pod velikim stresom ili osjećamo normalnu razinu stresa?

  Iako stres na svakoga utječe drugačije, postoje neki uobičajeni znakovi koji mogu upućivati kako se radi o prekomjernom stresu.

  1. Imate poremećen san

  Većina nas je doživjela besanu noć i nakon toga bila umorna i omamljena. Kada je netko pod velikim stresom, njegov um je preopterećen i to utječe na njihovu sposobnost da zaspe i ostane u snu.

  Ako se cijelo vrijeme osjećate umorno i jedva da imate energije da preživite dan, možda ste pod velikim stresom.

  Studija iz 2014. godine, s više od 2300 odraslih sudionika, uočila je značajnu povezanost između izloženosti stresu i povećanog rizika od nesanice.

  2. Osjećate se depresivno

  Razumljivo je da veliki životni događaji poput smrti voljene osobe i gubitka posla mogu izazvati osjećaje tuge i depresije. Ali stres zbog svakodnevnih životnih problema kao što su financijske poteškoće, problematični odnosi, zdravstveni problemi i roditeljske obveze također mogu uzrokovati depresiju.

  Studija koja je pratila 816 žena pokazala je da i kronični i akutni stres značajno povećavaju rizik od pojave velike depresivne epizode.

  Važno je napomenuti da je depresija povezana i s drugim čimbenicima kao što su obiteljska povijest, okoliš, kemija mozga, određena medicinska stanja i loša prehrana.

  3. Anksiozni ste ili razdražljivo – ili oboje!

  Kad ste dulje vrijeme izloženi prekomjernom stresu, možete se osjećati preopterećeno. Možda imate previše obveza i možda se osjećate kao da ne možete sve obaviti i zbog toga ste razdražljivi.

  Bilo da se radi o pripremama za intervju ili odlasku na prvi spoj, normalno je da se svako toliko osjećate anksiozno; međutim, ako cijelo vrijeme osjećate anksioznost, to može značiti da ste pod velikim stresom.

  Studija iz 2015. godine, koja je proučavala zdrave zaposlene odrasle osobe u dobi od 30 do 60 godina pokazala je da su stres na poslu i kod kuće povezani sa simptomima anksioznosti i depresije i kod muškaraca i kod žena.

  4. Imate česte glavobolje

  Jedan od uobičajenih simptoma prekomjernog stresa su česte glavobolje tenzijskog tipa. Ovu vrstu glavobolje možete osjećati kao da vam je oko glave omotana traka koja se polako steže.

  Longitudinalna populacijska studija objavljena 2014. godine otkrila je da je prekomjerni stres povezan s rastućim brojem dana u kojima je sudionik imao glavobolju svaki mjesec, posebno za one s glavoboljama tenzijskog tipa i mlađom populacijom.

  5. Imate učestale probleme s probavom

  Kronični stres može uzrokovati probavne probleme kao što su žgaravica, zatvor i proljev te pogoršati simptome kod onih koji imaju upalnu bolest crijeva (IBD), sindrom iritabilnog crijeva (IBS), peptički ulkus, gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) i druge funkcionalne gastrointestinalne bolesti.

  6. Imate ubrzan rad srca i visok krvni tlak

  Ako vam srce lupa dok mirno stojite ili sjedite, to može značiti da ste pod velikim stresom.

  Kada ste pod stresom, i otkucaji srca i krvni tlak rastu. Međutim, ako je stresor kratkotrajan (tzv. situacijski stres), vaš će se broj otkucaja srca i krvni tlak vratiti na normalne razine.

  Ako ste pod stresom dulje vrijeme, vaše tijelo će, posljedično, biti u takvom stanju dulje vrijeme.

  7. Primjećujete više akni

  Pokazalo se da je razina stresa značajno povezana sa stupnjem ozbiljnosti problema s aknama. Jedan od mehanizama je da tijekom odgovora na stres tijelo oslobađa kortizol koji povećava proizvodnju masnoće u koži i pogoršava akne.

  Imajte na umu da postoje i drugi čimbenici koji mogu pridonijeti aknama osim stresa, poput upale, začepljenih pora, bakterija i hormonalnih promjena.

  8. Često ste bolesni

  Učinkovitost vašeg imunološkog sustava ovisi o razini stresa koju vaše tijelo doživljava. Kada je vaše tijelo stalno pod stresom, vaš imunološki sustav postaje ranjiv i smanjuje se njegova sposobnost da se bori protiv infekcija i virusa.

  Dakle, ako vam se čini da se uvijek oporavljate od prehlade ili se suočavate sa značajnim zdravstvenim problemima, možda ste pod velikim stresom.

  9. Osjećate bol

  Kronična bol i kronični stres tvore začarani krug. Ako osoba trpi bolove, ona je pod stresom – a ako je stalno pod stresom, to može uzrokovati bolove.

  Kako se vaše tijelo osjeća ujutro kad ustanete? Ako stalno osjećate bolove u zglobovima i leđima, možda ste preopterećeni.

  Jedan od razloga zašto dugotrajni stres može uzrokovati bolove uključuje kortizol koji se oslobađa tijekom tjelesne reakcije na stres. U normalnim situacijama, kortizol je protuupalni hormon; međutim, kronični stres i ponavljani valovi kortizola uzrokuju disfunkciju kortizola. Disfunkcija kortizola uzrokuje upalu koja zauzvrat stvara rasprostranjeno oštećenje tkiva i živaca.

  10. Vaš seksualni nagon je smanjen

  Stres može uzrokovati promjene u libidu. Ako primijetite da ste manje zainteresirani za seks nego što ste bili, možda ste pod stresom.

  Studija iz 2021. godine proučavala je povezanost utjecaja pandemije COVID-19 na reproduktivno zdravlje žena. Ispitano je više od 1000 žena i otkriveno je da je 45% reklo da su doživjele smanjeni seksualni nagon zbog stresa.

  Važno je uzeti u obzir i druge čimbenike koji utječu na nečiji libido uključujući hormonalne promjene, psihološke čimbenike, pušenje, konzumaciju alkohola i druge društvene čimbenike.

  Bitno je uočiti i prepoznati uzroke te raditi na njihovoj kontroli kako bi se izbjegle dugoročne posljedice stresa na cjelokupno zdravlje čovjeka.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »