Tuesday, July 23, 2024

10 čestih interakcija između hrane i lijekova koje treba izbjegavati

Podijelite

Uzimanje novog lijeka može značiti promjenu načina života – a to uključuje i hranu koju jedete. Interakcija hrana-lijek znači da određena hranjiva tvar ili spoj unutar hrane mijenja način na koji vaše tijelo metabolizira lijek, što može ili povećati ili smanjiti dozu koju vaše tijelo dobiva. Potencijalni rezultati: povećani rizik od nuspojava, od kojih mnoge mogu biti opasne, ili lijek neće djelovati kako je predviđeno.

Prije uvođenja lijeka, pitajte svog ljekarnika o bilo kakvim interakcijama s hranom, uključujući i alkohol, te svim prilagodbama koje biste možda morali napraviti u svojoj prehrani.

Ovo je 10 lijekova koji mogu imati interakciju s hranom, plus što možete učiniti da ostanete sigurni.

1. Acetaminofen + alkohol

Ako uzimate acetaminofen (Tylenol, Paracetamol) nakon što ste pili alkohol, kako biste spriječili mamurluk, možda se dovodite u opasnost. U kombinaciji s alkoholom, možete biti izloženi povećanom riziku od trovanja jetre, kaže Jessica Nouhavandi.

Ovaj rizik je najveći ako redovito pijete i svakodnevno koristite acetaminofen, a ona kaže da posebno izbjegavate ovu kombinaciju ako pijete više od tri alkoholna pića dnevno.

2. Neki antibiotici + mliječni proizvodi

Nouhavandi kaže da se određeni antibiotici ne smiju uzimati uz mlijeko, jogurt ili sir. Mliječni proizvodi vežu se na lijek i ometaju njegovu apsorpciju u krvotok, kaže ona. To vrijedi za fluorokinolone poput ciprofloksacina, levofloksacina, moksifloksacina i određene tetracikline. Preskočite jogurt ili sladoled najmanje dva sata prije i šest sati nakon uzimanja antibiotika, savjetuje Nouhavandi.

3. Blokatori kalcijskih kanala i statini + grejp

Blokatori kalcijskih kanala koriste se za visoki krvni tlak i anginu. Za neke, uključujući felodipin i nifedipin, poznato je da mogu imati interakciju sa sokom od grejpa. To se također događa sa statinima koji se koriste za visoki kolesterol, kao što su atorvastatin i simvastatin.

Grejp sadrži spoj koji inhibira enzim za metabolizam lijekova koji se zove CYP3A4. Ispijanje velike količine soka ili jedenje ovog voća inhibira ovaj enzim, a lijek se nakuplja u vašem sustavu, što može biti opasno, kaže Aaron Emmel. Ovakvo što se ne događa s drugim agrumima, pa umjesto njih s pouzdanjem možete pijuckati sok od naranče.

4. Inhibitor monoaminooksidaze + odležani sirevi

Ako uzimate antidepresiv koji je inhibitor monoaminooksidaze (MAOI), kao što je izokarboksazid, fenelzin, selegilin ili tranilcipromin, morat ćete pripaziti na hranu s visokim sadržajem tiramina u svojoj prehrani . Tiramin je aminokiselina uključena u regulaciju krvnog tlaka.

Ova kombinacija može uzrokovati hipertenzivnu krizu, kaže Emmel, misleći na iznenadno i ozbiljno povećanje krvnog tlaka. Hrana s visokim udjelom tiramina uključuje odležane sireve, određene vrste vina, ukiseljenu haringu, pivski kvasac i fava grah, napominje. Međutim, inhibitor monoaminooksidaze se ne propisuju tako često kao druge vrste antidepresiva (kao što su selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina ili SSRI), a ako vas ova interakcija zabrinjava, razgovarajte sa svojim liječnikom o drugim opcijama.

5. Ziprasidon + mali obroci

Antipsihotik ziprasidon se koristi za liječenje bipolarnog poremećaja i shizofrenije. Preporučuje ga se uzeti uz obrok od najmanje 500 kalorija. Kao što jedna studija pokazuje, konzumacija lijeka uz obilniji međuobrok ili pravi obrok optimizira apsorpciju lijeka tako da može djelovati najučinkovitije, kaže Howard.

6. Lijekovi za hipotireozu + (Bilo koja) hrana

Ako vam je dijagnosticirana hipotireoza (usporena štitnjača), vjerojatno uzimate levotiroksin kako biste postigli ravnotežu hormona. Postoji opravdan razlog zašto vas etiketa na pakiranju upućuje da uzmete ovaj lijek na tašte 30 do 60 minuta prije jela.

Postoji desetak različitih doza koje vam liječnik može propisati. To je zato što doza mora biti točna kako bi vaša štitnjača pravilno funkcionirala, kaže Ashley Ellis. Hrana može blokirati apsorpciju lijeka u vašem tankom crijevu, učinkovito smanjujući vašu dozu na način koji će utjecati na vašu štitnjaču, objašnjava ona. Nažalost, da, to uključuje i kavu.

7. Spironolakton + sladić

Diuretik spironolakton koristi se za liječenje niske razine kalija i zatajenja srca. Vodite računa ako konzumirate čaj, slatkiše ili dodatke prehrani od sladića. Sladić koristi iste receptore kao i spironolakton, što lijek čini neučinkovitim, kaže Ellis. Ona preporučuje izbjegavanje sladića u obliku hrane ili dodataka ako uzimate ove tablete.

8. SSRI + alkohol

SSRI su antidepresivi koji liječe depresiju. Također mogu pomoći u liječenju anksioznosti. No korištenje alkohola za suzbijanje simptoma tjeskobe ili depresije može dovesti do ozbiljnih problema. Rizik kombiniranja ovih lijekova s alkoholom je želučano ili gastrointestinalno krvarenje, kaže Ellis; i smatra da su u ljekarni dužni upozoriti na ovu nuspojavu.

9. Varfarin + Kelj

Lijek varfarin koristi se za razrjeđivanje krvi i liječi krvne ugruške. Povrće poput kelja i brokule sadrži vitamin K. Problem je u tome što vitamin K poništava ono što varfarin pokušava učiniti, kaže Mitchell Howard.

Bez pravilnog djelovanja varfarina povećava se rizik od krvnog ugruška. Ne morate izbjegavati vitamin K – to je uobičajen pogrešan pristup. Umjesto toga, vaša prehrana mora ostati dosljedna, kaže Howard. Ako jedete više tih namirnica jer im je sezona ili iznenada prestanete jesti puno povrća, mogli biste doživjeti nuspojave poput krvnih ugrušaka ili krvarenja. U tom slučaju liječnik može prilagoditi dozu lijeka.

10. Metronidazol + alkohol

Lijek metronidazol koristi se za liječenje infekcija, uključujući bakterijsku vaginozu. Nemojte – i još jednom ponavljamo – nemojte piti alkohol dok ste na njemu, jer on ometa metabolizam alkohola. Ova kombinacija uzrokuje jako povraćanje, kaže Ellis. Ona preporučuje da pričekate 48 sati nakon prestanka uzimanja lijeka prije nego što popijete čašu vina.

Pročitajte više

Više

Translate »